Rébecca Dautremer: Jussváry Jakominusz gazdag órái


Felnőtt létemre kifejezetten szeretek mesekönyveket, képeskönyveket, albumokat lapozgatni, mert egyrészt visszarepítenek a gyerekkoromba, másrészt ápolják a lelkem, és gyakran olyan művészi igényességgel vannak elkészítve, ami semmi másra nem jellemző. Rébecca Dautremer kötete valami egészen varázslatos utazásra repített.

A Jussváry Jakominusz Gven Medox Larion könnyed és bájos név, csodásan illik majd ehhez az aranyos gyerekhez!

Amikor először megpillantottam egy csomagbontás során ezt a könyvet, az első gondolatom az volt, hogy "Jesszus, ez miért ennyire nagy?". Nem viccelek, hiszen 29 cm széles és 34 cm magas kiadványról beszélünk, ami messze nagyobb, mint amit átlagosnak megszoktam. Persze, amint fellapoztam, mindent megértettem. Ilyen csodálatos, részletgazdag, érzésekkel teli rajzokat egyenesen bűn lenne ennél kisebb méretben kiadni, már csak azért is, mert így nem kell nagyító sem ahhoz, hogy az olvasó átböngészhesse azt a megannyi apróságot, amit elrejtett a szerző. Ráadásul ennek a történetnek a képei többet mesélnek, mint maga a szöveg, hisz tele vannak kimondatlan történésekkel, valamint az élet minden velejáró örömével és szomorúságával.


Az 56 oldal kevés szöveggel van ellátva, mégis végigkövethetjük rajtuk Jussváry Jakominusz teljes életét a születésétől egészen az elmúlásig. Megismerhetjük nehézségeit, szőnyeg alá söpört testi problémáját, melyet egy sérülésnek köszönhet, viszonyát háborúhoz, szerelemhez, gyermekekhez, családhoz, barátokhoz. A rajzok ugyanis nem csak ezt a helyes kis nyúl uraságot jelenítik meg, hanem szűkebb környezetét is, s kezdetben csak kortársait és szüleiket, később viszont már, ahogy idősödnek a csemetéikkel egyetemben láthatjuk őket.

Megannyi téma kerül terítékre, ám a legtöbbet csak képek érzékeltetik, szövegezve nincsenek, így az olvasónak is megvan a lehetősége arra, hogy egyrészt tovább gondolja a látottakat, másrészt alaposan megszemlélje az illusztrációkat, hogy minden apró információ birtokába kerülhessen.

Vannak, akiket elkerül a szerencse, és vannak akik pechesek. Vannak, akik az égvilágon semmit sem értenek, és vannak, akik fel sem fogják, mi történik velük. Vannak, akik mindennek csak a rossz oldalát látják, és vannak, akik semmiről sem akarnak tudni. Sokan nem mernek szólni, amikor kéne, jó páran összeszorítják a fogukat, megannyian pedig vesztükbe rohannak.
„Az a lényeg, hogy mi még véletlenül se legyünk ilyenek” – bátorította magát Jakominusz, ha bajban volt.

Elképesztő kidolgozottsággal bír minden egyes oldal, s emiatt imádtam elmerülni bennük. Jó volt átböngészni, hiszen sokszor nem is főszereplőnk van a középpontban, néha csak valahol messze elbújva lelünk rá, de ha jól megvizsgáljuk a többi szereplőt, időnként elkaphatunk egy-egy árulkodó pillantást vagy gesztust is.

Jakominusz élete nincs tele hatalmas tettekkel, mondhatni egészen átlagos, s leginkább ugyanazokkal küzd, s ugyanazok az örömei is, mint a legtöbbeknek. Nem tökéletes semmilyen formában, mégis igyekszik kihozni a legtöbbet minden helyzetből.


Véleményem szerint ez egy gyönyörű és őszinte utazás, s nem csak a külcsín, a belbecs is csodálatos. Ha gyermekkel közösen vágunk bele, mély beszélgetéseket kezdeményezhet az életről, s én amondó vagyok, hogy beszélgessünk is velük minél többet. Mondhatjuk persze, hogy ez az egész nem gyerekeknek való, s én is úgy érzékelem, hogy felnőttként sokkal értékesebb a ScolarKID megjelölés ellenére, de ha nem félünk a gyermekeinkkel nehezebb témákról is beszélni, úgy gondolom, lehetetlen lenne ennél a kötetnél szebben bemutatni az élet valódiságát.


Összességében szerintem ez egy kívül-belül gyönyörű kötet, de a helyes nyusziúrfis borító ellenére nem a legkisebbek kezébe ajánlanám. Iskolás korú gyerkőcökkel olvasva igazán őszinte és mély beszélgetéseket eredményezhet, de a művészeti értékét minden korosztályban élvezhetjük. Nekem kedvenc lett, és bízom benne, hogy másokhoz is eltalál majd. :)


Egy csepp sutaság senkinek sem árt.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Scolar
Oldalszám: 56
Eredeti cím: Les riches heures de Jacominus Gainsborough
Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2018)
ISBN: 9789635093618


Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A létezés örömét ünneplő, egyedülálló és időtlen képeskönyv

A minden korosztálynak szóló mesekönyv Jussváry Jakominusz életének tizenkét állomását mutatja be: apró örömöket, a boldogság és a bánat nagy pillanatait, kétségeket és megpróbáltatásokat. Jakominusz nem a legnagyobb hős, sőt egy gyerekkori balesetnek köszönhetően gyengébb, mint a többiek. Életében nincsenek drámai fordulatok: felnő, apa lesz, majd nagyapa, végül örökre elalszik. Története az egyszerű élet iránt érzett hálával van tele: szeretni és szeretve lenni, megtenni, ami tőlünk telik, szemlélődni nem kevés. Sőt. Talán a legtöbb, amire bárki is vágyhat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése