James Norbury: A ​macska, aki zent tanított


Az év egyik legjobban várt megjelenése volt számomra James Norbury újabb kötete. Nagy Pandával és Kicsi Sárkánnyal már kétszer is levett a lábamról, így nem volt kérdés, hogy a cicájával is kereszteznem kell utamat.

James Norbury buddhista tanokat felhasználó kötetei igazi léleksimogató alkotások. A szövegezés ugyan rövid és tömör, mégis rengeteg bölcsességet hordoznak. Ráadásképp a szerző saját illusztrációval egészíti ki köteteit, melyek nem csak jól illeszkednek az írott tartalomhoz, hanem sajátos atmoszférával is bírnak.

A macska, aki zent tanított már a harmadik kötet, amit olvastam az írótól, de még mindig nem tudom megunni mindazt, amit papírra vet. Mindig is közel állt hozzám a buddhizmus, ahogy a művészet is, a kettő egyvelege pedig maga a tökély az én ízlésemnek.

Ha tudnád, hogy milyen mértékben képes megváltoztatni a kedvesség az életedet, minden adandó alkalommal gyakorolnád.

Történetünkben ezúttal egy átlagos macskát követhetünk, aki egy kicsit elveszettnek érzi magát a világban. Keres valamit, de maga sem tudja, hogy igazán micsodát, így aztán hallgatván barátjára, a patkányra, útra kel, hogy egy ősi fenyőt megtalálva békére lelhessen. Útközben sok-sok állattal találkozik, s azzal, hogy egy bölcs sárkány tanításait igyekszik követni, mindegyiküknek segítségére tud lenni. Kinek csak iránymutatásra van szüksége, kinek vigaszra, megint másnak csak jó hallgatóságra. Ám van olyan is, aki Macskát teszi majd próbára.

Macska sokat tesz társaiért, és közben általa az is nyilvánvalóvá válik, hogy egyikünk sem tökéletes, követhetünk el akár nagy hibákat is, mégis a megbocsátás óriási erővel bírhat, s nem csak akkor, ha másokkal szemben követtünk el súlyos vétkeket, hanem akkor is, amikor önmagunkról van szó. Rá kell ugyanis döbbennünk, hogy bár sok mindenki csatlakozik majd hozzánk életünk során, ki hosszabb, ki rövidebb ideig, mégis az egyetlen, aki mindig velünk marad, az saját magunk, s ha saját magunkkal nem vagyunk békességben, rendkívül nehéz út áll majd előttünk...


Norbury úgy mintázza karaktereit, hogy azokkal könnyű legyen kapcsolódni. Mindegyiküktől rengeteg bölcsességet kapunk, és mind megemlíti azt is, hogy milyen nehézségekkel küzd, amik gyakran a legtöbbünk életében ugyanúgy jelen vannak. Van, aki túl szigorúan bánik magával és másokkal, más nem, vagy csak nagyon nehezen tud megbocsátani, megint más elfelejt hálásnak vagy kedvesnek lenni, esetleg nem tudja felmérni, mik az igazán fontos dolgok az életben. Van, aki csak rohan, soha nem tud kikapcsolni az agya, de akad olyan is, aki nem tudja értékelni a körülöttünk lévő csodálatos világot... Olyan apróságok ezek, amik nem is feltétlen tűnnek fontosnak, mégis jelentősen megváltoztathatják az életünket, ha figyelünk rájuk.

Mindemellett úgy ír, hogy borzasztóan nehéz a "legfontosabb" vagy "legsokatmondóbb" gondolatokat kiemelni könyveiből, mert egyszerűen minden mondatnak jelentősége van. Nem lehet, és nem is érdemes kivonatolni mindazt, amit papírra vet - bár azért mindig megpróbálom -, hiszen az egésze lényeges, s még ha először nem is tűnik valami igazán kirívónak, utólag mindig rájövünk, hogy bizony, annak is nagy szerepe volt!

Mindannyiunknak megvannak a magunk képességei, amelyeket a világ javára fordíthatunk, és inkább ezeknek kellene örülnünk, mint hogy valaki más adottságai után sóvárgunk.

Nem ért meglepetésként, s talán hiányoltam is volna, ha nem így történik, de nem kellett csalódnom, amikor arra gondoltam, akár Nagy Panda, és Kicsi Sárkány is szerephez juthatnának ebben az utazásban. Macska őket is többször említi meg, s ezúttal is kedves tanulságokat kapunk általuk.

James Norbury kötetei számomra mindig erőt és megnyugvást adnak. Afféle finom fenékbe billentés, ha a belső kritikusom éppen megint elszabadulna, s miatta nem venném észre, hogy hogyan, s merre is szeretnék tartani az életemben. Minden egyes sorával biztossá válok abban, hogy gyakrabban kéne forgatnom az írásait, s ha csak 10 könyvem lehetne összesen, az övéi mind a polcomon kell legyenek!


Összességében bátran ajánlom mindazoknak, akik kedvelték a szerző korábbi könyveit, azoknak, akiktől nem áll távol a keleti kultúra, a buddhista tanok, s azoknak is, akik fogékonyak a szép rajzokkal, és bölcs gondolatokkal ellátott kötetekre. :)


Kíváncsi vagyok, a holnap milyen csodákat rejt.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 176
Eredeti cím: The Cat Who Taught Zen

Megjelenés éve: 2023
ISBN: 9789635684335


Fülszöveg:

Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.
Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.

Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.

Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.

De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.





James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt már bemutattuk nektek korábban két kötet kapcsán is, most pedig egy új szereplőt, Macskát fogadjuk társunkul zen kalandozásaink során. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.




Ebben a játékunkban könyves cicák nyomába eredünk. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, mi a neve az adott macskának.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

11.22.   Boktastic Boglinc
11.23.   Hagyjatok! Olvasok!
11.24.   Csak olvass!
11.25.   Fanni’s Library
11.26.   Szembetűnő
11.27.   Dreamworld
11.28.   Readinspo
11.29.   Könyv és más


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése