James Norbury: Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány


Az utóbbi időben több olyan kötet talált meg magának, amikben főként rajzok, és kevés, de lényegretörő szöveg kapott helyet. Szeretem ezeket a kiadványokat, a Nagy Panda és Kicsi Sárkány pedig első pillantásra megfogott. Nem is csalódtam benne.

Amikor legelőször megláttam, hogy érkezik a Nagy Panda és Kicsi Sárkány, a kivitele alapján rögtön A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló jutott eszembe (korábban már írtam róla, ITT elolvashatod). Sok tekintetben hasonlítanak egymásra, s talán csak egy hajszálnyival hajlanék jobban Pandáék felé, ha kedvencet kéne választanom közülük.

Csodálatos, letisztult külsővel van megáldva, s a számomra oly kedvelt keménytábla+aranyozás kombóval azonnal belopta magát a szívembe. A beltartalom nem csak a rajzok tekintetében bámulatos, de a gondolatok is hamar megfogják az olvasót.


James Norbury élete egyik nehéz periódusában rátalált egy buddhista tanokkal foglalkozó kötetre egy antikváriumban. Lenyűgözte, amit abban olvasott, így mélyebben kezdte kutatni a spiritualitást és a meditációt, s tapasztalatai hozzásegítették egy boldogabb élethez. Vágyott, hogy segíthessen az embereken, ezért szamaritánius munkát vállalt, s olyan emberek hívásait fogadta, akik magányuk vagy éppen depressziójuk miatt kértek segítséget.

Az író helyi szinten is kialakított egy segítő csoportot, de a világjárvány meghiúsította ennek gyakorlását. Megfogant hát benne az ötlet, hogy rajzokkal fogja mindazokat a gondolatokat átadni, amik bár végtelenül egyszerűek, mégis nagy változásokat képesek előidézni az életünkben.


A történet szereplői - mily meglepő - Nagy Panda és Kicsi sárkány. Panda a nyugodt, bölcs öreget testesíti meg, Sárkány az izgága, időnként bizonytalan fiatalt. Kettejük találkozásával indul a történet, és tavasztól-tavaszig követhetjük kalandozásaikat. Barangolásaik során egyáltalán nem lényeg a cél, inkább az út, a természet megfigyelése és az együtt töltött idő kap nagyobb hangsúlyt.

Az egész kötet a buddhista tanok alapján íródott, így ha korábban olvastál már ebben a témában, sok ismerős jelenettel fogsz találkozni. Én pont előtte olvastam Shunmyo Masuno: ZEN - Az egyszerű élet múvészete című könyvét (korábban már ITT írtam róla), és tökéletesen kiegészítették egymást. Mindkettőtől sokat kaptam, csak más módon.


Norbury tusrajzai egyszerűek, de nagyszerűek. Időnként színeket is használ, amikkel még kifejezőbbé válnak alkotásai, s nem egy olyan oldal van a kötetben, amit leginkább a rajz miatt jelöltem meg magamnak későbbi átlapozás idejére. Rengeteg gondolatot is felcímkéztem, melyek mindegyike sokat tud segíteni a hétköznapokban.

Mindegy, hogy éppen elveszettnek érzed magad, vagy csak valami lélekemelőre vágysz egy nehéz nap után, mindkettőre tökéletes, ha ezt a könyvet választod. Ugyanakkor arra is kiválóan alkalmas, hogy egy kicsit leegyszerűsítse az életed, hogy segítsen észrevenni mindenben a szépet, mint ahogy azt Nagy Panda is teszi. Nem mellékesen pedig arra is rávilágít, hogy nem baj, ha időnként bizonytalan vagy, vagy nem sikerül minden elsőre, ahogyan Kicsi Sárkánynak sem, hiszen mindig megoldódhatnak a dolgok.


Kettejük barátsága és kedvessége megmelengeti az ember szívét, s jó érzés elmerülni kalandjaikban, gondolataikban, valamint a szerző érzékletes rajzaiban. 2022-ben az egyik kedvenc könyvemmé vált, és biztos vagyok abban is, hogy nem utoljára olvastam.


Összességében ez egy olyan kötet, amit imádni fogsz, ha szereted a szép rajzokat, a változásra késztető gondolatokat, a sárkányokat és/vagy pandákat, esetleg közel áll hozzád a buddhizmus. Minden korosztálynak bátran ajánlom, s minden könyvespolcon jó helye lesz!


Mindenhol ott a szépség, csak néha nehéz meglátni.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 160
Eredeti cím: Big Panda & Tiny Dragon

Megjelenés éve: 2021
ISBN: 9789635681815


Fülszöveg:

Vezérlő fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról, és elgondolkodtató utazásukról, amelyet a buddhista filozófia inspirált.
– Mi fontosabb – kérdezte nagy panda –, az utazás vagy a megérkezés?
– Az útitárs – mondta kis sárkány.
Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.
Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat.
Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.
A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.
„A két barát gyakran eltéved, de gyönyörű helyeken találják magukat, amelyekre soha nem bukkantak volna rá, ha rögtön a jó úton indulnak el. A rajzok éppolyan bájosak, mint a Micimackóban, a szöveg pedig ősi mondások mélységét hordozza.” – GUARDIAN
James Norbury író, rajzoló és illusztrátor. Imádja a természetet és az állatokat. Egyetemen zoológiát tanult, majd a diplomát követően egy darabig Írországban élt. Angliába visszatérve több városban is lakott, és az idő egy részében egy lakóhajó volt az otthona. Jelenleg Swansea városában élnek a feleségével és hét macskájukkal.





A Nagy Panda és Kicsi Sárkány című felnőttekhez szóló, bájosan illusztrált könyvben filozofikus gondolatokon keresztül ismerkedhetünk meg a buddhista életfelfogással. Tartsatok bloggereinkkel, és olvassátok el, ők mit gondolnak James Norbury könyvéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a 21. század kiadónak jóvoltából!




James Norbury gazdagon illusztrált könyvének két főszereplője Nagy Panda és Kicsi Sárkány, ezért úgy gondoltuk, hogy még több pandával és sárkánnyal ismerkedtetünk meg titeket! Találjátok ki, hogy melyik mesében található az egyes állomásokra kitett kép, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

01.21.   Hagyjatok! Olvasok!
01.23.   Angelika blogja
01.25.   Kelly és Lupi olvas
01.27.   Sorok között
01.29.   Csak olvass!
01.31.   Olvasónapló
02.02.   Ambivalentina
02.04.   Könyv és más
02.06.   Readinspo
02.08.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése