Alice Oseman: Heartstopper 5. – Fülig beléd zúgtam 5.


Utoljára 2022 decemberében adtam hírt a Heartstopper sorozat magyarul megjelent köteteiről. Meglehetősen sok idő telt el azóta, de hamarosan végre a magyar olvasók is kezükben tarthatják a folytatást.

A negyedik rész megjelenése óta sok minden örtént a Heartstopper háza táján. Többek között időre volt szüksége az alkotónak, és elkészült egy filmes adaptáció is a könyvekhez, ráadásul két évaddal. Nem meglepő hát, hogy egy kicsit többet kellett várnunk erre a részre, mint amennyit békésen kibír a legtöbb moly, de végre, végre mi is olvashatjuk, hol tart Charlie és Nick az életben.

Mielőtt tovább olvasnál, kérlek vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés spoilereket tartalmaz az előző részekre vonatkozóan! Ha kíváncsi lennél, az első részről ITT, a második részről ITT, a harmadikról ITT, a negyedikről pedig ITT írtam korábban.



Bár az előző részek esetében rettentően türelmetlen voltam, s a teljes sorozatot elolvastam annak születési helyén, a webtoonon, az ötödik rész idejére sikerült lehiggadnom, és kivárnom, míg megjelenik magyarul. (Ebben persze az is közrejátszott, hogy kevesebb időm lett, és rengeteg másik jó könyv várt rám, így kénytelen voltam priorizálni.) Nyilván, ahogy hozzájutottam, már futottam is át az oldalakat, hiszen annyira kíváncsi voltam, merre is tart a történet.

A negyedik részben kiléptünk a cukiságbuborékból, s elkezdtünk komoly témák felé nyitni, mint a bántalmamzás következtében kialakuló mentális problémák, önsértés, anorexia, depresszió. Mindezt kellő érzékenységgel dolgozta fel a szerző, hangsúlyozva a szakmai segítség és a támogató környezet fontosságát. Nem csak abban nyújtott hát jó szolgálatot, hogy egy kicsit támasza legyen azoknak a fiataloknak, akik eltérnek a heteroszexuális irányultságtól, de azoknak is, akik iskolai bántalmazással és azok következményeivel kell szembesüljenek.

- Az az életcélod, hogy égess, ugye?
- Bizony, a pasidként ez kutya kötelességem.

Sokan még mai napig is félvállról veszik a bántalmazást, miközben nyilvánvalóan káros következményei lehetnek, s nem elég ilyenkor azt mondani, hogy "Szólj vissza!", "Állj ki magadért!", "Ne legyél nyámnyila!". Charlie mindezek miatt súlyos állapotba kerül, kezelésre szorul, de az ötödik részt szerencsére már azzal tudjuk nyitni, hogy jobban érzi magát, az iskolába is visszatérhetett, s már az sem jelent gondot számára, hogy a barátaival megünnepelje a születésnapját.

Ám most, hogy a mentális gondokat részben hátrahagytuk, szereplőink újabb dilemmák elé kerülnek, s mint minden kortársuknak, a jövőjükről kell döntést hozniuk. Van, amelyikük ezt hideg fejjel képes kezelni, más bepánikol, mert úgy érzi, egy egész életről kell itt és most döntenie. S akkor még azt hozzá sem tettük, hogy mérlegelniük kell: szerelmi kapcsolataik fontosabbak, vagy a tanulmányaik és későbbi karrierjük? Képesek egymástól messze létezve is kitartani, vagy a távolság éket ver majd közéjük? Elbírják ezeket a terheket? Egyáltalán akarják bírni?


Mondhatjuk, hogy ez csak egy képregény, mégis rengeteg fontos témát dolgoz fel a középiskolások életéből. Jelen esetben például szóba kerül a szexualitás is, a szüzesség elvesztésének fontosságáról kialakított vélemények, s az is, hogy az iskolai keretek között megtartott szexuális felvilágosítás mennyire figyelmen kívül hagyja az érintettek érzelmeit. Csak és kizárólag gyakorlati tanácsokból, steril utasításokból áll, csak nem kívánt terhességről, nemibetegségekről, statisztikákról tudunk beszélni, miközben a diákokat sokkal jobban érdekelné az óvszer pontos felhelyezése helyett az, hogy miből tudják, ha készen állnak az első alkalomra, mi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, azaz kivel, mikor és hogyan osztozzanak az egyik legbensőségesebb kapcsolaton.

Nick és Charlie is úgy érzi, készen állnak arra, hogy szintet lépjenek a kapcsolatukban, de leginkább a barátaik tanácsaira tudnak csak támaszkodni, hogyan kellene egyáltalán megtudakolni a másiktól, hogy eljött-e az idő, vagy várjanak még? Jól bemutatja, hogy a fiatalok körül lévő felnőttek többségének fogalma sincs, hogyan kéne viszonyulnia tini gyermekeihez, hiszen ők is a felmenőktől hozott mintákkal küzdenek. Így aztán nem csak fiatal szerelmesként kellene megtalálniuk önmagunkat, a jövőjüket, de mindezt diszfunkcionális családokban kell teljesíteniük.

Ráadásként tetézzük a helyzetet Charlie önértékelési zavaraival, és némi érzelmi hullámvasúttal azzal kapcsolatban, hogy a következő iskolaévet már külön kell töltsék szereplőink, hiszen Nick egyetemre fog menni. Pontosan azokkal a problémákkal kell hát szembesülniük, amelyekkel a legtöbb fiatal, s Alice Oseman nem rest olyan karaktereket is bevonni, akik irányt tudnak mutatni a félhomályban.

- Csak hallani akartam a hangodat.
- De hát holnap találkozunk!
- Az sokára van!!

Rendkívül gyorsan olvasható ez a sorozat, hiszen képregény jellegéből adódóan nincs benne rengeteg szöveg. Éppen ezért azoknak a fiatal olvasóknak is tökéletes lehet, akik kevésbé szeretnek könyvet venni a kezükbe. Ezek a kötetek feldolgozzák szinte az összes olyan problémát, amivel a középiskolások találkoznak, még akkor is, ha éppen nem melegek, mint a regényünk főszereplői. Ugyanakkor pont ez mutatja meg a legjobban, hogy semmiben sem térünk el egymástól annak ellenére, hogy kihez vonzódunk. Mindnyájunknak ugyanazok a gondjai (voltak) az iskolában, ugyanazokkal kell megküzdeni, és nagyjából ugyanazok az eszközeink is vannak, legyünk bármilyen irányultságúak.

Alice Oseman regénysorozata rengeteg témában nyújt segítséget, akár csak annyival is, hogy megért, de sokszor jó útjelzőként szolgál abban is, hogyan kezelhetnénk bizonyos helyzeteket. Sajnálom, hogy a következő, hatodik résszel befejezésre kerül, de abban is biztos vagyok, hogy pont a legjobbkor fogja lezárni ezt a regényfolyamot. Én kíváncsian várom, hogy milyen témákat fog feldolgozni legközelebb, és hogyan alakul majd az élete hőseinknek.


Összességében bátran ajánlom nem csak ezt, de a sorozat összes kötetét mindazoknak, akik nem tartanak egy leheletfinoman és bájosan megírt meleg szerelmi történettől, melybe az összes tiniket érintő problémát beleszövik, s kellő értelmi- és érzelmiintelligenciával viszonyulnak hozzájuk.


Kit érdekel, mit csinál a másik? Csináld csak, ahogy kényelmes...


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 336
Eredeti cím: Heartstopper: Volume Five

Megjelenés éve: 2024 (eredeti: 2023)
ISBN: 9789635977994


Fülszöveg:

Nick és Charlie szerelmesek

EGYETEMI TÚRATERV

Írta: Tara, Elle és Nick :)

De most hogyan tovább?





Hosszú idő után 2024-ben végre kezünkbe vehetjük a Heartstopper sorozat következő kötetét, melyben Nick és Charlie életük nagy döntéseit készülnek meghozni. Tarts bloggereinkkel, ha szeretnél már a megjelenés előtt betekintést kapni az új részbe, és ha velünk játszol, esélyed lehet megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!




Mivel ebben a részben nagy szerepet kap a továbbtanulás, és az egyetemválasztás, ezért játékunk során felsőoktatási intézményeket fogunk keresni. A feladatod annyi, hogy felismerd a képen látható iskolát, és megírd a Rafflecopter megfelelő sorába annak nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

04.08.   Booktastic Boglinc
04.10.   Booktastic Boglinc (extra)
04.12.   Spirit Bliss
04.14.   Könyv és más
04.16.   Hagyjatok! Olvasok!
04.18.   Csak olvass!
04.20.   Utószó
04.22.   Dreamworld


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése