William Joyce: Ollie hazatalál


Ollie-val először akkor találkoztam, amikor egy ismerősöm örömködni kezdett, hogy magyarul is meg fog jelenni. Megtetszett a bájos borító, így elolvastam a fülszöveget, s azonnal landolt is a kívánságlistámon, hogy aztán alig bírjam kivárni a megjelenését. Rendkívül kedves és szépen illusztrált kötetről van szó, melynek középpontjában a bartság és a szeretet áll.

Ennek a kedves kis mesének nem volt nehéz azonnal elrabolnia a szívemet, ugyanis rendkívül aranyos, és csodálatos illusztrációkkal van tele. Ráadásul a lapok is színezettek, így olyan hatása van, mint egy régi-régi, örökölt mesekönyvnek.

A történet során egy kisfiút követhetünk, Billyt, egészen pontosan a születése napjától. A szívét érintő rendellenességgel jött világra, így amíg szülei aggódva várnak a vizsgálatok eredményeire, édesanyja egy plüssállatot készít neki, melybe régi, elnyűtt babájának megmaradt alkotóelemeit is belevarrja, azaz szívként egy kis csengettyűt helyez el a kis figurában. Ollie így mondhatni egy szívátültetett jószág lesz, aki Billy életének első napjától együtt van vele, s próbálja megérteni az őket körülvevő világot, a szavak jelentését, s biztosítani, hogy a kisfiú mindig jól szórakozzon.

A Játékok Becsületkódexe megfellebbezhetetlen, és a legkisebb mütyürökre is vonatkozik. Az aranyszabály egyszerű: egy játék mindig segít, ha tud. Segít egy kisgyerek napját kalandosabbá, kedélyesebbé és komfortosabbá tenni.

Kettejük élete akkor kerül fordulóponthoz, amikor Billy kijelenti, Ollie a kedvenc játéka, s mindez leginkább azért fontos, mert innentől vadászni kezdenek rájuk. Jobban mondva Ollie-ra, ugyanis Zozó, a bohóckirály, aki egykor egy vidámparkban tett boldoggá megannyi gyereket, most az életének nyűgjeitől megkeseredve minden kedvenc játékot össze akar gyűjteni, s örökre elzárni a tulajdonosaiktól. Persze nem csak szimpla gonoszságból, valami olyat keres, amit már régen elvesztett.

A kisfiút és játékát mindenhová Zozó ördögi kis teremtményei, az alamuszok követik, hogy egy óvatlan pillanatban majd elrabolhassák a plüsst. Ha pedig ők egyszer valakit célkeresztjükbe vesznek, annak nincs menekvés...

Szó van itt persze a barátságon túl a bátorságról is, így amikor Ollie tényleg fogságba kerül, a kis Billy nem rest minden általa ismert szabályt áthágni, s "nagyon illegális" dolgokat véghezvinni, hogy megmenthesse kedvencét. Eközben nem csak ő, de Ollie is hatalmas kalandokba kerül és új barátokat is szerez, hogy együtt megpróbálhassák megdönteni Zozó uralmát, s visszatérhessenek kis gazdáikhoz. Hogy aztán sikerrel járnak-e, annak kiderítése a leendő olvasóra vár majd!


Többször írtam már ezen a blogon, hogy nagyon szeretek meséket olvasni, hiszen a szépen illusztrált, kedves történetek nem csak tanulságosak, de szívet melengetőek is, s engem ezeknél jobban semmi nem tud kiragadni a monoton hétköznapokból és a mindennapi gondokból. Ráadásul sokszor nekünk felnőtteknek is irányt tud mutatni egy-egy fontos dologban, melyekről már rég megfeledkezhettünk.

Ez a történet mindnyájunknak eszébe fogja juttatni gyerekkori kedvenc játékát, hogy mennyi mindent éltünk át együtt, honnan kaptuk, meddig volt velünk, vagy akár hol van még most is eltéve, hogy esetleg majd a saját gyermekünk újra használatba vegye. Felnőttként igazi nosztalgiabirodalomba kerülhetünk, miközben jól szórakozunk, és jókat kucogunk a mulatságos fordításon.

Gyurkovics Máté remekül játszik a szavakkal, igazán jó poénokat helyez el a kötetben - bár ezekkel mindig hadilábon állok, hogy a gyerekek hogy fogadják, mennyire értik ezeket, mennyire lehet szórakoztató nekik? Én minden esetre nagyon szerettem, és kifejezetten jól esett a stílus.

Kedvenc. Ez aztán jó súlyos szó volt! A játékok világában a kedvencség különleges kiváltság volt. Ez volt a lehető legnyamibb dolog. Egy gyereknek csak egy kedvence lehet, és Billyé Ollie volt. Ollie-é meg Billy.

Kifejezetten élveztem, hogy nem csak Billy és Ollie szemszögeit kapjuk meg az események folyamán, hanem az is szépen kidolgozásra kerül, hogy Zozó bohócot miért mozgatja a harag és a keserűség. Jó példája ő annak, mekkora hatással tud lenni valakire a szeretet és a törődés hiánya.

Ugyanakkor nem csak ettől keserédes a mesénk, hiszen Ollie attól tart, Billy hamarosan felnő, s akkor majd elfelejti az ő kedvencét, nem lesznek többé "hatajmas nagy kajandok", s akkor majd ő, Ollie is feleslegessé válik. Azt persze egy csupaszív játékfigura nem tudhatja, hogy sosem feledjük a kedvenceinket, még akkor sem, ha már ciki lesz őket bevinni a munkahelyre, s ezáltal nem kalandozhatnak velünk minden nap... :)


Összességében én szerettem ezt a történetet, jól esett a humora és a rajzok is, a vége pedig kifejezetten megható. Biztos vagyok benne, hogy a Netflix adaptációt is útba fogom ejteni, s bízom benne, hogy felér majd a könyv magasságaiba.


A hit erős dolog. Rendkívüli változások fakadhatnak belőle.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Eredeti cím: Ollie's Odyssey

Megjelenés éve: 2023 (eredeti: 2016)
ISBN: 9789634574323


Fülszöveg:

„Egy játék sokkal több lehet, mint egy tárgy, amivel elszórakoztatjuk magunkat. Csoda válhat belőle.”

A játékok titkos birodalmát számtalan rejtély szövi át.

Ezek egyike a Játékok Becsületkódexe, ami azóta létezik, amióta vannak kisgyerekek.

Rejtély az is, milyen varázslat útján lesz valamiből egy gyerek kedvenc játéka. Ez a legnagyobb elismerés, amit a Játékvilág egy tagja kaphat.

Ollie különleges játék, Billy anyukája saját kezűleg varrta, hogy az Billy életének fontos része legyen. Ollie aztán annak rendje és módja szerint Billy legjobb barátja, bizalmasa, játszótársa és igen, „kedvence” lett.

Játékvilágban azonban gonoszok is élnek, közülük is a legrettegettebb gaztevő Zozó, a bohóckirály. Ő és a csatlósai, az alamuszok, megfogadták, hogy elrabolnak minden kedvenc játékot, és addig tartják őket fogva, amíg el nem felejtik a gazdáikat, és örökre el nem kallódnak.

Amikor Ollie is fogságba esik, Billynek ki kell mentenie a kedvencét Zozó föld alatti csarnokából, az erdő mélyén, az éjszaka közepén.

Egy séta a fák közt még soha nem rejtegetett ekkora izgalmakat! Kalandos történet a bátorságról és a barátságról! Éld át! Neked szól.





Legtöbbünk még felnőtt fejjel is emlékszik gyerekkori legkedvesebb játékára, amit mindenhová magával vitt, s ami talán már születésétől mellette volt. Ollie és Billy története pont ezeket az érzéseket és élményeket szeretné feleleveníteni egy rendkívül kedves és gyönyörűen illusztrált kötetben. Tarts bloggereinkkel, hogy megismerhesd a két barátot, s esélyed legyen nyerni egy példányt a könyvből.




Ebben a játékban nincs más dolgod, mint elolvasni a kiadó honlapján a kötet beleolvasóját, majd az alapján megválaszolni az állomásokon található kérdéseket. Természetesen, a Rafflecopter megfelelő soraiba várjuk a válaszokat!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Milyen ruhát visel Ollie?

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

03.13.   Csak olvass!
03.15.   Milyen könyvet olvassak?
03.17.   Spirit Bliss Sárga könyves út
03.19.   Booktastic Boglinc
03.21.   Könyv és más
03.23.   KönyvParfé


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése