Alix E. Harrow: A ​Starling-ház


Alix E. Harrow nem ismeretlen számomra, hiszen korábban már olvastam Tízezer ajtó című kötetét, amit nagyon kedveltem. Nem volt kérdés, hogy legújabb, bámulatos borítóval rendelkező, és izgalmasnak ígérkező írását is magaménak akarjam.

Amikor bejelentették, hogy érkezik magyarul Alix E. Harrow újabb kötete, egy percig sem tanakodtam rajta, hogy olvasnám-e. Egyrészt, a korábbi jó tapasztalat vonzott hozzá, másrészt az a bámulatos, seregélyes borító is, amit kapott. Persze nem csak külsőre vett meg, a beltartalom is kifejezetten jól sikerült, s olvasás után már azt is elmondhatom, hogy én bizony ezt is imádtam, akárcsak a korábbi könyvét!

Akad egy festőien szép hely, Eden, ahol minden csodás, és boldogan élhetsz, míg meg nem halsz...
Ja, várj! NEM!

Eden egy ködös, koszos, kilátástalan kisváros, ahonnan az ember leginkább csak elmenekülni szeretne, pláne, ha még nem törődött bele teljesen a sorsába. Itt él a 26 éves Opal, aki elég hamar kellett felnőjön. Tiniként veszítette el édesanyját, s maradt árván öccsével, lakhatásuk pedig mindössze egy moteles jóindulatán múlt. A nincstelenség, az éhezés, a számkivetettség nem ismeretlen fogalmak számára, s ha valamiért nem tud megdolgozni, hát elveszi. Az élet igen gyorsan megkeményítette, s a túlélésen kívül csak egyetlen célja van, hogy testvérét kijuttassa Edenből, s jobb életet biztosíthasson neki. Kerüljön ez bármibe is!

Az álmokat nem a hozzám hasonlóknak találták ki.
Az olyanoknak, mint én, két listát kell írniuk: egyet arról, amire szükségük van, egyet pedig arról, amit szeretnének. Akinek van esze, rövidre fogja az elsőt, és elégeti a másodikat.

Edenben persze másnak sincs fényes élete, ahogyan a helyi kísértetház tulajdonosának, Arthur Starlingnak sem. A mindig barátságtalan, titokzatos fiatalember nem csak a közösség utálatát élvezi, de ő is utál mindenkit, hiszen úgy ítélik el, hogy nem is tudnak róla és a családjáról semmit. Ugyan a helyi legendáknak ők és a ház az alapja, de valójában senki sem tudja, hogy miért is élnek elszigetelten, s mivel kell szembenézniük minden nap, maguk és mások biztonsága érdekében.

A sors fintora, hogy ez a két megkeseredett fiatal egymás mellé sodródik, s munkakapcsolat kezdődik közöttük, hiszen Opal lesz a Starling birtok takraírónője. A páratlan összegű fizetés elég lehet ahhoz, hogy az öccsét egy jóhírű iskolába küldhesse továbbtanulni, s ezért cserébe igazán csekély árnak tűnik, hogy a hozzá hasonlóan számkivetett Starlingoknak dolgozzon, s elviselje a ház mogorva, zsörtölődős tulajdonságát, valamint az épület furcsaságait.


Opal, amint munkába áll, egészen gyorsan titkok garmadájával találja szemben magát, s míg egyrészről próbálja megérteni az állandóan komor Arthur Starlingot, másrészről el is árulja őt az első adandó alkalommal, amikor pénzt ajánlanak mindezért. A Starling-ház ugyanis nem csak városi rémtörténetek helyszíne, nem csupán egy nagyvállalkozás útjában álló, eltakarítandó porszem, hanem egy védelmi bástya is, mely megakadályozza, hogy az Alvidék lényei előtörjenek.

A Starling-ház maga is él, és folyamatosan változik, s önmaga választja az őrzőit is, akik segítik a küldetésében. Opal pedig nem csak az Arthurhoz hasonló kiválasztottak közé került be, de kulcsszerepe lesz abban is, hogy megfejtse az Alvidék mögött megbúvó rejtélyt, s véget vessen az évszázados harcoknak.
De hogy mi is rejtőzik valójában az Alvidéken, az egy igazán jelentős és kiváló fordulat a történet folyamában!

Tudom, milyen az, amikor valakinek szemrebbenés nélkül hátat fordítanak a földijei. Tudom, milyen, amikor lenéznek, és ferde pillantásokat vetnek rám, mert én vagyok az egyetlen, akit nem hívtak meg egy szülinapra. Tudom, milyen, amikor az emberek hangosan és lassan beszélnek az öcsémhez, mintha nem értené a nyelvet, amikor rajta tartják a szemüket a boltban, holott mindenki tudja, hogy kettőnk közül én vagyok a tolvaj.

Számomra bámulatos volt a világ, amit Alix E. Harrow megteremtett ebben a kötetben. Szinte az orrában érzi az ember azt a poshadt, állott várost, ami a helyszínünket adja, s ugyanúgy beivódik a bőre alá a Starling-ház varázsa is, hogy aztán örökre rabul ejtse. Rendkívül olvasmányos, könnyen magával ragadja az olvasót, s igazi kínzás lesz majd felállnia mellőle. Ráadásul itt végre nem a mindenki által bombázónak tartott, de szürke egérnek öltöző, butuska lány, és az adonisz szomszédfiú történetét kapjuk. Simán működik a storyja úgy is, hogy a karaktereit szándékosan nem alkotta különlegesnek, vagy csodálatosnak.

Fő karakterünk például nem az a bájos leányka, akivel könnyű azonosulni, sőt, akár még irritáló is lehet, hiszen ott lop, csal, hazudik, ahol csak tud, elsőként döf kést a hátadba, ha azzal előrébb juthat, mégis meglátod benne a körülmények áldozatát, a sajnálatra méltó gyereket, aki mássá is alakulhatott volna. A szíve mélyén benne is ott van a gondoskodás, a bődületes mértékű szeretetéhség, ugyanakkor elege van már a sebezhetőségből, falakat húz maga köré, s a túlélésre játszik. Illetve ott van nekünk Arthur is, aki leginkább egy csapzott varjúra emlékeztető, mogorva vénember, ám neki is megvannak a hordozott sebei, traumái, s mindaz, amiért egyszerre tudjuk utálni és szeretni.
Harrow remekül kidolgozta a karaktereit, motivációjukat, a környezetet, a fő konfliktust, és a megoldást is. Zseniálisan jó volt!


Összességében bátran ajánlom, ha szeretted a szerző korábbi írását, de akkor is, ha nem, viszont bírod a sejtelmes, misztikus fantasyket. Garantálom, hogy szuper élményben lesz részed!


Csak az félhet, akinek van dédelgetett jövője.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Agave
Oldalszám: 400
Eredeti cím: Starling House

Megjelenés éve: 2024 (eredeti: 2023)
ISBN: 9789635982400


Fülszöveg:

Néha egy olyan házról álmodom, amit még soha nem láttam…

Opalról sok mindent el lehet mondani – árván maradt, kibukott a középiskolából, főállásban űzi a cinizmust, részmunkaidőben pénztáros –, de az számára a legfontosabb, hogy jobb életet teremtsen az öccsének, Jaspernek. Egy olyat, ami mindkettejüket kijuttatja Edenből. Ez a Kentucky államban található kisváros két dologról híres: a balszerencséjéről és E. Starlingról, Az Alvidék tizenkilencedik századi írójáról, akinek több mint száz éve nyoma veszett.

A remeteként élt író semmi mást nem hagyott maga után, csak baljós pletykákat és az otthonát. Mindenki úgy gondolja, legjobb tudomást sem venni a hátborzongató házról és annak emberkerülő örököséről, Arthurról. Vagy majdnem mindenki.

Félnem kellene, de álmomban nem tétovázom.

Opal gyerekkora óta Az Alvidék megszállottja. Amikor esélye nyílik belépni a Starling-házba – és pénzt szerezni az öccse jövőjének megalapozásához –, nem tud ellenállni a kísértésnek.

Ám gonosz erők egyre mélyebbre ásnak a Starling-ház eltemetett titkaiban, és Arthur rémálmai túlságosan valóságossá válnak. Miközben Eden a saját szellemei között fulladozik, Opal rádöbben arra, hogy végre talán lesz oka a városban maradni.

Álmomban otthon vagyok.

És most harcolnia kell.

Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre.





Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre! A Tízezer ajtó után Alix E. Harrow írónő újabb regénnyel örvendeztetett meg minket, melyet az Agave Kiadó gondozásában olvashatunk magyarul. A Starling-házban egy álmos és hátborzongató kisvárosban, a nevével igencsak kontrasztos Edenben járunk, melyet két épület határoz meg: a Gravely Szénerőmű, illetve a Starlingok rezidenciája. Utóbbi sokkal inkább hasonlít kísértetházra, mint lakóépületre, még annak ellenére is, hogy (elvileg) van állandó lakója.
Tarts velünk a turnén, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a regényről. A turné végén pedig majd egy szerencsés nyertes velünk együtt borzonghat.




Játékunkban borzongjatok velünk együtt! Minden állomás könyvértékelésében elrejtettünk egy borzongató képet az egyik szó alatt. A feladatotok, hogy megtaláljátok ezt a fotót és megírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére, hogy mit láttok rajta.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

04.23.   Readinspo
04.24.   Kelly és Lupi olvas
04.26.   Milyen könyvet olvassak?
04.28.   Utószó
04.30.  Booktastic Boglinc
05.02.   Könyv és más
05.04.   KönyvParfé
05.06.   Csak olvass!
05.08.   This is my (book) universe
05.10.   Spirit Bliss Sárga könyves út


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése