Finy Petra: Almás ​pite


Nem tagadom, hogy felnőtt fejjel is imádok meséket olvasni, ezért amikor lehetőségem adódott beszerezni Finy Petra Almás pite című kötetét, nem sokáig haboztam. Már csak azért sem, mert soha nem olvastam még a szerzőtől, pedig sok ismerősöm kedveli az írásait, szóval ideje volt pótolni a hiányosságomat!

Bár bőséggel kinőttem már a mesekönyvek ajánlott korosztályából, ennek ellenére mégis nagyon szeretem forgatni őket. A bájos rajzokkal teli szövegek általában könnyed kikapcsolódást nyújtanak, miközben visszarepülök egy kicsit az időben, s mentesülök a mindennapok szörnyűségei alól. Bevallom, a meséket balzsamként használom a lelkemre, mert nem csak vigaszt nyújtanak, de könnyen kirántanak olvasási válságokból is, s ugyanakkor fel is töltenek nehéz időszakokban.

Ez már csak így van a csodákkal. Ha nagyon várják őket, tényleg szívből, bizony fogják magukat, és eljönnek.

Az Almás pite egy gazdagon illusztrált, rövid (néhány oldalas) mesékből álló kötet, melyet érzésre főleg a nagyobb óvodás, kisiskolás korosztálynak ajánlanék első körben. 15 történetet tartalmaz, melyek mindegyike az ünnepek, családi összejövetelek körül forog, ráadásképp pedig mindegyiket egyetlen kis közösség, a Virág család szempontjából ismerhetjük meg.

A különböző sztorikban persze főszerepet kapnak a gyerekek, Brúnó, Betti és Bébibaba (ez utóbbinál oly szomorú vagyok, hogy nem igazán nevezik csodás keresztnevén Boginak.. :D), viszont az őket körülvevő felnőttek, a szűk családi kör (nagyik, nagypapák, nagybácsik, barátok) is nyilván gyakori vendégek. A történetek lazán kapcsolódnak egymáshoz, ugyanakkor felölelnek minden nagyobb ünnepet, mely az év során esedékes. Olvashatunk így húsvétról, karácsonyról, anyák napjáról, de születésnapról, eljegyzésről, esküvőről és egyéb családi eseményekről, hagyományokról is. Ha valaki szeretné, akár kifejezetten adott időszak meséjét is kiválaszthatja, de én amondó lennék, jobb sorban haladni, hogy még jobban megismerhetssük szereplőinket.


A kép Finy Petra facebook oldaláról származik: https://www.facebook.com/finypetrabooks

A kötet közege számomra egyszerre volt szívmelengető és idegen is. Szívmelengető, mert minden családtag hatalmas szeretettel terelgeti, nevelgeti a csemetéket, és mert hagynak teret arra, hogy a gyermekek kifejezzék az érzéseiket, s azokat komolyan is vegyék. Manapság azt tapasztalom a környezetemben, hogy kevésbé szokása a családoknak időt együtt tölteni, inkább az internettel oldják meg a szórakozást, s akár még az is nehézséget okozhat, hogy a vacsora idejére egymással törődjenek, ne pedig az értesítésekkel.

Mindemellett viszont idegen érzetet is hozott számomra, mert én egészen kicsi voltam, amikor a szüleimmel az ország másik végébe költöztünk, kiszakadva ezzel az addig megszokott rokoni környezetből, s ezáltal nálunk a nagy családi összejövetelek sem váltak szokássá. Csak sejteni tudom, milyen is lehet egy igazi családi örömünnep, épp ezért jó volt ilyen formában átélni őket. :)

A mi családi formánk a szeretet. Azzal pedig a legrosszabb helyzetből is ki lehet
evickélni.

A kötet nagy előnye szerintem, hogy csöppet sem szirupos, annak ellenére sem, hogy beszélünk itt az életen át kitartó szerelemről, teljesítjük nagyszülők álmait, hétköznapi csodákat viszünk véghez, vagy éppen családi beavatásként használjuk egy almafa termésének leszedését. Időnként ráadásul komolyabb témákhoz is hozzányúl, de mégis emészthető, gyermekbarát módon teszi mindezt.

Ha nagyon fel szeretnék róni neki valamit, akkor egy picit én idősebbnek éreztem a gyermekszereplőket, mint a leírt koruk, illetve néha már csak mosolyogva csóváltam a fejem, hogy micsoda remek kapcsolatokkal rendelkeznek a szülők, amivel minden őrült ötletet is meg tudnak valósítani, de hát ez mégiscsak egy mesekönyv! :)
A "legborzasztóbb" viszont számomra, hogy a rosszcsont Huppancs kutyát én képtelen vagyok egy dalmata képében elképzelni. A rajzok és a leírás alapján is ő egy szertelen terrierféle, és a gyermeki belsőm ragaszkodik is hozzá. :D Viccet félretéve, nagyon helyes mesék születtek, amik között mindenki megtalálhatja a kedvencét.


Összességében bátran ajánlom a meséket kedvelőknek, azoknak, akik a különböző ünnepkörökhöz keresnek aranyos meséket, s azoknak is, akik még nem olvastak a szerzőtől, mert ismerkedésnek remek darab. :)


Igaz ugyan, hogy nem unalmas az életük, és eléggé kiszámíthatatlan, vagyis mindig történik velük valami. De ez a valami végül mindig a szeretet lesz.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 88
Illusztrálta: Bogdán Viki

Megjelenés éve: 2023
ISBN: 9789635684533


Fülszöveg:

Mesék családi ünnepekről és együttlétekről

Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel.

Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni.

Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.

A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.





Finy Petra újabb mesekönyvvel ajándékozott meg minket, melyben ezúttal a családi ünnepek, közös együttlétek kerültek a középpontba. Az Almás pite című, gyönyörűen illusztrált kötet az egész család számára önfeledt szórakozást nyújt, és segítségével mi is feleleveníthetjük azokat a hagyományokat és szokásokat, amik jobban összekovácsolnak bennünket szeretteinkkel. Tartsatok hat bloggerünkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!




Mostani nyereményjátékunkban Bogdán Viki illusztrátor további munkáinak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

11.20.   Könyv és más
11.22.   Csak olvass!
11.24.   Booktastic Boglinc
11.26.   KönyvParfé
11.29.   Fanni's Library
11.30.   Szembetűnő


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése