Tóth Emese (szerk.): Távol-keleti ​mesék


Nagyon szeretem az ázsiai kultúrát, a könyveiket, életfilozófiájukat, viszont a mesevilágukat egészen eddig nem ismertem. A Távol-keleti mesék egy olyan válogatás, melyből hét népcsoport históriáit ismerhetjük meg.

Mindig szerettem meséket olvasni, főleg a megterhelő időszakokban. Visszarepítenek abba az időszakba, amikor még sokkal gondtalanabb volt az élet, s kicsit megsimogatják mindenki belső gyermekét. Csöppet sem tartom hát ördögtől valónak, ha valaki felnőtt fejjel, gyermektelenül is meseolvasásra adja a fejét, bármilyen magasztosabb cél nélkül, mint önmaga szórakoztatása.


A Távol-keleti meséknek nagyon könnyű volt megnyernie magának. Egyrészt az általam nagyon kedvelt ázsiai kultúra legendáriuma tárult fel előttem, másrészt gyönyörű illusztrációkkal van ellátva, mely minden érzéket simogat. A bennem élő gyermeknek több sem kellett a sárkányos borítónál, már ragadta is magához a lehetőséget, hogy olvashassa!

A kötet alapja az impresszum szerint A sárkánykirály palotája, mely egy 1996-os megjelenés. Ebből szemezgetett számunkra nagy gonddal Tóth Emese. Terjedelme nem túl hosszú, mégis 25 mese kapott benne helyet 7 népcsoporttól. Olvashatunk itt kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi történeteket, melyek - hasonlóan a mi népmeséinkhez - becsületességről, ravaszságról, jó és gonosz párharcáról szólnak. Itt is ugyanúgy felfedezhetjük az ismerős elemeket, mint a jószívű, dolgos szegénylegényeket, a kapzsi gazdagokat, bölcs öregeket, s igen gyorsan ráeszmélhetünk, hogy minden nép nagyjából ugyanazokat az erényeket és tanulságokat szeretné megtanítani a gyermekeinek, csak egy kicsit eltérő köntösben.


A történetek között egyaránt találhatunk állat- és emberszereplős meséket, valamint keverteket is, melyek töbéségében természetesen beszélni is tudnak a különféle négylábúak. Gyakran találkozni sárkányokkal, tigrisekkel és majmokkal is az elbeszélések során, illetve gyakori elem a szorgalmasságot, a magunkért kiállást hangsúlyozók, vagy éppen a kapzsiság hátrányait kifejezők.

Személy szerint én leginkább a kínai és koreai meséket szerettem ebben a gyűjteményben. A kínaiak közül azt, ahol a királynak három évig tartó mesét kell mondani, s egy furfangos legénykének sikerül csak teljesíteni a feladatot, a koreaiakból pedig azt, ahol egy ifjúnak azt kell megtanulnia, hogy nem tarthaja meg magának a meséket, tovább kell adnia őket, mindig új és új hallgatóságot találva azoknak, különben a meseszellemek rabságba esnek, amit nem vesznek majd jó néven. :)


Vannak ugyan szomorkásabb hangulatúak, főleg a japán mesék között, de összességében mindegyik rendkívül szép és tanulságos. Olvashatunk csak pár oldalasakat, de kicsit hosszabbakat is, így az esti meseolvasáskor igény szerint lehet válogatni közülük, mennyit bír a gyerkőc. Számomra az volt a legkellemesebb élmény a kötettel kapcsolatban, hogy mindegyik nép meséire egy-egy estét szántam, ezáltal egy kicsit jobban el tudtam merülni az egyes hiedelemvilágokban.

Láng Annát is kötelező megemlítenem itt, hiszen bámulatos illusztrációkat készített az egyes írásokhoz, melyek tökéletesen hozzák mind a mesék, mind a távol-keleti hangulatot. Biztos vagyok benne, hogy a legkisebbek is ámulva nézik majd a gyönyörű, színes alkotásokat!


Összességében bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a keleti kultúrát, a meséket, és akik szeretnének gyermekeikkel más népeket és azok történeteit megismertetni. Ennél jobb gyűjteményt ezekhez keresve sem találni!



Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Naphegy
Oldalszám: 128
Illusztrálta: Láng Anna

Megjelenés éve: 2020
ISBN: 9789634760498


Fülszöveg:

Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A kelet- és belső-ázsiai történetek furfang, lelemény, szorgalom és igazságosság uralta világot tárnak elénk. Egészen úgy, mint a magyar népmesék, mint általában a népmesék… És mégis máshogyan.

A Távol-Keleten tudják, hogy a mesék szellemei nem zárhatók be, nem titkolhatók el, és a történeteket újra meg újra, új és új hallgatóknak tovább kell mesélni: a bambuszrejtekhelyről, a narancsfáit kitartóan locsoló sárkányról, az őszibarackban talált fiúról vagy a tigrissé vált mandarinról.





Minden nemzetiség meséin keresztül igyekszik átadni értékeit gyermekeinek. Nem meglepő hát, hogy a legtöbb népmese igazságosságról, leleményességről, vágyak beteljesüléséről szól, ám mégis mások, eltérnek egymástól. Tóth Emese szerkesztésének köszönhetően ezúttal a távol-keleti országok népmese világát ismerhetjük meg egy csodálatos, Láng Anna által illusztrált kötetben.
Tarts velünk, s ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a könyvből.




Ebben a játékban a távol-kelet országaival ismerkedünk! Minden állomáson találsz egy képet, a feladatod pedig annyi, hogy megírod a Rafflecopter megfelelő sorába, az adott látványosság melyik országban található. (Elég az ország!)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

02. 16.   Fanni’s Library
02. 18.   Csak olvass!
02. 20.   This is my (book) universe
02. 22.   Booktastic Boglinc
02. 24.   Dreamworld
02. 26.   Könyv és más
02. 28.   Hagyjatok! Olvasok!


2 megjegyzés:

  1. Meghoztad hozzá a kedvem, nem csak a blogposztod, de a fotóid is olyan hangulatosak O.O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed! Tényleg egy csodálatos könyv minden szempontból! :)

      Törlés