Schmal Róza: A Varad könyve - Nagy folyók haragja II.


Schmal Róza Nagy folyók haragja trilógiájának első kötete igazán szórakoztató írásnak bizonyult annak ellenére, hogy nagyon féltem tőle. A második résztől talán még az elsőnél is jobban tartottam, mert trilógiák esetében ezek mindig gyengébbre sikerülnek. Lássuk, ebben az esetben mi volt a helyzet.

Az utóbbi időben úrrá lett rajtam az a szokás, hogy nem szeretek sorozatokat olvasni. Türelmetlenné váltam, mert néha sok-sok évig kell várnom egy történet folytatására, s már nem is emlékszem rá, mi volt a korábbi epizódokban. Bár vannak szerzők, akik ezt úgy oldják meg, hogy többször is visszaismételnek, amivel segítik azokat az olvasókat, akiknek a korábbi rész cselekménye már némileg feledésbe merül, azonban ennek hátulütője, hogy ha az ember egymás után olvassa, túl sok ismétléssel találkoznik. Tegyen jót szerencsétlen szerző az olvasónak, akinek semmi se jó, ugye? :D

Szóval mostanában sokkal jobban szeretek már egykötetes történeteket olvasni, a Nagy folyók haragja mégis kíváncsivá tett az izgalmas fülszövegekkel, borítókkal, s bár nagyjából egy évig állt a polcomon az első rész, mégis jó élménnyel távoztam olvasás után. A második résztől ellenben még jobban féltem, mint az elsőtől, mert az a tapasztalatom, hogy trilógiák esetében a második rész mindig gyengébb lesz. A legtöbb szerző nem azért bontja három részesre az irományát, mert annyira sok mondanivalója van, inkább csak azért, hogy még több könyvet lehessen eladni. Ez alapján pedig tudják a szuper alapot, megvan a végkifejlet, de valamivel mégiscsak meg kéne tölteni egy harmadik könyvet, avagy a trilógia közepét, de általában jóval kevesebb ötlet szorul beléjük.

Schmal Róza esetében a trilógia betegség egyáltalán nincs jelen, bőséggel fel tudta tölteni eseményekkel a könyvét, s pont ugyanolyan dinamikusan halad, mint elődje.

A változás általában a mélyben formálódik, és csak lassan válik láthatóvá. Először apró jelekkel ad hírt magáról – ezeket gyakran észre sem vesszük, csak utólag értjük meg őket, amikor már nyilvánvaló lett az átalakulás. De van, amikor a változás gyorsan jön, mint egy üstökös, és nem lehet kitérni előle.

Mondhatjuk, hogy a második rész pontosan ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt, hiszen az események között nem igazán telik el idő, ám sok-sok, az előző részben csak sejtett információ kerül itt kidolgozásra. Sok szereplő sorsára derül itt fény, többek között arra is, hogy mi történt húsz éve Aldemur Passenorddal, miért szakadt el a családjától, miért nem találkoztak soha annak ellenére, hogy a tervek szerint együtt menekültek volna otthonukból az ominózus hajós baleset után.

Ebben a részben már küszöbön áll egy háború a Ladann völgyében, sokak élete viszont nem csak ettől változik meg gyökeresen, hanem a korábbi titkok felszínre kerülése miatt is. Míg valaki halászból királlyá vagy királyfivá avanzsál, s teljesen új közegben kell megállnia a helyét, addig más parasztlányból hercegnő lesz. Míg hőseink némelyike elvesztett rangja miatt szenved, mások a hirtelen rájuk szakadó tisztségek súlya alatt roskadoznak. S közben nem csak a lakosság egy része forrong és készül bosszút állni, hanem a föld mélye sem akar nyugodni...


Attól tartottam, hogy A Varad könyve nem lesz elég érdekes a kezdés után, hogy már minden izgalmat belesűrítettek elődjébe, s itt csak némi túlnyújtott, langyos cselekmény lesz, ami majd átvezet a harmadik részre, de igazából csak lágyan elringatózunk a Ladann folyón egy kicsiny csónakban, míg odáig elérünk. Jó nagyot tévedtem! Schmal Róza képes volt elképesztően sok eseménnyel és történéssel megtölteni ezt a kötetet, ráadásul sem nem volt sok, sem nem volt unalmas. Megannyi titkot felfed a korábbi részből, de még egyszer annyit teremt most is.

Bár egy kicsit az volt az érzésem, hogy egy parányit negatívabb hangvételűre sikerült, sok drámai esemény hatására, gyanítom, ezt a folytatásban mind feloldja majd. Ellenben itt jelenleg szinte minden szereplőnk szenved valamilyen nagy tehernek a súlya alatt, ki az újdonsült rangja miatt, ki plátói szerelem miatt, ki elveszített hitves, vagy elveszettnek hitt, de megkerült társ miatt. S mindemellé sokakat a bosszú kezd éltetni, akkor is, ha tönkretesznek maguk körül mindent, ami él és mozog.

Valami közeledik, gondolta. Eső jön? A vészjósló csend, a hőség akár hetekig kitarthat, de bármelyik pillanatban megérkezhet a vihar – úgy függ a levegőben, mint egy túlérett gyümölcs a fán. Vagy valami mást érez? Bármi is az, egyszerre lesz szép és szörnyű, akárcsak a vihar, ebben biztos volt.

Ha a pár hónappal korábbi énem kérdezném, azt mondta volna, hogy nem biztos benne, el akarja olvasni ezt a trilógiát, de a mai már azt mondja, a legnagyobb hiba lett volna kihagyni. Egyrészt azért, mert nagyon szórakoztató, másrészt pedig azért, mert csökkentheti előítéleteit a magyar szerzők iránt. Nagyon sokszor nem merek belevágni hazánk íróinak műveibe, mert van valamiféle hiedelmem arról, hogy biztosan nem lesz elég jó, csak jó marketinget kapott. Viszont Schmal Róza esetében szerintem bőven helytálló a marketing, ugyanis tényleg nagyszabású történetet rakott le az asztalra. Olyasmi érzésem van, hogy ez a sorozat egy igazi életmű.

A korábbi részből megszokott térkép, családfa, és rajzok itt sem maradnak el, még tovább bővíti az eddigi környezetet csodaszép rajzaival, ismertetőivel, s még tovább görgeti az izgalmas cselekményt. Ha már tegnap megjelent volna a folytatás, akkor is későinek érezném, mert most azonnal tudni akarom, mi lesz a szereplőink és Ladann-völgy sorsa a továbbiakban.


Összességében bátran ajánlom mindenkinek, aki az első részt kedvelte, és ne féljen akkor sem, ha ismerős számára a szokásos trilógia betegség, azaz, hogy a második rész gyengébb lenne, mert itt erről szó sincs! Ha úgy tévedtél volna ide, hogy az első részt még nem olvastad, ideje most azonnal beszerezni, mert zseniálisan jó írás! :)


Az igazi hősök a céljuk elérésével törődnek, nem a saját dicsőségükkel.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Lampion könyvek
Oldalszám: 492
Illusztrálta: Schmal Róza

Megjelenés éve: 2022
ISBN: 9789633249673


Fülszöveg:

A VARAD FOLYÓ VIDÉKE forrong: Varadokban, a hurrogónok városában a felszín alatt feszül egymásnak a józan ész és az indulat. Kold Norlamond vállát komoly súlyok nyomják, ígérete megköti a kezét, ám a béke már lassan nagyobb áldozatot követel, mint a háború.
Eközben egy vörös hercegnő talpig gyászban áll a Hazavágyó-sziklán, nem sejtve, hogy a messzeségben él és őrá gondol a Fekete Gólya. A lasnapoli palotából pedig a malmok földjére vágyik egy lány: Boiana számára új neve életfogytig tartó ítélet, a testét ölelő selyem pedig börtön.
Megmoccan a Donddau is, ami semmi jót nem jelent: a vulkán ébredése sötét idők közeledtét szokta jelezni. Ám végül mégis egy tragikus gyilkosság teszi elkerülhetetlenné a háborút hurrogónok és laddaniak között.
Vajon valóban a két nép áll szemben egymással, vagy jóvátehetetlenül összekuszálódott, hogy ki ellenség és ki barát, ki hős és ki áruló?





A Nagy folyók haragja trilógia során egy elképesztően összetett, magyar fantasy regénysorozattal ismerkedhetünk meg. Bár még csak két rész jelent meg, biztosan lehetünk benne, hogy Schmal Róza a befejező kötetre is nagy fordulatokat tartogat.
Kövessétek bloggereinket, hogy megismerhessétek sorozat első és második részét, valamint, hogy a turné során nyerhessetek egy példányt A varad könyvéből.




Schmal Róza köteteiben fontosak az egyes családok szimbólumai, ezért ebben a játékban mi is címerek nyomába fogunk eredni. Minden állomáson találhattok egy képet, mely valamelyik magyarországi megye jelképe. A feladatotok az lesz, hogy megkeressétek, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik megyéhez kapcsolódik az adott képen látható címer.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

08.08.   Booktastic Boglinc (I. rész értékelés)
08.10.   Csak olvass! (I. rész értékelés)
08.12.   Utószó (II. rész értékelés)
08.14.   Booktastic Boglinc (II. rész értékelés)
08.16.   Csak olvass! (II. rész értékelés)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése