Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka


Bár addigra már jó pár kötete megjelent, csak Az írók titkos élete című köteténél gondoltam arra, hogy meg kellene ismerkednem Guillaume Mussoval, hiszen annyi ismerősöm zengett már ódákat róla. Egy próbát megér alapon vágtam bele, és azonnal kedvencemmé vált!

Az éjszaka és a lányka már a hetedik olvasmányom volt a szerzőtől, s ezúttal is rendkívül jól szórakoztam. Csavaros írásai mindig meg tudnak lepni, és a kezdetektől a végéig képesek fenntartani a figyelmemet. Rejtélyekkel teli történetei mindig bővelkednek fordulatokban, amire az olvasó soha nem számít, ráadásul könnyed, olvasmányos stílusa miatt igazi letehetetlen alkotások. A szórakozás általa mindig garantált számomra, ezért minden könyvét beszereztem, s apránként haladok is a teljes életmű feldolgozásával.

A lelkem nyugalomra lelt, mint mindig, ha könyvek vettek körül, és elmerültem a könyvmolyokra jellemző hangulatban. Éreztem, hogy a szorongásom oldódik. Ugyanolyan hatásos gyógymód, mint a Xanax, csak nem fér el a zsebemben.

Történetünkben, ahogy Mussonál eddig mindig, több idősíkon követhetjük az eseményeket. A jelenben egy 25 éves osztálytalálkozó szolgál alapul arra, hogy felhánytorgassa a múltat, s egy régi, eltussolt gyilkosság újra felforgassa szereplőink életét. Ehhez mindössze egy tornacsarnok lebontását kell kilátásba helyezni, melynek falai súlyos titkokat őriznek, s kártyavárként döntheti össze Thomas, Maxime és Fanny, a három egykor elválaszthatatlan barát életét.

Thomas önkéntes nyomozásba kezd, hogy kiderítse a múlt történéseit, hogy mi lett szerelmével, akiről úgy hírlett, megszökött egy tanárával, s örökre eltűntek. Apránként derül fény arra, hogy a három barát miképpen kapcsolódik az események forgatagába, s hogy mindnyájuknak akad rejtegetnivalója. Fokozatosan növekszik a feszültség, egyre rejtélyesebbé válik a helyzet, miközben lépésenként fejtjük fel a szálakat szereplőinkkel. Egészen az utolsó oldalakig képes újabb és újabb csavarokat belevinni, hogy az olvasó sosem sejthesse igazán, mi is lesz a lezárásban...


Egészen elképesztő volt számomra ennyi rejtett kapcsolatot, plátói szerelmi szálat, meggondolatlanságot és elszántságot olvasni. Lényegében abba kapunk betekintést, hogy mennyi mindenre képesek az emberek a szeretteikért, szerelmükért. Hol a féltékenység vagy az önzés a fűtőerő, máskor a védeni akarás a mozgatórugó. Bámulatos, ahogy minden Musso regényben az emberi lélek legsötétjeit boncolgathatjuk.

Bár minden írása más, számomra Musso mindig elképesztően izgalmas helyzeteket teremt, nagyon jól játszik a szereplőivel, és sosem rest mélyre vájni azok érzelmi és lelkivilágában. Mindig megmutatja nekünk, hogy a legártatlanabb arcok is megdöbbentő titkokat fedhetnek el, s hogy mindnyájunknak lehet olyan meggyőződése, amiért a végtelenségig is elmenne.

Már nem emlékszem, ki állította azt, hogy az embereknek csak az a sors jut, amit képesek elviselni, de nem volt igaza. A sors többnyire egy aljas szemétláda, és azon élvezkedik, miként tudja felőrölni a leggyengébbek életét, miközben annyi meg annyi seggfej élhet érdemtelenül hosszú és boldog életet.

Nagyon szeretem Mussonál azt, hogy mindig több idősíkon mozgatja a történeteit, s a jelen megértéséhez és feldolgozásához mindig szükség van a múlt eseményeinek ismeretére. Ráadásul sosem tudjuk 100%-osan támogatni, vagy elítélni az egyes szereplőket. Nincs soha a klasszikus jó, vagy rossz, mindig igazi embereket hoz, akik egyszerre szerethetőek, szánhatóak, vagy éppen megvetendőek. Pont olyanok, mint az átlagos olvasó, akinek ugyanúgy megvannak a maga titkai, rossz döntései, de a szerethető oldala is.


Összességében úgy gondolom, aki szereti Musso írásait, ezt is kedvelni fogja, aki pedig ismerkedne vele, annak tökéletes választás lehet kezdésre, hogy felfedezhesse, milyen dinamikusan pörgő cselekménnyel, és fordulatos megoldásokkal dolgozik a szerző.


Jól válassza meg, milyen harcokat vív meg! Nem mindegyik érdemli meg, hogy megvívják.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Park
Oldalszám: 336
Eredeti cím: La Jeune Fille et la nuit

Megjelenés éve: 2019 (eredeti: 2018)
ISBN: 9789633555187


Fülszöveg:

Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet

1992 tele, francia Riviéra

Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.

2017 tavasza, francia Riviéra

Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.

Semmi nem állhat az igazság útjába

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése