David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei 2.


David Walliams könyvére a Blogturné klub bejegyzéssorozata által figyeltem fel és éppen ringbe szerettem volna szállni érte, amikor egy másik nyereményjátékon hozzám került egy példány. Ugyan nem én vagyok a célközönség, de nagyon szeretem a gyerek- és mesekönyveket, így rendkívül boldog voltam, mikor előbukkant a csomagomból.

Be kell valljam, első pillantásra azért egy picit megijedtem, mivel ez egy sorozat második kötete, és nem voltam benne biztos, hogy érthető-e az első ismerete nélkül. Szerencsére az aggodalmam több követőm, és maga a kiadó is igen gyorsan eloszlatta.

Ennél a sorozatnál ugyanis - szerencsére - semmilyen összefüggés nincs a részek között, de még magán a könyvön belül sem találhatóak egymásra vagy visszautalások. Szimplán mindkét könyv (később majd a harmadik rész is) és a bennük elmesélt 10-10 történet ugyanarra a sémára épül fel.

Írónk összegyűjtötte és lejegyezte a világ legrosszabb gyerekeinek történeteit, hogy azokból kicsik és nagyok egyaránt okulhassanak, valamint nem titkolt szándéka, hogy mindenki jót nevessen az említett elbeszéléseken.


A könyv fellapozásakor már az első oldalakkal belopta magát a szívembe, hiszen az illusztrációk között feltűnik benne az angol királynő pár rettentően aranyos corgi kutyája is. Aki ismer, tudja, hogy nagy bolondja vagyok ennek a fajtának, ezért nem is kérdés, hogy a piros pontot már itt felírtam a kötetnek.

No, de térjünk is rá a történeteinkre. Miután átverekedtük magunkat a vicces köszönetnyilvánításon, valamint II. Erzsébet királynő üdvözletén is, máris szembe találhatjuk magunkat a tíz rosszcsontunk tablóképeivel.

Mi, II. Erzsébet egy csöppet sem háborodunk fel azon, hogy ez a bosszantó senkiházi Walliams megint beleírt minket a könyvébe, és nem fizetett nekünk ezért egy árva petákot sem..

Ebben a kötetben az alábbi, rémes gyerekekkel lesz dolgunk:


  • Éhes Dénes - Már a születésekor is óriásinak számító csecsemő folyton éhes, ennek következtében pedig mindent megeszik, ami az útjába kerül. Nem kíméli a konzervdobozokat, a könyvespolcot, de még a macskát sem. A folytonos lakomák miatt egyre csak hízik és növekszik...

  • Szupersztár Szerénke - Szerénke világhírű szeretne lenni, nem mással, mint az énekhangjával, s ennek érdekében még egy televíziós tehetségkutatóra is jelentkezik. Az egyetlen baj csak az, hogy Szerénke - a beképzeltsége és magabiztossága ellenére - szörnyen tehetségtelen...

    Ha a lány a hálószobájában gyakorolt, az aranyhala, Beyoncé kiugrott az akváriumból, az aranyhörcsöge, Britney meg beleugrott.

  • Finnyás Fajsz - A fiatalember édesanyja igencsak megküzd gyermekével, aki édességen kívül nem hajlandó semmilyen más ételt megenni. Anyukája azzal próbálja rávenni a csemetéjét egy-egy zöldség vagy gyümölcs megkóstolására, hogy annak elfogyasztása után csokoládét ad a fiúnak. Fajsz azonban leleményes és mindent kidobál az ablakon, aminek szörnyű következményei lesznek...

  • Kegyetlen Klarissza - Tündéri, aranyos kislánynak tűnik a rózsaszín, habos ruhácskáiban, kifogástalan modorával, ám a felszín alatt kegyetlen bestia lakozik. Szülei nem tudják, hogy Klarissza mélységes gyűlöletet érez a cicák iránt és szereti kiélni is rajtuk utálatát, így amikor ajándékba egy macskát kér tőlük, kérdés nélkül teljesítik azt...

  • Lusta Ádi - Ádám barátunknak egyetlen hatalmas ellensége van a világon, ez pedig nem más, mint a házi feladat. Pompás kifogásgyűjteménye van arra, miért is nem tudja soha bemutatni a kért munkákat. Ezt persze mindössze addig tudja folytatni, amíg nem érkezik egy tanárnő, aki mindent felborít...

    A házimat a NASA tudósai elhelyezték egy űrrakétában, és kilőtték az űrbe, mert próbálják felvenni a kapcsolatot a földönkívüliekkel, és bizonyítani akarják, hogy a Földön is van intelligens élet.

  • Borzadály Hildegárd - Ő az a lány, aki a nagy átlaggal ellentétben nem irtózik semmilyen bogártól, rovartól, kígyótól békától, féregtől, póktól. Sőt, imádja őket, leginkább összegyűjteni, és később előkapva ráhozni másokra a frászt. Ráadásul a külsejével sem hódítana, mivel sosem fésülködik, és nem is fürdik. Imádott lényei azonban egy alkalommal ellene fordulnak...

  • Telhetetlen Benedek - Ennél a fiúcskánál volt egy kis déjà vu érzésem. Mégpedig Dudley Dursley-vel tudnám párhuzamba vonni, mert ugyanúgy sokkal több ajándékot követelnek a születésnapjukra, mint az a szobányi, amit a szüleik kegyesek voltak prezentálni. Benedek azonban még Dudley-n is túltesz, ő ugyanis kiharcolja, hogy minden nap születésnapja legyen, egyre több ajándékkal, egyre nagyobb tortával...

  • Dinka Tinka - Akad egy leány, Tinka, aki saját frusztráltságát másokon vezeti le. Csúnya hazugságokat terjeszt iskolatársairól, és abban leli örömét, ha az érintettek rosszul érzik magukat attól, amiket kitalál róluk. Igazi, vérbeli troll ő, amivé átalakul, minden egyes rosszasággal...

  • Viktor Viktor - Vannak rendkívül alacsony emberek, akik ezt nagyon nehezen viselik és mindenáron kompenzálni akarják. Ilyen Viktor is, aki minden versenyben csal, hogy első lehessen és alacsonyságát ellensúlyozhassa. Mindez egészen addig - sajnos - működik is, amíg nem neki kell képviselnie országát egy futóversenyen, az olimpián...

  • Nem-nem Netti - Netti szereti borzolni mások kedélyét, méghozzá azzal, hogy mindenre nemet mond. Szó szerint az őrületbe kergeti ezzel a környezetét, mígnem az egész iskola össze nem fog ellene, hogy kineveljék belőle ezt a rossz szokást...

Látható tehát, hogy rendkívül széles skálán mozog a rosszaságok listája, ám a történetek megoldása már nem mutat ilyen mértékű változatosságot.

A legtöbb esetben ezeknek a csirkefogóknak igen szörnyű, horrorisztikus befejezés jut, amiket a gyermek gyomor talán jobban bevesz, mint az én felnőtt, már elpuhult szervezetem. Imádom a fanyar, angol humort, mint amivel ez a kötet is operál, de az az igazság, hogy a legtöbb esetben szomorú voltam a végkifejletet látva. Jobban örültem volna, ha Nettihez hasonló, vidámabb lezárást kap a többi történet is, viszont az is tény, hogy akkor kevésbé lenne szórakoztató.

Éppen ezért ajánlom minden 6 és 10 éves kor közötti gyermeknek, és minden olyan felnőttnek, szülőnek, aki kedveli ezt a bizarr szellemességet és nem akar mindenbe belekötni, csak egy jót nevetni a gyerkőccel.



Összességében jól szórakoztam rajta, az illusztrációk is abszolút találóak voltak, mint ahogy a szöveg játékos, váltakozó szerkezetű külalakja is. Ez utóbbival szerintem a kezdő olvasók kedvét is meg lehet hozni a próbálkozáshoz, hogy egyedül olvassanak.

Mindezek ellenére nálam nem ért maximális csillagozást, mert azt hiszem egy kicsit már elgyöngült a lelkem vénségemre, és nem tudtam minden poént értékelni benne. A későbbiekben azért mindenképpen szeretném majd elolvasni a korábbi és majd a leendő, befejező kötet is.

Szóval, gyerekek, ne feledjétek a fontos tanulságot... Egyétek meg a zöldségeket, különben egy nap a zöldségek esznek meg titeket.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!





Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 288
Eredeti cím: The World's Worst Children 2

Megjelenés éve: 2019 (eredeti: 2017)
ISBN: 9789634373681


Fülszöveg:

Tíz újabb szellemesen rosszmájú mese, tíz újabb elragadóan rémes szereplővel.
Elég bátor vagy ahhoz, hogy megismerj öt rettenetes lányt és öt rosszabbnál is rosszabb fiút? Ott van például Finnyás Fajsz, aki az édességen kívül semmit nem hajlandó megenni, így aztán a zöldségek és gyümölcsök egy szép nap fellázadnak ellene. Vagy Borzadály Hildegárd, aki imádja a férgeket, és legkedvesebb szórakozása, hogy másokat ijesztget. Persze Lusta Ádit se kell félteni. Ő az, aki sosem írja meg a leckéjét, mígnem egy este, meglátogatja őt a történelem öt leggonoszabb kísértete.
Ez a Te könyved! Már ha szerinted is halálosan uncsik a rendes gyerekek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése