Margaret Atwood: Rendbomlás


Örömömre szolgál, hogy A szolgálólány meséjének megfilmesítése óta Margaret Atwood töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. A Jelenkor kiadó sorra hozza el hozzánk régebbi és új köteteit is, én pedig mindig izgalommal vágok bele ezekbe a művekbe.

Sokakkal ellentétben a szerzővel való ismerkedést én nem A szolgálólány meséjével kezdtem, hanem Az ehető nővel (bővebben ITT). Meglepő, helyenként furcsa, mégis elgondolkodtató írást kaptam, így azóta egyetlen újabb megjelenést sem hagyok ki. (Félreértés ne essék, a régebben kiadottak többsége is a polcomon vár már. Apránként szerzem be és olvasom őket is, nem csak a legújabbakat. Atwood olyan szerző számomra, akitől mindent szeretnék elolvasni, mert mindig nyomot hagynak bennem a történetei.)

Akkor még nem jöttem rá, hogy egy áttetsző burokban élek, egy léghajóban, ami a világ felett sodródik, de nem igazán kerül kapcsolatba vele; hogy más szemszögből látom az általam ismert embereket, mint ők önmagukat; és hogy ennek a fordítottja is igaz. Engem kisebbnek láttak mások odafent, a léghajóban, mint én saját magamat. És homályosabban.

Ezúttal a szokásonál is érdekesebb könyvet tarthatunk a kezünkben, mert ez bizony sem nem novellás kötet, sem nem regény, mégis egy kicsit mindkettő. Az olvasás során egy idő után világossá válik majd, hogy ezek a novellák lényegében összekapcsolódnak, egy füzért alkotnak. A legtöbb írás különböző időpontokban korábban már megjelent, mégis látszik, hogy Atwood még rövid terjedelemben is tud/szeret/akar egységben gondolkodni. Az egyes fejezetek során kirajzolódik előttünk egy nő, Nell életútja kamaszkortól az elmúlásig.

Olyan mű ez, melyhez mindannyian könnyen tudunk kapcsolódni. Hétköznapi események, örömök, bánatok, gondolatok kaptak benne helyet. Hol a családunkkal, hol a környezetünkkel tudjuk majd azonosítani, miközben rengeteg témát érintünk. Nell tiniként anyja veszélyeztetett terhességével szembesül, később születésétől fogva túlérzékeny húgával kell "megküzdenie".

Fiatal felnőttként a szabad élet és az elköteleződés kérdésköre között próbálja megtalálni az aranyközéputat, majd harmincon túl már a családalapítás mikéntje foglalkoztatja. Mindeközben egy furcsa, mégis jól működő párkapcsolat tanúi is lehetünk, s olyan könnyen helyezkedhetünk bele a történetbe, mintha egy nappaliban ülve hallgatnánk főszereplőnk életének történeteit.


Az egész olyan hatású, mintha rég nem látott rokonainkkal ülnénk össze, megsárgult polaroidok között válogatnánk, s a másik félnek mindenről eszébe jutna egy érdekes, családi esemény, egy mese, amit átadhat az utókornak. Nekem is számtalanszor megfordult a fejemben olvasás közben, hogy számomra sem maradt más hátra elhunyt rokonaimból, mint a róluk szóló, tőlük származó történetek, s lényegében mindannyian erre a sorsra jutunk majd. Amikor már a hangjukra sem emlékszünk, arra még biztosan fogunk, milyen legendák keringenek róluk a családunkban.

Szerettem ezt a könyvet, bár úgy érzem, egyszer elolvasni kevés volt, s hogy elsőre még felületes voltam, csak a puzzle darabkákat igyekeztem összeilleszteni az egyes novellák során. Másodjára már figyelmesebb lennék, lassabban olvasnék, jobban kiéleződnék arra a tengernyi érzésre, amit belefoglaltak.

Kis kitérőt pedig engedjen meg nekem az olvasó, hogy felhívhassam a figyelmet Féder Márta ismételten csodálatos munkájára. Mindig zseniális borítókat alkot a hölgy, se ez ezúttal sincs másképp, hiszen tűpontosan képes elkapni a történet és a novellák hangulatát.

Kijutni, továbbállni. Mégis, ugyanakkor vágytam a biztonságra. Hasonló volt a helyzet a férfiakkal is. Mindegyikük egy lehetőség volt, amiből gyorsan lehetetlenség lett. Amint két fogkefe egymás mellé került – nem is, amint el tudtam képzelni, hogy egymás mellé kerül két fogkefe a fürdőszoba polcán, mozdulatlan, kopott sörtéjű társakként csapdába esve –, mennem kellett.

Könnyű volt Nell karakteréhez kapcsolódni, mintha csak az árnyéka lettem volna. Bár szorongó, és rengeteg problémával küzd, mégsem adja fel soha, mindig igyekszik alkalmazkodni, megtalálni egy élhető helyzetet. Még akkor sem fordít hátat, amikor más már azt mondaná, "Na, ez már sok! Ilyet azért mégsem lehet!".

Két lábbal áll a földön, és bár tudta, hogy időnként mást gondolnak róla, mint amit kimondanak, vagy éppen nyíltan elutasítóak vele egy szokatlan párkapcsolat miatt, mégsem engedett teret anak, hogy mások eltántorítsák döntéseitől. Rendkívül jó példa ez a mai világban, hiszen manapság a legtöbbeket az érdekli, ki mit gondol róla, s úgy cselekszik, hogy másoknak megfeleljen. Példája a szeretetnek, és az elfogadásnak, s hogy a legnehezebb személyiségű emberek felé is fordulhatsz nyitott szívvel.


Összességében bátran ajánlom ezt a kötetet minden rutinos Atwood olvasónak, de a kezdőknek is teljes szívemből, ha ismerkedni szertnének a szerzővel. Én nagyon szerettem olvasni, s bár nem ez lesz a kedvenc Atwood kötetem, abban biztos vagyok, hogy nem utoljára forgattam, mert úgy érzem, egy olvasás kevés volt, hogy minden rétegében elmerüljek.


Végül mindannyian történetekké válunk. Vagy entitásokká. Lehet, hogy a kettő egy és ugyanaz.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Jelenkor
Oldalszám: 328
Eredeti cím: Moral Disorder

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2006)
ISBN: 9789635180660


Fülszöveg:

A Rendbomlás novellái gondosan albumba rendezett pillanatfelvételekként mesélik el a kanadai Nell sorsát az ötvenes évektől napjainkig. Nellnek már kiskamaszként meg kell birkóznia anyja veszélyeztetett terhességének nehézségeivel, majd jóval fiatalabb húga mentális gondjaival. Fiatalkori én- és útkeresése után társra talál, s egy gyökeresen új életforma felfedezése során gyökeresen új problémákkal szembesül, végül pedig idősödő szüleihez fűződő viszonyát kell átgondolnia.

Nem sorsfordító események drámai elbeszélése a Rendbomlás, hanem hétköznapiságukban is sokrétű történeteké, melyekből szinte észrevétlenül áll össze egy nő képe, aki – bár világának rendje időről időre felbomlik – szüntelenül keresi az utat egy új egyensúly felé.

A szerzőtől megszokottnál líraibb és személyesebb hangvételű, bensőséges humorú kötet meggyőző bizonyítéka annak, hogy Atwood nem csupán korunk meghatározó regényírója, de a novella műfajának is nagymestere.

„Sosem tettem túl magam a másodikos olvasókönyvön, amelyben szerepelt egy apa, aki mindennap bejárt dolgozni, és autót vezetett, egy anya, aki kötényt hordott, és sütött, valamint két gyerek – egy fiú, egy lány –, egy kutya meg egy macska, és ők mind egy fodros függönyös, fehér házban éldegéltek. Bár egyik házban sem volt ilyen függöny, ahol laktam, az egész eleve elrendeltnek tűnt. Nem cél volt, nem olyasmi, amire törekednem kell: ez a függöny egyszer csak felbukkan majd az életemben, mert ez a sors akarata. A jövőm nem lenne teljes – nem, nem lenne normális –, ha nem szerepelne benne ilyen függöny, és minden, ami hozzá kapcsolódik.”





A Jelenkor kiadó jóvoltából újabb Margaret Atwood kötet kerülhet a polcainkra. Ezúttal novellák által élvezhetjük a méltán népszerű hölgy írásait, melyek önmagukban is olvashatóak, de egymásutánban egy nagy egészet képesek alkotni. Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd a könyvet, és nyerhetsz is belőle egy példányt, ha velünk játszol!




Játékunkban ezúttal Margaret Atwood könyveinek csodás borítóiban merülünk majd el. Az állomásokon található képrészletek alapján írjátok meg nekünk a Rafflecopter megfelelő sorában, hogy melyik könyvről lehet szó (csak cím).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

04.02.   A szofisztikált macska
04.04.   Booktastic Boglinc
04.06.   Könyv és más
04.08.   Pandalány olvas
04.10.   Nem félünk a könyvektől
04.12.   Sorok között
04.14.   Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése