Agatha Christie: Szerelmi ​bűnügyek


Agatha Christie-ből nekem sosem elég, így amikor megpillantottam, hogy érkezik a novellagyűjtemények újabb darabja, Szerelmi bűnügyek címmel, egy pillanatig sem volt számomra kérdés, hogy el kell olvassam. Senki ne kételkedjék, ezúttal is egy remek válogatást kapunk.

Agatha Christie az egyik legkedvesebb íróm, akitől idővel szeretnék mindent elolvasni. Gyűjteményem egyre terjedelmesebb a szerzőtől, s bár csak apránként haladok a felhalmozott könyvekkel, nem kétlem, hogy soha, egyetlen írásában sem fogok csalódni. Mindig képes az orromnál fogva vezetni, s mindezt még képes vagyok szeretni is. Könnyed szórakozást nyújt, s mióta a novellagyűjteményeit is olvasni kezdtem, rádöbbentem, hogy nem szükséges regényterjedelemben írnia ahhoz, hogy jól működjenek a bűntényei.

A Szerelmi bűnügyek nagyon hasonló felépítésű, mint elődjei, az Adventi krimik (ITT írtam róla bővebben), és a Szentivánéji krimik (ITT írtam róla bővebben). Minimálisan tér csak el a szerkezete, mégpedig abban, hogy ezúttal nem 12, hanem 14 novellát kapunk, valamint a témához kapcsolódó, az írónő életéből vett szösszenet nem a kötet elején, hanem a legvégén kapott helyet. Minden másban - mint például a nyomozókhoz köthető apró piktogrammokkal indított fejezetek -, ugyanazt a sémát követi, mint a korábbi két gyűjtemény esetében.

Ez a legrosszabb Poirot-ban. A Rendszeretet és a Módszeresség az istene. Azt állítja, minden sikerét ezeknek köszönheti.

Ebben a válogatásban, ahogy a címből is pontosan kitalálható, a szerelem köré csoportosított történeteket olvashatunk, ám pont úgy, mint a karácsonyi, vagy nyári írások esetében, itt sem csak és kizárólag a romantika csöpög az oldalakról, inkább csak ad egy tematikus irányvonalat. Mint ahogy az eddigieknél, úgy most sem kizárólag a szerelem van a középpontban, de szinte minden fejezetben felfedezhetünk valami hozzá kapcsolódó momentumot, legyen szó féltékenységről, hűtlenségről, máglyaként lobogó érzelmekről, s a belőlük fakadó bűntényekről.

A kötet során - ha eddig még nem volt hozzá szerencsénk - megismerhetjük Agatha Christie legtöbb nyomozóját, avagy nem kisebb alakokat, mint a szürke agysejtjeiről híres Poirot-t; a kötögető, idős hölgyet, Miss Marple-t, aki mindig nyitva tartja a szemét; a nem csak házasságban, de a munkában is összetartó Tommyt és Tuppence-t; Parker Pyne-t, aki nem kevesebbet állít, mint hogy képes bárkit boldoggá tenni; és Mr. Quint, aki mindig a legjobbkor bukkan fel a legjobb helyen, általában Mr. Satterthwaite társaságában.


Bár a novellák többsége ezúttal is nagyon tetszett, minimális csalódást keltett bennem, hogy két történet már korábban szerepelt a Szentivánéji krimik oldalain is, ráadásul egyikük szerintem nem is kimondottan illik bele a témába. Úgy érzem, elegendő lehetett volna az ismétlődő írások nélkül is, hiszen így annak, aki olvasta a korábbi gyűjteményeket, ezek lényegében feleslegesek.

Ugyan minden írást kedveltem, de ezúttal is sikerült kedvencet avatnom, méghozzá kettőt is. A szerelmi nyomozók című esetében Mr. Satterthwaite és Mr Quin kell kiderítse, ki volt egy férfi gyilkosa, ami nem lesz egyszerű, mert többen is önként jelentkeznek az elkövető szerepére, ám teljesen más módszert vallanak be, mint a valóság...
A Darázsfészek esetében pedig Poirot fog megoldani egy olyan gyilkosságot, amit még el sem követtek.

A mostani gyűjtésben kifejezetten érdekes szerkezetű novellák is helyet kaptak, ugyanis egy esetben például Miss Marple nem valódi bűntényt fog megoldani, hanem egy orvos által írt novellát, egy másik alkalommal pedig Tommy és Tuppence társai leszünk, akik egy gyilkossági ügyet fognak felderíteni egy kettébontott novellában, melynek az első részében magát a gyilkosságot olvashatjuk, második részében pedig annak megoldását.

– Amikor még szende kislány voltam – mondta Tuppence –, arra tanítottak, hogy a férfiak, legkivált a férjek, kicsapongó lények, szeretnek inni, táncolni és éjszakázni. Gyönyörű és ügyes asszony legyen az, aki otthon tudja tartani őket. Téves hiedelem. Ismeretségi körömben minden asszony arra áhítozik, hogy elmehessen táncolni, és azért zokog, mert a férjük papucsban jár, és fél tízkor már lefekszik.

Kimondottan szerettem ezt a kötetet is, ezúttal is remek novellákat gyűjtöttek össze benne, s még mindig elámulok, ha arra gondolok, Agatha Christie-nek akár mindössze 10 oldal is elegendő tud lenni arra, hogy egy izgalmas történetet kanyarítson. Számomra egyszerűen elképesztő, milyen őrülten dús fantáziával volt megáldva ez a nő, s mennyire jól képes játszani az emberi természet sajátosságaival.

Akad majd olyan írás, ahol az áldozatnak hitt valójában a cselszövő lesz, és olyan is, ahol az elkövetőnek hitt valójában teljesen ártatlan. Érdemes kideríteni az esetek megoldásait, de azt érdemes észben tartani, hogy ezek nem minden alkalommal lesznek majd gyilkosságok, és nem minden alkalommal lesznek elkövetők. Néha csak egy kis ármánykodással, szemfényvesztéssel találkozhatunk, de garantálom, hogy ezek is érdekfeszítőek lesznek.


Összességében ezúttal is egy remek válogatást olvashattam egy csodálatos borítójú kötetben. Apró üröm az örömben a két ismét előbukkanó novella, ugyanakkor mindegyik írás kivétel nélkül rendkívül szórakoztató, egyiken sem tudtam unatkozni. Agatha Christie fanoknak kötelező, az ismerkedőknek pedig remek belépő lehet a szerző műveivel való ismerkedéshez. Szívből ajánlom azoknak, akik szeretik az írónőt, és azoknak is, akiknek kevés ideje van az olvasásra, de vágynak egy (vagy kicsit több) jó krimire.


A valóság furcsább még a regényeknél is!


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 300
Eredeti cím: A Deadly Affair

Megjelenés éve: 2022
ISBN: 9789634798330


Fülszöveg:

A szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk. Agatha Christie, az emberi lélek páratlan ismerője e kötet novelláiban is mesterien fonja szerelmi bűnügyeinek szálait. Kedvenc detektíveinkkel meglepő helyszíneken találkozhatunk ? Mr. Satterthwaite az operába látogat Mr. Harley Quinnel, Parker Pyne hajókázik (de ez egy másik halál a Níluson!), Poirot vidéken időzik, és a darázsfészkek kiirtásának módjait tanulmányozza, Miss Marple egy falusi szerelmi gyilkosságot old meg, Tommy és Tuppence egy apróhirdetés nyomán bálba megy. Megtudhatjuk, miért fontos a bridzsben a treff király, hogy mit nem bocsát meg soha egy máskülönben elnéző feleség, és hogy mihez kezdhet a millióival egy életunt gazdag hölgy.
Ez a kötet csupa-csupa szerelem és szenvedély…
De a szerelem néha sötét, és nem mindig boldogít. És ezt a krimi királynőjénél senki sem tudta jobban.





A Helikon kiadó jóvoltából újabb szemet gyönyörködtető Agatha Christie gyűjtemény jelent meg nemrég. A mostani novelláskötetben szerelmi bűnügyekről olvashatunk, és megtudhatjuk, hogy a szerelem milyen furcsa dolgokra képes. Tartsatok bloggereinkkel, akik elmerülnek Mr. Quin, Parker Pyne, M. Poirot, Miss Marple és Tommy és Tuppence nyomozásaiban. Mivel a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti a Helikon kiadónak hála a könyvet, azt javasoljuk, hogy ne felejtsetek el játszani se!




Mivel a Szerelmi bűnügyek c. kötetben több híres detektívet / nyomozópárost megismerhetünk meg, úgy döntöttünk, hogy ideje próbára tenni a krimi ismereteiteket! Minden állomáson találtok egy sziluettet, ami egy-egy ismertebb alakhoz tartozik. A feladatotok kitalálni a nevét, és beírni a megfelelő rubrikába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

04.06.   Readinspo
04.09.   A Szofisztikált Macska
04.12.   Booktastic Boglinc
04.15.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése