Agatha Christie: Őszi borzongás


Az Adventi krimik megjelenése óta egyetlen novellagyűjteményt sem hagytam ki, ami a Helikon kiadó gondozásában jelent meg Agatha Christie-től. Természetes volt hát számomra, hogy a Könyvfesztivál egyik biztos beszerzése az Őszi borzongás lesz, s elsőként vettem magamhoz, amikor a standok között járkáltam. Röviden: Nem bánok semmit! :)

Az ősz a legkedvesebb évszak számomra, Agatha Christie pedig az egyik kedvenc komfort szerzőm, a gyönyörű, őszi hangulatú borítóval pedig minden adott volt ahhoz, hogy ez a kötet 100%-os biztonyossággal landoljon a polcomon. Főként azért szeretem a szerző írásait, mert bármilyen élethelyzetben is vegyem elő a könyveit, mindig jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást tudnak nyújtani, így most már egyre tudatosabban döntök az ő könyvei mellett, ha éppen stresszesek a hétköznapok, ha semmi máshoz nincs kedvem, vagy ha éppen olvasási válsággal küzdök.

– Tudja Poirot, néha már szinte örülnék, ha maga elkövetne egy gyilkosságot. – Na de kedves barátom! – Komolyan, szeretném látni, hogyan fog hozzá. – Drága Jappem, ha én gyilkosságot követnék el, magának a legcsekélyebb esélye sem volna rá, hogy lássa…. hogyan fogok hozzá! Valószínűleg azt sem tudná meg, hogy egyáltalán gyilkosság történt.

Az Őszi borzongás már az ötödik kötet a Krimik minden évszakban (azaz a "házikós") sorozatban, s pontosan ugyanúgy épül fel, mint a korábbi változatok, tehát egy rövid bevezetéssel kezdünk, mely az Életem című kötetből származik, majd utána 12 novellát olvashatunk, s minden fejezet elején kis piktogram jelzi, hogy melyik nyomozóhoz köthetjük majd az adott írást. A 12 novella közül kettőt már a sorozat egy másik kötetében, a Szerelmi bűnügyekben is olvashattunk korábban.

Ezúttal is közösen nyomozhatunk Agatha legtöbb ismert nyomozójával, úgy mint Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, de Parker Pyne is felbukkan majd a lapok tengerén. Számomra ezúttal is - mint mindig -, a Tommy és Tuppence történet tetszett a legkevésbé, amit ráadásul már olvastam idén az éves Agatha Christie kihívás keretein belül a Cinkostársakban. Ezt leszámítva (és a két korábban olvasottat), remek szórakozásban volt részem újra.


A novellák számomra nem hoztak kifejezetten őszi hangulatot, a borítót leszámítva szerintem bátran lehet olvasni az év bármely szakaszában (kivéve, ha valaki kifejezetten szerelmes, vagy téli novellákat szeretne inkább olvasni).

Ami esetemben egy kicsit kevésbé adott okot a megelégedésre, az az, hogy a válogatás során sikerült több olyat is ide gyűjteni, amelyek öngyilkossággal kapcsolatosak. Egy parányit már kezdett nyomasztóvá válni számomra, milyen válogatott formákban és indokokkal tudnak magukkal végezni az emberek egy-egy rövid story során, ugyanakkor kényelmetlenül érzem magam azt mondva, hogy tulajdonképpen meglehetősen izgalmasak voltak ezek az írások ahhoz, hogy mindegyiknél körömrágva várjam a végkifejletet.

Ez ma a baj a világgal. Hogy mindenki mismásol. És aztán szépen kimagyarázza. Kimagyarázkodással palástolják a mismásolást.

Legjobban az utolsó történet, A vád tanúja tetszett, ami mesterien van megcsavarva a legutolsó mondattal, ám ne gondolja senki, hogy mindössze ez az egy történet rendelkezik kifejezetten remek fordulattal. Agatha Christie mindig zseniális és csavaros történeteket írt, de A vád tanújánál kifejezetten leesett az állam. Szinte mindig remekül vezet az orromnál fogva, s bár tucatnyi írását olvastam már, nagyon ritkán tudom csak leleplezni a gyilkost. (Ez most sem volt másként...)


Összességében pont azt a megszokottat kaptam, amit Agatha Christie-től, és ettől az évszakokra bontott novellasorozattól várok. Kuckózós időszakra tökéletes választás, de amondó vagyok, hogy nem csak ősszel, télen is ugyanúgy megállja a helyét. A szerző rajongóinak, de éppen ismerkedőknek is tökéletes választás!


A gyilkosság néha talán jogosnak látszik, de attól még gyilkosság marad.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Autumn Chills

Megjelenés éve: 2023 (eredeti: 2023)
ISBN: 9789636200992


Fülszöveg:

„Száz évvel az első könyve után még mindig az ő árnyékában állunk.” Andrew Taylor

Ősz… párás reggelek, bekuckózós esték… de amikor a levelek hullani kezdenek, az éjszakák hosszabbakká, az árnyak pedig sötétebbé válnak.

Borzongató kalandozásra hívjuk Agatha Christie rajongóit. A napsütötte Rodosztól és Afrikától a ködös Londonig, vidéki udvarháztól az Old Bailey tárgyalóterméig vezet az utunk. Magányos házikók, baljós kastélyok, kószáló kísértetek, elátkozott családok népesítik be ezt a kötetet, valamint Hercule Poirot, Miss Marple és Agatha Christie további kedves nyomozói.





Mi passzolhatna jobban az őszhöz, mint egy Agatha Christie-regény? Ha pedig ebben még nem vagy olyan biztos, van egy javaslatunk: a Christie-novellákból való válogatás, amely garantáltan meghozza a kedvedet a borzongáshoz. Az Őszi borzongás című válogatás a Krimik minden évszakban kiadói sorozat tagjaként jelent meg, magyar nyelven a Helikon Kiadó jóvoltából. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről és szert tennétek akár egy példányra is belőle!




Játékunkban az a feladatotok, hogy megtaláljátok, az adott bejegyzés melyik szavához linkeltük be a faleveles képet. A Rafflecopter dobozba a megfelelő szót írjátok bele. De figyelem, faleveleket keresünk, nem pedig… egyebeket. :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

12.12.   Readinspo
12.14.   Csak olvass!
12.16.   Pandalány olvas
12.18.   Booktastic Boglinc
12.22.   Könyv és más
12.25.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése