Bridget Collins: A könyvkötő


Bridget Collins regénye, A könyvkötő a 2021-es év egyik legjobban várt kötete volt számomra. Nem csak gyönyörű külsőt kapott, de a beltartalom is izgalmas, és egyben varázslatos történetet rejt.

Az igazság az, hogy olvasás előtt másfajta történetre számítottam, mint amit végül kaptam, de mégsem töltött el csalódással. Sokkal inkább gondoltam volna, hogy nagyobb hangsúlyt kap majd a könyvkötés, és a könyvkötővé válás kalandos útja, de ettől függetlenül nagyon érdekes regényt kaptam.

Főszereplőnk Emmett Farmer, akit különös betegség sanyargat, s emiatt gyakran vannak lázas rohamai. Persze azért ellátja a családi gazdaságban teendőit, egészen addig, míg levelet kap a lápban élő idős könyvkötőtől, hogy kéreti a segédjének.

A fiúnak, bár nincs választása, nem sok kedve van hozzá, mert ebben a közegben a könyvek más emberek bekötött emlékeit tartalmazzák. Olyan emlékeket, amit tulajdonos csíra nélkül ki akar irtani magából, soha többé rá sem gondolva. Sokan ezeket a történeteket csemegeként vásárolják, s igen gyomorforgató tettekre is hajlamosak szórakozásuk érdekében. A legtöbbek éppen ezért mérhetetlen gyűlöletet éreznek a könyvek, és főképp a kötők iránt.

– Egyre nagyobb a kereslet a hamisítványok iránt, tudja. Magának mi erről a véleménye? – Elhallgatott, de mintha nem lepődött volna meg azon, hogy nem kap választ. – Én még egyet sem láttam, tudtommal legalábbis, de azért kíváncsi vagyok. Csakugyan meg lehet állapítani a különbséget? Regénynek hívják őket. Bizonyára jóval olcsóbb az előállításuk. Másolhatók is. Ugyanaz a történet újra, meg újra felhasználható, s amíg vigyáz az ember, hogyan árusítja, addig nem ütheti meg a bokáját. Adódik a kérdés, vajon ki írja őket. Felteszem, olyan figurák, akik élvezetüket lelik a szenvedésről való fantáziálásban. És nincsenek skrupulusaik, ami a becstelenséget illeti. Napokat képesek azzal tölteni, hogy hosszúra nyúló, szomorú hazugságokat irkáljanak össze, anélkül, hogy elmenne az eszük.

Emmettnek tehát nincs választása, segédnek áll a kötőhöz, s hamarosan azt is megtudjuk, hogy kötőláz gyötri a fiút, tehát neki is megvan az a különleges képessége, hogy képes mások emlékeit elvenni, és könyvbe zárni.

A fiú akkor kerül igazán a dolgok sűrűjébe, mikor mentora eltávozik az élők sorából, új mestere pedig azonnal bedobja a mély vízbe, s bár fogalma sincs, hogy működik a kötés procedúrája, kénytelen elvégezni azt. Meglepi mindaz, amivel szembe találja magát, különösképp, amikor kiderül, hogy az ő nevével is elláttak egy könyvet, tehát bekötötték már valaha...

Nem szeretnék spoilrezni, így nem árulom el Emmett titkát, csak annyit, hogy szerintem csodálatosan van megírva, és átadva az egész története.


Nem számítotam arra, hogy a könyvkötővé válás, s annak rögös útja helyett inkább azzal találom szembe magam, hogy bizony főszereplőnkről is készült már kötés, s az elbeszélés egyik harmadában azt a múltba nyúló történetszálat bontogatjuk, ami végül ebbe a könyvbe került. Mert azt tudni kell, hogy a bekötött könyvek, ha valaha elégnek, s él még az emlék gazdája, az bizony újra visszakapja az adott emléket...

Megismerhetjük hát a teljes történetet arról, hogy mit kellett Emmettnek könyvbe zárnia, illetve azt is, hogy kihez van mindennek köze, mert bizony ez a régi emlék egy régi, mindent elsöprő szerelemhez kapcsolódik, s miután újra emlékei birtokába került, szeretné, ha egykori szerelme is újra emlékezhetne. Megtesz ezért mindent, hogy a másik is visszakapja az emlékeit kettejükről.

Vajon hányan élhetnek odakint olyanok, akiket már bekötöttek? Mennyi emlék rejtőzik falfülkékben vagy titkos könyvszekrényekbe elzárva, és hány emléket olvasnak idegen emberek éppen ebben a pillanatban? Hányan kószálnak a világban a fél életüktől megfosztva, tudatlanul?

Annyira kedves, mégis szívszorító szerelmi történetet kaptam, ami nem azt a csöpögős romatikát idézte számomra, amit annyira nem kedvelek. KULT kötet lévén gyönyörű, lírai írást tarthattam a kezemben, csodálatos fogalmazással, s remekül lefestett részletekkel. Mindezek mellett pedig hangsúlyos szerepet kap a könyvek megbecsülése is, ami minden molynak szívmelengető érzés.

Nagyon kedveltem benne azt a gondolatot, miszerint igazinak csak azt a könyvet tekintjük, amiben egy élő ember emléke van bezárva, s hogy léteznek már könyvhamisítók, akik maguk írják ezeket az igazinak tűnő történeteket, s regénynek nevezik őket.

Nem mellékesen a borító is csodálatos, s a történethez is kapcsolódik, hiszen egy igazi kötőnek tisztelnie kell az emlékeket, s a bekötött emlékhez csodálatos, műalkotásszerű kötéseket készítenek. Pont ilyen műalkotásnak hat ez a csodás kivitel is.


Összességében bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a varázslatosabb, szívbemarkolóbb történeteket, s egy romantikusabb, merengősebb élményre vágynak. Ha kedvelted a KULT sorozat egyéb köteteit, szerintem ezt is szeretni fogod, illetve, ha nem veted meg az LMBT szállal tarkított írásokat, akkor ez mindenképp a te könyved!


Aki tűzzel öl, tűz által vész el. Ha gyűlölet vezérel, magad is égni fogsz.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 446
Eredeti cím: The Binding

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789635680658


Fülszöveg:

Képzeld el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat.
Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet.
Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot.
Örökre.

Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot.

Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is.

A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak.

Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.

A Könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.





Ismét gyönyörű könyvvel örvendeztetett meg minket a 21. Század Kiadó Bridget Collins: A könyvkötő című regényével, mely a KULT Könyvek sorozatának legújabb tagja. A kötet ráadásul minden könyvmoly álma, hiszen a könyvek nagyon fontos szerepet kapnak a regényben. Tarts hát bloggereinkkel, ismerd meg a véleményüket, és játssz velünk a regény egy példányáért!




A könyvkötőben - ahogy azt a cím is sejteti - nagy szerepet kapnak a könyvek, ezért mostani játékunkban kétszeresen is a könyvekre helyezzük a hangsúlyt! Olyan kötetekből válogattunk ugyanis idézeteket, amelyekben fontos szerepet kapnak a könyvek! A ti feladatotok pedig csupán annyi lesz, hogy felismerjétek, melyik könyvből származik a megadott idézet, és a megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Aztán hirtelen belém hasít egy veszélyes gondolat. Lehet, hogy nem is ismerhetsz meg igazán valakit pusztán abból, hogy elolvasod a könyvét. Nem tudhatod, milyen is volt valójában."


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.19.   Utószó
06.21.   Zakkant olvas
06.23.   Olvasónapló
06.25.   Csak olvass!
06.27.   Hagyjatok! Olvasok!
06.29.   Readinspo
07.01.   Bookstatic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése