Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor


A Narancsfa-kolostor kétségkívül igen látványos kötet a prégelt borítóval, élfestéssel és hatalmas méretével. Az én érdeklődésem mégsem a külsőségek keltették fel, inkább a kötetben jelen lévő sárkányok, s az, hogy vágytam már egy nagyívű történetre. Ráadásul mi más passzolna jobban az éppen elkezdődött Sárkány évéhez?

Samantha Shannon neve ismerős lehet a magyar olvasóknak a Csontszüret sorozat kapcsán, melyből nálunk mindössze két rész jelent meg, mielőtt megszüntették volna a kiadását. Bár a környezetem jó véleménnyel volt erről ez elvágott regényfolyamról, nálam Shannon egészen eddig kimaradt, s a Narancsfa által ismerkedtem csak meg írói tehetségével. Ezt a vaskos kötetet felcsapva vékony margók, apró betűk, és sűrűn tömött sorok rémíthetik meg az olvasót, de mindezekből azonnal érezni, hatalmas világ kerülhetett kialakításra.

Egyetlen nőnek sem lenne szabad attól félnie, hogy nem teljesít megfelelően.

Nagy általánosságban vonakodni szoktam az ilyen könyvektől, mert sokszor éreztem már azt, hogy ekkora terjedelem tele van oldalszaporító felesleggel, ezért mindenképpen szerettem volna beleolvasni, mielőtt elkötelezem magam az olvasása mellett. Az első fejezetek azonnal magukkal húztak, s tudtam, ez egy hosszú, de veszettül jó utazás lesz...

Rögtön itt az elején adnék egy jó tanácsot a leendő olvasóknak: Belekezdve a kötetbe rengeteg idegenül csengő személynévvel és fogalommal találkozhatunk, melyek elvonhatják a figyelmet a konkrét eseményekről. Nehéz lehet összerakni, ki hová tartozik, mi a titulusa, kikkel van kapcsolatban, valamint azt is, hogy egyes szavak végeredményben mit is jelentenek? Sejthető, hogy valami fenyverről, vagy valamilyen állatról beszélnek, mégsem tudjuk pontosan, hogy miről is van szó.

A könyv végére lapozva csinos kis szószedetet kapunk, mely nagyban megkönnyíti a tájékozódást olvasás során. Kategóriákba szedve láthatjuk a legfontosabb szereplőket a különböző égtájakon, de felsorolja a történelmi személyeket, nem emberi szereplőket, és egyéb használt idegen szavakat is (tárgyakat, lényeket, stb), valamint egy idővonalat is biztosít. Beleszokva a közegbe, szerintem nem lesz probléma azzal, hogy az ember nyomon tudja követni a szereplőket és helyszíneket, de az elején hatalmas segítség lehet a kötet elején található téképpel együtt!

– Az olvasás veszedelmes mulatság – felelte könnyed hangon Ead. Truyde felkapta a fejét és szúrós szemmel nézte.
– Gúnyolódik velem.
– Egyáltalán nem. A történeteknek nagy erejük van.
– Minden história az igazság magvából fejlődik ki – mondta Truyde. – Egy történet alakot öltött ismeret.

Ebben a testes fantasyben egy birodalom sorsát követhetjük, főként Keletet és Nyugatot - illetve később Délt is -, melyek nem is különbözhetnének jobban egymástól. Míg egyikük teljes mértékben megveti a sárkányokat, a másikuk istenként tekint rájuk. Persze, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy míg Nyugat nem tesz különbséget a rémséges tűzokádó sárkányok és azok leszármazottai, valamint a békés és bölcs vízi sárkányok között, addig Kelet ezt figyelembe veszi, s számukra a vízi sárkányok az Istenek, a tűzokádók ellen pedig ők is harcolnának. Most azonban ébredezik ezer éves álmából minden tűzokádók legnagyobbika, a Névtelen, s mindenkinek el kell döntenie, mit szeretne tenni a megfékezésére...


A történet folyamán leginkább négy szereplő szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket. Egyik főbb karakterünk Eadaz, aki Nyugaton szolgál Sabran, az inysi királynő udvartartásában, s igyekszik megvédelmezni, míg az a legfontosabb küldetését teljesíti, azaz női utódot ad a népének. Az inysiek hite szerint Sabran vérvonalának fennmaradása gátolja meg a Névtelen visszatértét, így elengedhetetlen, hogy a királynő megházasodjon, s leányt szüljön. Ead persze nem egészen az, akinek mutatja magát, tucatnyi súlyos titkot őriz, hogy küldetését végrehajthassa.

Egy másik szálon Tané, a Kelet egyik neves tengerőr tanítványa mellé szegődhetünk, aki egész életében arra készült, hogy sárkánylovassá válhasson, s számára csak a kemény munka létezik, éjt nappallá téve gyakorol. Amikor azonban egy nyugati behatolót talál Kelet partjainál, döntés elé kényszerül, hogy feladja a jövevényt, s a kiválasztási ceremónia útjába áll, vagy elrejti, amivel áthágja otthona minden létező törvényét, de cserébe megkaphatja azt, amire gyerekkora óta vágyik.

Figyelemmel kísérhetjük még Roos doktort, aki egy Sabran udvarából száműzött alkímista. Az örök élet elixírjét szertené elkészíteni, s ő az a személy is, akit majd Tané ránt magával az események forgatagába. Illetve itt lesz még nekünk Loth, a lovag, aki Sabran legjobb barátja volt egészen addig, míg a tanács egyes tagjai nem kezdtek fenyegetést látni benne a királynő házassága kapcsán. Erőszakkal távolítják el az udvarból, hogy aztán kémként működjön Yscalinban, egy hitehagyott országban, kik a Névtelen szolgáiként háborúra készülnek.

– Mi vitte rá, Lord Kitston, hogy hajlandó legyen felcsapni kalóznak? Tudja, ez az élet nem olyan, amilyen a dalokban. Kicsit több benne a szar meg a skorbut. – Ragyogó ötetnek tartottam – nézett rá megjátszott sértettséggel Kit. – Az Udvariasság lovagja a pártfogóm. Arra tanítja a költőket, hogy tegyék szebbé a világot. De ugyan miként tehetném szebbé, ha nem látom?

Már a felvezetésemen is érezhető, hogy itt bizony elképesztően terjedelmes a cselekmény, s a leírtakkal még éppen csak a felszínt kapargattam meg. Lassan épül, rengeteg a szereplő, a helyszín, ellenben szükség van minderre, hogy maradéktalan, kerek egésszé álljon össze. Itt ugyanis mindenkinek konkrét, kidolgozott háttere van, az országoknak történelme, legendáik, vallási, politikai és mágia rendszerük... röviden rendíkvül részletes és mély a világépítés.

Megvan a mítosza a sárkányok születésének, mind a tűzokádóknak, mind a vízieknek, de kidolgozásra került az is, miképpen szenderültek álomra a tűzokádók és csatlósaik. Egy nagyon kerek birodalmat kapunk, amit szinte filmként láthatunk magunk előtt, annyira részletes az utolsó apróság kialakításában is, ellenben semmi nem érződik feleslegesnek.


Külön élvezettel töltött el, hogy a szereplői végre nem sablon karakterek. Mindenki hús-vér ember a maga jóságával és gyarlóságával egyaránt. Mindük hibázik, ki kisebbet, ki nagyobbat, s mind a saját boldogulására halad előre a maga önzőségével karöltve. Nem mondanám egyiküket sem a klasszikus pozitív és negatív, "kedvelhető" és "nem kedvelhető" kategóriákba sorolhatóaknak, szimplán csak emberek. Remekül megrajzolt karaktereket hoz a szerző, akik igazinak hatnak, nem csak papírmasénak.

Olyan fajta történet ez, amivel ha leülünk, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy átolvastuk magunkat a holnapba, mert egyszerűen nem fog elengedni. Sodró, tele körömrágós izgalommal, pörgős cselekménnyel, bátor, hősies, vagy éppen hazug és cselszövő karakterekkel, titkokkal, rejtélyekkel, mágiával, s mondtam már, hogy sárkányokkal? Zseniális mindaz, amit Shannon papírra vetett, és nem kisebb dicséret illeti a fordítást is, mely Kleinheincz Csilla és Tamás Gábor készítettek.

Egyetlen negatívumot tudok felhozni, az pedig a kiadvány minősége. Nagyon vigyáztam vele olvasás közben, mert nem szerettem volna megtörni a gerincét, szinte rá lehelni sem mertem, mégis a borító elöl és hátul is elkezdett szétnyílni, ráadásul elég nagy felületen. Alapban is jobban preferálom a keménytáblát, de ilyen méretű köteteknél méginkább előnyben részesíteném. Megértem, hogy ez jelenleg nehezebben elérhető, és jelentősen megdrágítaná a kötetet, én mégis azt mondom, hogy inkább egy drágább kemény kötés, mint egy szétnyíló borító, ami csorbítja a szép megjelenést.


Összességében bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az alaposan felépített világú történeteket, szereti a nagyívű fantasyket és/vagy a sárkányokat. Nekem az egyik toplistás könyvem lett 2024-re, hiába csak február van...


A történeteknek nagy ereje van.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Next21
Oldalszám: 862
Eredeti cím: The Priory of the Orange Tree

Megjelenés éve: 2023 (eredeti: 2019)
ISBN: 9786156606051


Fülszöveg:

Egy megosztott világ.
Egy királynő birodalma örökös nélkül.
Egy ősi ellenség tudatra ébred.

Inysben ezer éve a Berethnet-ház uralkodott. Kilencedik Sabran királynő még nem választott férjet. Lányt kell szülnie, hogy a birodalmát megvédje a pusztulástól – de a bérgyilkosok egyre közelebb járnak.

Ead Duryan kívülálló az udvarban. Bár kinevezik udvarhölgynek, továbbra is lojális a varázslók titkos társaságához. Ead szemmel tartja Sabrant, és titokban a tiltott mágiával is védelmezi.

A sötét tengeren túl Tané kezdettől fogva arra képezte magát, hogy meglovagolja a sárkányokat, de olyan választás elé kerül, amely révén egész addigi élete feje tetejére áll.

Kelet és Nyugat szemben áll egymással, a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és közben hosszú szunnyadás után a káosz erői ébredeznek.





A Next21 Kiadó jelentette meg Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor című, hatalmas sikerű epikus fantasy regényét, mely számos más irodalmi díj mellett 2019-ben a Goodreads Choice Awards Fantasy kategóriájában az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Bloggereink alig várták már, hogy bemutathassák nektek a történetről alkotott véleményüket, mert ez a regény méltán ejti ámulatba az olvasókat! Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.




Természetesen sárkányos a játék, minden állomáson láthattok egy híres sárkányt, először is ismerjétek fel. A feladat az, hogy beírjátok a sárkány nevét, vagy a film címét amiben szerepelt a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

01.30.   Kelly és Lupi olvas
02.02.   Utószó
02.05.   Dreamworld
02.08.   Readinspo
02.11.   Könyv és más
02.14.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése