Schmal Róza: A Ladann könyve - Nagy folyók haragja I.


Schmal Róza első kötete egészen sokáig ült a polcomon, mielőtt belevágtam volna az olvasásába, viszont nem kellett volna ennyire félnem tőle. Sok ismerősöm jelezte, hogy hasonló cipőben jár, ezért ezzel a bejegyzéssel nekik is szeretnék segíteni!

Jó pár éve már, hogy nem akarok hinni a fül- és marketingszövegeknek. Ugyan el szoktam olvasni a legtöbbet, mielőtt kézbe veszek egy kötetet, (kivéve, ha olyan kedvenc szerzőmről van szó, aki bármit írhat, akkor is tetszeni fog), de az igazság az, hogy az esetek nagy százalékában érződik, ha valamit nagyon el akarnak adni. Úgy vélem, igazán jó fül- és/vagy marketingszöveget írni egyfajta művészet lehet, hiszen lényegében ez fogja eladni a könyvet az érdeklődőnek, mondania kell valamit a cselekményről, de nem is lőhet le túl sokat, mert azon nyomban elveszíti a leendő olvasót.

Némileg félve emeltem hát le a polcomról a Nagy folyók haragja trilógia első részét, mert bár nagyon kíváncsi voltam rá több szempontból is, és a borító is megsimogatta könyvmoly lelkemet, mégis ott motoszkált a fejemben, hogy a Trónok harcához hasonlítgatják. Amikor ilyen nagy népszerűségnek örvendő írásokhoz/sorozatokhoz mérnek valamit, az embernek akaratlanul is nagyobb elvárásai lesznek, mint kellene. Így aztán egyszerre nagyon félve, és mégis izgatottan álltam hozzá a Ladann könyvéhez.

A napfényben a zúzmarás táj szelíd, békés arcát mutatta: mintha soha nem látott volna oldöklő háborút, és mintha elképzelhetetlen lenne, hogy ilyesmi történjen ezen a vidéken.

Történetünkben egy fiktív királyságba kalandozunk el, mely a Ladann folyó völgyében fekszik, s a környék minden települése valamilyen módon kapcsolatban áll a vízzel. Kinek a megélhetését biztosítja, kinek az életét készül romba dönteni, de mindannyiukat összeköti. Kezdetben talán kicsit nehéz lesz majd, mert kimondottan sok városka és szereplő kapott benne helyet, ráadásul mind szokatlan, kitalált nevű, ahogyan a környék állatai, növényei is. Viszont, amint megszokja az ember, és kicsit belerázódik (vagy előszeretettel forgatja a kötet elején lévő csodaszép térképet, és esetleg belekukkant a könyv hátuljában elhelyezett kis szószedetbe is), máris könnyebben fog navigálni a történések között.

A cselekmény kezdetén, egy hajós felvonulás alkalmával a jelenlegi uralkodó két fia vízbe fullad, s a kancellár hiába próbálja minden erejével menteni a gyermekeket, végül mégiscsak őt teszik felelőssé a történtekért. Aldemurnak és családjának menekülnie, s egyben bujkálnia is kell, hogy a királynő haragja ne érhesse el őket. Hosszú évekig fogjuk követni a családot, s mindazokat, akik kapcsolatba kerülnek velük, tanúi leszünk annak, miként sodródnak el egymástól, merre vezet útjuk, s miféle összeesküvések zajlanak a felszín alatt. Több, mint húsz évig leszünk társai szereplőinknek, s ezalatt megannyi barátot és ellenséget is szereznek majd. Hol küzdenek, hol sikert sikerre halmoznak, de a múlt árnyaitól aligha menekülhetnek...


Schmal Róza kötete érezhetően legalább annyi év tervezgetés és csiszolgatás eredménye, mint amennyi időt a szereplők leélnek ebben a kötetben. Elképesztően részletes, mind a háttér, mind a szereplők kidolgozása tekintetében. Nem csak rengeteg, saját személyiséggel bíró karaktert dolgozott ki, de megannyi városkájának is saját jelleget biztosított. Emellett nem volt rest kitalálni a korábbi uralkodó dinasztiák sorozatát sem, családfákat alkotni, egyedi állat- és növényvilágot létrehozni. Annyira komplex, hogy öröm kézbe venni.

Mindemellett nem hátrány, hogy a szerző egyben illusztrátor is, hiszen csodálatos rajzaival egészíti ki a könyvet sok-sok oldalon. A saját térképet már emlegettem, ami nem csak szép, de részletes és hasznos is egy ilyen méretű elbeszélés során, de minden városról is saját grafikát készített, melyeket időnként beszúr a fejezetek közé. A kötet közepén még egy nagyon részletes családfa is helyet kapott, ami minden fontosabb szereplőt segít elhelyezni, ha netán elvesznénk a nevek között.

Megpróbálhatod elfelejteni, de nem fog sikerülni. Egy szép napon, amikor már a legkevésbé sem számítasz rá, megszólal majd benned az a valaki. Aztán megint, újra és újra. És ha nem lesz senki, aki válaszoljon neki, mert nem lesz senki, aki ismerné, akkor az ő magánya a te magányoddá lesz.

Kifejezetten élmény volt olvasni ezt a monumentális regényt, főleg azok után, hogy nagyon féltem kézbe venni. Tartottam tőle, hogy a Trónok harcához hasonlítják, vagy éppen attól, mint sok más olvasótársam, hogy tud-e magyar író is akkorát alkotni, mint egy George R. R. Martin? Utólag már látom, hogy semmi okom nem volt félni, hiszen remek regényt kaptam, ráadásul a célközönség ellenére nem csak a fiataloknak fog élményt nyújtani. Felnőttként olvasva is izgalmas, ugyanakkor az ifjúság szempontjából is előnyös, mert bár hangulatában tényleg hasonlít a Trónok harcához, valójában szolidabb annál, azaz nem folyik minden oldalon valaki vére, és nem is találkozunk erotikus jelenetekkel.


Összességében bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a középkori hangulatú fantasykat, vagy épp szeret egy varázslatos királyság birodalmában kalandozni. Ha nem ódzkodsz a magyar irodalomtól, a terjengősebb, részletesebb írásoktól, ha kedveled az izgalmas, cselszövésekkel teli legendákat, akkor ez a te könyved!



A gyűlölet sokszor akkor a legádázabb, amikor sem okokat, sem arcokat nem talál magának.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 544
Illusztrálta: Schmal Róza

Megjelenés éve: 2021
ISBN: 9789634377863


Fülszöveg:

A ​Ladann folyó völgyében egy ideje béke uralkodik, ám a felszín alatt évtizedes ellentétek, hatalomvágy és bosszúszomj szövi át a mindennapokat.
Ráadásul a déli falvakban rejtélyes halálesetek történnek, a híres és gazdag hajóépítő város folyómedréből pedig eltűnik a víz. Az egy évszázada száműzött őslakosok – a hurrogónok – titokzatos építkezései is egyre nagyobb aggodalommal töltik el az uralkodót.
Vajon hány családot dönthet nyomorba egy királyné személyes tragédiája? És mi igaz a balladákból, amelyek makacsul őrzik a reményt, hogy a Véres Sziklák Éjszakáján nem halt meg a királyhoz hű Lasnarog család minden sarja?
A kérdések egyre csak gyűlnek, és a bizonytalanság komor fellegként borul a birodalomra…
Schmal Róza fantasy-trilógiájának első kötetében a ladanni birodalom története, nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca tárul elénk. A varázslatos, képzeletbeli középkori világot aprólékosan kidolgozott birodalmi térkép, lenyűgöző városrajzok és családfák hozzák még közelebb az olvasóhoz.






A Nagy folyók haragja trilógia során egy elképesztően összetett, magyar fantasy regénysorozattal ismerkedhetünk meg. Bár még csak két rész jelent meg, biztosan lehetünk benne, hogy Schmal Róza a befejező kötetre is nagy fordulatokat tartogat.
Kövessétek bloggereinket, hogy megismerhessétek sorozat első és második részét, valamint, hogy a turné során nyerhessetek egy példányt A varad könyvéből.




Schmal Róza köteteiben fontosak az egyes családok szimbólumai, ezért ebben a játékban mi is címerek nyomába fogunk eredni. Minden állomáson találhattok egy képet, mely valamelyik magyarországi megye jelképe. A feladatotok az lesz, hogy megkeressétek, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik megyéhez kapcsolódik az adott képen látható címer.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

08.08.   Booktastic Boglinc (I. rész értékelés)
08.10.   Csak olvass! (I. rész értékelés)
08.12.   Utószó (II. rész értékelés)
08.14.   Booktastic Boglinc (II. rész értékelés)
08.16.   Csak olvass! (II. rész értékelés)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése