Eva Eich: A Mikulás-vadász & Az ezerszemű szálloda


A Lábnyom kiadó két zseniális kötetet hozott el a magyar olvasóknak az ünnepi időszakra, melyek egyszerre funkcionálnak adventi naptárként és szabadulószobás játékként. A Mikulás-vadász és Az ezerszemű szálloda is ugyanazon zseniális koncepcióra épül, de inkább megmutatom bővebben, mert igazán megérdemelnek egy részletes beszámolót!

Bevallom, egészen addig nem került a radaromra ez a két könyvecske, amíg nem láttam meg két kedves ismerősömnél is, és kezdett el miattuk foglalkoztatni, hogy milyen is lehet a szabadulószobás fejtörők és egy adventi naptár összeboronálása? Egészen elképesztő, hogy azóta már rengeteg könyvmoly társamnál láttam felbukkanni őket, ezzel is bizonyítva, mennyire kíváncsiak az olvasók egy ilyen kreatív ötletre.


Ezek a könyvek egyszerre biztosítanak olvasnivalót és feladványokat is az adventi időszak minden napjára, de én amondó vagyok, hogy ember legyen a talpán, aki képes megállni, hogy december minden napján csak egyetlen "ablakot" nyisson ki, avagy ebben az esetben egyetlen feladvány lapjait tépje szét. Bizony! Nem fogalmaztam rosszul, itt a lapokat szét kell tépni/vágni a perforáció mentén, addig csak egyszerű képekkel találkozhatunk.

A kedvesemmel közösen álltunk neki, először A Mikulás-vadásznak, s mivel jóval később érkezett meg hozzánk, mint december elseje, nem igazán törődtünk azzal, hogy naponta csak egyet oldjunk meg belőle. Gyanítom, ez akkor is pontosan így lett volna, ha megfelően, dátum szerint állunk neki, de jó arra fogni a sietést, hogy szorít az idő. :)


A feladatokhoz kreált történet szerintünk kellemesen szórakoztató, nem kell tőle megváltást remélni, de pont megfelelő arra, hogy végigvezessen a könyvön, és egy kis izgalmat csempésszen az ember napjába. Hasonlóan ehhez, a feladványok is barátságosak, s bár kell rajtuk gondolkodni, azért nem annyit, hogy megoldhatatlannak minősüljenek. A sikerélmény meg persze azonnal hajtja tovább az embert, hogy még többet megismerhessen ebből a borzongató meséből. A Mikulás-vadász esetén az alapkoncepciónk példul az, hogy egy srác megkötözve ébred egy sötét pincében, Mikulás ruhában, s valahogyan ki kell jutnia onnan. Ehhez lesz szüksége arra, hogy megoldjon minden rejtvényt, ami az útjába kerül.

Mindkét könyvre igaz, hogy nagyon igényes kiadványok, keménytáblával, megfelelően vastag papírral, amiknél nem kell attól félnünk, hogy biztosan el fogjuk szakítani az oldalak szétválasztásakor. Felépítését tekintve minden oldalpár bal oldalán (a felnyitás után) találhatjuk a story kezdetét/folytatását, jobb oldalon pedig a feladványt, melyhez tartozik egy kérdés és egy ábra, valamint három válaszlehetőség. A válaszlehetőségek mellé képrészleteket is biztosítanak, melyek abban segítenek, hogy ha a helyeset találtuk el, akkor az adott képecskét megkeresve a még nem szétválasztott illusztrációkon, megtudhatjuk, hogy merre kell tovább haladnunk.


Pont ez a kis képecskés megoldás volt az egyetlen negatívum számunkra, hiszen az oldalpárok szétnyitása után azonnal megpillanthatjuk ezeket a részleteket, s ha már a többedik feladványt oldja meg az ember, idővel emlékezni fog arra, hogy valamelyik képrészletet már látta valahol, s emiatt gondolkodás nélkül ki fogja tudni választani a helyes megoldást. Mi ennek elkerülése érdekében még felnyitás előtt letakartuk a lehetőségeket egy kis sajtcetlivel, hogy csak a feladatra koncentráljunk, s ne vonja el a figyelmünket a válaszokhoz tartozó képecske.


Összességében rendkívül szórakoztató volt a közös nyomozás, s bár még csak az egyiken értünk végig teljesen, biztos vagyok benne, hogy a másik is élvezetes lesz. Amondó vagyok, hogy bátran vegye kézbe mindenki, aki szeret fejtörőket megoldani, vagy kedveli a különleges megoldású, ötletes könyveket. Ne tartson vissza senkit az adventi naptár jellege, nagyon könnyű elvonatkoztatni tőle, és véleményem szerint kifejezetten alkalmas más időszakokban is egy kis kikapcsolódásra, nem kell advent idejére időzíteni!

Azt hiszem, a szívünk mélyén valamennyien Sherlock Holmesnak képzeljük magunkat.
- Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE és IDE kattintva megvásárolhatod a köteteket a kiadó webshopjában!




Kiadó: Lábnyom kiadó
Oldalszám: 100
Eredeti cím: Escape Room

Megjelenés éve: 2023 (eredeti: 2019)
ISBN: 9786158111584


Fülszöveg:

Szereted a szabadulószobákat? És az adventi naptárakat? Kész vagy, hogy belevágj egy rejtélyekkel teli kalandba? Akkor gyerünk! Nyisd ki az első ajtót! Egy fiatal férfi egy sötét pincében ébred. Egyedül van, fogalma sincs, hogyan került oda. Csak egyet tud: ki kell jutnia, mielőtt még túl késő lenne. Ez az adventi thriller keményen próbára teszi a kis szürke agysejteket. Csak az menekülhet meg a rémálomból, aki az összes furfangos feladványt megoldja. Vajon milyen kalandos történet rejtőzik a sötét, föld alatti börtön mélyén? 24 rejtvény, 24 ajtó, de csak egyetlen kiút! Újfajta, izgalmas adventi naptár kalandkedvelőknek, szuperagyaknak és a szabadulószobák lelkes játékosainak. A könyv a Locked Room szabadulószobával együttműködésben jelent meg.


Kiadó: Lábnyom kiadó
Oldalszám: 120
Eredeti cím: Escape room. Das Hotel der tausend Augen

Megjelenés éve: 2023 (eredeti: 2022)
ISBN: 9786158111577


Fülszöveg:

Oldj meg 24 rejtvényt – nyisd ki az ajtót – találd meg a kijáratot!
Egy elhagyott szálloda a hegyekben, tízmillió euró és egy játék életre-halálra. Ez az Extrém Szálló karácsonyi valóságshow. A hét versenyzőt egész nap kamerák figyelik, a külvilággal nem léphetnek kapcsolatba, ételhez csak akkor jutnak, ha megfejtik az aznapi rejtvényt. Nem sokkal a játék kezdete után egyiküket holtan találják a karácsonyfa alatt, és kiderül, mi is a tét valójában. Ki fogja feladni a versenyt, lemondva a tízmillió euróról? És ki áll készen arra, hogy akár az életét is kockára tegye érte? A gyilkosság is a show része lenne? Vagy váratlanul egy ismeretlen gonosztevő vette át az irányítást, akinek egészen más tervei vannak a versenyzőkkel? A baljós szállodát csak az hagyhatja el, aki az összes furfangos feladványt megoldva feltárja a rejtélyt. 24 rejtvény, 24 ajtó, de csak egyetlen kiút!
Újfajta, izgalmas thriller kalandkedvelőknek, szuperagyaknak és a szabadulószobák lelkes játékosainak.
A könyv a Locked Room szabadulószobával együttműködésben jelent meg.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése