Utazások az irodalom szárnyán | Témázzunk!


Első alkalommal van szerencsém bekapcsolódni a témázós lányok mellé, ráadásul rögtön egy olyan izgalmas tematikában, ami nekem is kimondottan a szívem csücske. Ezúttal az irodalmi utazások kerülnek terítékre!

Ki ne szeretne utazni? Legyen az a közvetlen környezetünk behatóbb felfedezése, vagy új országok, kultúrák megismerése, az emberek nagy többsége imád kiszakadni a megszokottból, és más tájakat felfedezni. Egy éve azonban minden megváltozott, s az utazgatás lehetősége a legtöbbünk számára csak egy jövőbeni ábránd lett. Ettől függetlenül miért ne gyűjthetnénk ötleteket már előre arra az időszakra, amikor újra szabadon járkálhatunk a világban?

No, de azt ugye senki nem gondolta, hogy ezt a témát nem lehet megfogni a könyvek szemszögéből is, igaz? Mivel jelenleg Svájcban élek, a mai posztomban bemutatok nektek néhány irodalomhoz kapcsolódó svájci helyszínt, köztük olyanokat is, ahová én is szeretnék majd később ellátogatni. :)


Svájc irodalmi helyszínek tekintetében igazi fellegvárnak számít, hiszen rengeteg írót ihletett már meg ez a csodaszép ország az évek során. (Egy molyos polcon gyűjteni is kezdtem azokat a könyveket, amiben szó esik Svájc valamelyik szegletéről, hogy később is mindig legyen majd inspirációm ezekhez a posztokhoz.)

Már a blogom indulásakor is úgy gondoltam, szeretnék egy külön szegletet szánni a könyves témájú barangolásoknak, ezért született meg rögtön a Könyves helyszínek a valóságban fülecske. Imádok utazni, s ha ezt könyves vonatkozásban is bemutathatom, az számomra igazi Jackpot. Ezek a bejegyzések meglehetősen lassan kerülnek fel a blogomra, mert igyekszem jól körbejárni a helyszíneket, és valós tapasztalatokat szolgáltatni bennük, nem pedig az internetről összegyűjtögetett információkat tálalni. Rengeteg utazás van még tervben, és van olyan is, amit már bejártam, csak éppen a fotókkal nem vagyok hozzá elégedett, így "sajnos" kénytelen leszek újra meglátogatni... :D


Irodalmi helyszínek, ahol már jártam:

A svájci kisváros, ahol minden Sherlock Holmesról szól:
Ebben a bejegyzésben körbejártam Meiringen városát, amit Sir Arthur Conan Doyle tett híressé. Az író ugyanis terhesnek érezte már Sherlock alakját munkásságában, s egy utazása során, amikor megpillantotta a gyönyörű Reichenbach vízesést, úgy érezte, ez lesz a tökéletes helyszín ahhoz, hogy nyomozóját a másvilágra bocsássa. Megmutatom a bejegyzésben a vízesést és környékét is, minden apró érdekességet, amit csak fellelhettem utazásom során, valamint arról is említést tettem, mennyi minden kapcsolódik a hóbortos detektívhez, s milyen sok vállalkozás szeretné vásárlásra bírni az ide látogató rajongókat. Az egyik pékségben például Sherlockos csokit lehet kapni, a könyvesbolt egyik kirakatrésze Sherlock témájú könyveket és teljes detektív öltözetet rejt, de akad itt Sherlock Hotel, vagy éppen a város területén okostelefonnal játszható nyomozós játék is... IDE kattintva eléred a bejegyzést!



A svájci Sherlock Holmes múzeum:
Egy külön bejegyzést szántam annak az aprócska anglikán templomnak, ami szintén Meiringen városában található, ám annyi érdekességgel szolgál, hogy meg kellett tiszteljem egy külön beszámolóval. A bejegyzésemben említettem, hogy rendkívül kedvező áron lehet látogatni a helyet, és ingyenes, több nyelvű audioguide is jár a belépő mellé. A templom felső szintjén, az egykori pulpitus és padok helyén most egy "tömb" található, fontosabb részletekkel Scherlockról, melynek illusztrációit főképp a BBC féle Sherlock sorozat adja. Viszont kihelyezésre kerültek itt gyönyörű gyűjteményes kötetek is, és akad Sherlockos színezővel ellátott gyereksarok is. Persze ennyivel még nem ér véget a tárlat, ugyanis egy apró csigalépcsőn learaszolva az alagsorban találjuk magunkat, ami már sokkal inkább fog minket múzeumra emlékeztetni. Minden felületen üvegvitrinek sorakoznak, bennük mindenféle érdekességgel, használati tárggyal, ruhákkal, amit csak a népszerű detektívhez lehet kötni. A legnagyobb durranás az alagsor hátsó felében kialakított teljes dolgozószoba, melyet üvegfal mögül csodálhatunk meg. Olyan elképesztő részletességgel van megalkotva, hogy akár órákig is el lehet bogarászni benne. IDE kattintva eléred a bejegyzést!




Utazások a közeljövőben:

Cressida titkainak helyszíne:
Az elmúlt évben volt szerencsém olvasni Joanna Goodman történetét, ami Torontóból a svájci Lausanne-ba vándorol, a Nemzetközi Líceumba. Egy 35 éves írónőt követhetünk benne, aki egykor az iskola tanulója volt, s most meghívást kap annak 100. évfordulós ünnepségére. Főszereplőnkben, Kerstiben rengeteg emlék tolul fel, köztük az a baleset is, ami Cressida nevű barátnőjét érte, s azóta sem tisztázottak a körülmények. Kersti úgy dönt, megpróbálja sok év távlatából kideríteni az igazságot.
Szeretném egy későbbi utazás során megismerni majd a várost, azokat a helyszíneket, amiket a regény említ, s látni a Líceumot is, teljes valójában. Amennyiben sikerrel járok, mindenképpen megmutatom nektek is! :) IDE kattintva eléred a könyvről írt értékelőm!

A svájci táj, ami Tolkien fantáziáját is megragadta:
Akad egy nagyon gyönyörű svájci városka, amiről sokan tudják, hogy Tolkien számára is ihletet adott a Gyűrűk ura helyszíneinek megalkotásakor. Többször is volt alkalmam már bebarangolni egy részét ennek a térségnek, de egy nagyobb utazásra még mindenképpen szeretnék visszatérni, hogy további fotókat készíthessek majd nektek. Ezt még egyelőre részben titokban tartanám, hogy maradjon valami meglepetés is a következő Könyves helyszínek a valóságban poszthoz! ;)

Heidiland:
Ha Svájc, akkor szerintem nincs olyan ember, akinek ne jutna eszébe a gyermekirodalom egyik ikonikus darabja, melyben a főszereplő Heidi, a kedves, árva kislány. Rengeteg verzióban elérhető a történet, és film is megannyi készült hozzá, én pedig mindenképpen szeretném bebarangolni azt a tájrészt is, ahol a történet szerint ő élt.




Könyves álomutazások:

Rengeteg Svájcban található helyszín van még a bakancslistámon, amiket szeretnék bebarangolni, és nektek is megmutatni, s nem csak olyanokat, amik a világirodalom egyes darabjaiban játszottak szerepet, hanem a későbbiekben szeretnék a svájci irodalomban is jobban elmerülni, s a helyi írókhoz kapcsolódó tájakat is meglátogatni.

Akad viszont egy olyan része a világnak, aminek a meglátogatására nagyon vágyom, pedig jártam már ott korábban, csupán akkor éppen nem jutott elég időm mindenre. Ez nem más, mint London, és a Sherlock Holmes múzeumuk, valamint a Harry Potter stúdiót is szeretném ismét meglátogatni, mert mióta én ott jártam, rengeteg változás történt benne, és sok egyébbel is kiegészült azóta.
Nagy vágyam még ezeken túl végig járni a Harry Potter filmek forgatási helyszíneit, illetve meglátogatni az orlandoi Universal Studiot is. :)

Tudom, tudom, csak külföldi helyszínekről beszéltem, de higyjétek el, Magyarország is bővelkedik gyönyörű, irodalomhoz köthető tájakkal, ezekhez pedig szuper ajánlókat találhattok a többi témázónál! Lessetek be hozzájuk is!


Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést, és bízom benne, hogy találtatok olyan helyszínt, amit szívesen meglátogatnátok, ha pedig most még nem, figyeljétek a Könyves helyszínek a valóságban sorozatomat, hátha a későbbiekben kedvetekre tehetek valami mással! :)


Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.


14 megjegyzés:

  1. Remélem lesz majd lehetőséged minél többet utazni és beszámolni ezekről az élményekről, mindegyiket nagyon élveztem! A Tolkien - Svájc infó nekem új volt, nagyon kíváncsi vagyok miről fog szólni ez a beszámoló - nem guglizom meg :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon várom már, hogy megírhassam azt a bejegyzést, csak még jól körül kell járnom, hogy egy szuper bejegyzés sikeredhessen belőle. :) Örülök, hogy kíváncsi vagy rá. ^^

      Törlés
  2. Nagyon szuper lett ez a svájci körkép, és megnéztem külön a Sherlockos bejegyzéseket is, wow, hát nekem is lett egy újabb úticélom! :) A férjem szereti kettőnk közül jobban Sherlock világát, de amióta együtt néztük a sorozatot, azóta engem is vonz nagyon. :)
    Várom én is a GyU+ Svájc posztot, meg a többit is, remek a rovat, és hogy alapos is akarsz lenni a bemutatásokkal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig azt mondom, hogy Svájcban bőven van mit nézni, de ez kihagyhatatlan program, ha szereted Sherlockot. :) Remélem sikerül majd meglátogatnotok. :)
      Örülök, hogy várod a GyU-s bejegyzést, én is várom, hogy megírhassam. ^^

      Törlés
  3. Hű, ez a Tolkienes-Svájcos kapcsolódási pont baromi érdekesen és izgalmasan hangzik, én is nagyon várom a posztot! :) Nem gondoltam volna, hogy ennyi szerző vagy mű kapcsolódik az országhoz - nagyon klassz, hogy ezeket mind be szeretnéd mutatni! :) A Sherlockos bejegyzést is élvezettel olvastam, úgyhogy kíváncsi leszek a többire is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is meglepett, mikor jobban beleástam magam, hogy sok minden kapcsolódik ide. Idővel majd mutatom őket sorban, remélem megmarad a kezdeti lendületem. :)

      Törlés
  4. Ó, ez a Sherlock poszt! Imádtam. És milyen gyönyörű!
    A bejegyzéseket olvasva csak tovább dagad a bakancslistám. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, tényleg mindenképp érdemes meglátogatni, szuper elfoglaltság egy napra. :)

      Törlés
  5. Élmény volt olvasni a soraidat, instán is mindig elcsodálkozom, milyen gyönyörű helyeken jársz. :)
    És bár totyogósként jártam már Svájcban (ott élt az egyik rokonunk), szeretnék egyszer visszatérni, és felfedezni, akárcsak néhány, általad említett helyszínt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig azon gondolkodom, hogy erre az országra egy élet is kevés, hogy mindent felfedezz belőle. :D Ha csak a felét sikerül, már boldogan halok meg. :D

      Törlés
  6. Ha egyszer eljutok Svájcba, el kell vigyél valamelyik irodalmi helyszínre. :))

    VálaszTörlés
  7. Azta, nekem teljesen kimaradt valahogy, hogy Sherlock meg Svájc összekapcsolódik :O
    Svájc elképesztő hely lehet, kíváncsi leszek a Tolkienes posztodra is, addig nem lövöm le magamnak a poént. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem sikerül jól megcsinálnom, mert most már igazán nagy a nyomás, hogy ennyire várjátok! :D
      Mióta szándékosan böngészem a svájci kapcsolódású könyveket, engem is meglep, milyen sok történet helyszínéül szolgál. :)

      Törlés