Alice Oseman: Heartstopper 4. – Fülig beléd zúgtam 4.


Sokat emlegettem már, hogy 2022 a Heartstopper éve nálam. Sosem fordult elő még ezelőtt, hogy annyira lelkes legyek valami iránt, hogy angolul és magyarul is végigdaráljam, majd a belőle készült filmsorozattal is megkoronázzam, de a Heartstoppernek ezt is sikerült kiváltania belőlem. A negyedik részhez érve már kibújunk a cuki köntösből és komoly vizekre evezünk.

Mielőtt tovább olvasnál, kérlek vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés spoilereket tartalmaz az előző részekre vonatkozóan! Ha kíváncsi lennél, az első részről ITT, a második részről ITT, a harmadikról pedig ITT írtam korábban.



Talán 2022 nem csak számomra a Heartstopper éve, hiszen, felismerve a népszerűségét, a Könyvmolyképző egy éven belül piacra dobta mind a 4 eddig megjelent kötetet a sorozatból. Ráadásul a Neflix is kiadott egy rendkívül sikeres sorozatot, ami az első két kötetet öleli fel, valamint már bejelentették az érkező második évadot. Bár a sorozat webtoons oldalán még fellelhető néhány fejezet, amik egyelőre könyv formátumban nem olvashatóak (szerintem csak idő kérdése), ám egy ideje már ott sem frissül, mivel szerzőnk, Alice Oseman mentális gondokkal küzd. Érthető hát, hogy ebben a kötetben a pszichés porblémák témakörével foglalkozunk mélyebben.

Már csak azért is öröm számomra mindez, mert sokan még mindig úgy tartják, hogy a mentális betegségek csak gyengeségek, hisztik, vagy éppen a pszichológust dilidokinak nevezik, mindezzel degradálva azokat, akiknek szükségük lenne segítségre, de nem mernek kérni, mert akkor őket is bolondnak fogják tartani. Talán az ilyen történetek által lesz egy generáció, ami úgy nő fel, hogy a mentális problémákat és azok kezelését komolyan veszi, s nem rúg bele még egyet azokba, akiknek támogatásra van szüksége.

Szokták mondani, hogy a dolgoknak néha rosszabbra kell furdulniuk, mielőtt rendbe jönnének.

Kezdetben a Heartstopper csak egy aranyos történet volt számomra, ami annyira édes, hogy még a cukorbetegségem is cukorbetegséget kapott volna tőle. Félreértés ne essék, imádtam, ám ahogy haladtunk előre a kötetekben, egyre komolyabb témák kerültek terítékre. A soroazt elején úgy éreztem, mindez segítséget nyújthat azoknak a fiataloknak, akik a heteroszexuálistől eltérő orientációjúak, s szeretnék ezt a környezetükkel is megosztani.

Láthattunk megannyi példát, miképpen viszonyulhatnak az emberek akkor, ha valaki előbújik, hogy mennyire sokat jelent egy támogató családi háttér, egy megértő szülő, és milyen őrülten romboló, ha valaki piszkál, netán kigúnyol emiatt másokat. Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy egy jóérzésű emberben megfogalmazódjon, mást bántani BÁRMIÉRT, rossz dolog, de itt egyre erősebb képet kapunk arról, mit is okozhat egy-egy kimondott gondolat.

Nem vagyok szent én sem, úgy, ahogy engem is bántottak már meg őszinte gondolatokkal, amit nyugodtan megtarthatott volna magának a másik, úgy velem is előfordult, hogy nem gondolkodtam, mielőtt beszéltem, s ez másnak fájdalmat okozott. Sokszor a saját bőrén tanul az ember, de bízom benne, hogy lesznek néhányan, akiknek egy ilyen történetet olvasva felnyílik a szemük, és inkább a szeretetet, kedvességet és támogatást fogják közvetíteni mások felé, nem pedig a saját frusztrációjukat élik ki rajtuk.


Ebben a részben leginkább Nick visszaemlékezéseiből, majd később Charlie naplóbejegyzéseiből értesülhetünk arról, milyen nehéz is volt a két fiatal számára az elmúlt néhány hónap, amiben meg kellett küzdeniük Nick homofób bátyjával, Charlie evészavarával, s azzal, hogy mindezek mellé Charlie mentálisan összeomlik. Visszatérnek a fiú korábbi nehézségei, arra adott rossz megoldási metódusai, s Nick kétségbeesetten keresi azt, amivel segíthetne a szeretett fiún, de végül - némi szülői segítség nyomán - be kell látnia, hogy ő ezt képtelen megoldani, pláne ilyen fiatalon.

Charlie-nak szakszerű, felnőtt segítségre van szüksége, melyet nem részletez a végtelenségig, mégis elég erőteljes képet ad arról, mit is tehetünk, és hogyan, ha valaki a környezetünkben, - netán mi magunk - mentális problémákkal küzd. Alice csodálatosan mutatta be azt, hogyan segítsünk, hogyan kérjünk segítséget, s azt is, milyen út áll előttünk, bármelyik oldalon is álljunk. A két fiú dinamikája semmit sem veszített a korábbi eseményszálak óta, s talán a krízis még inkább összekovácsolja őket. Charlie hálás lehet, hogy ilyen támogató környezete van, Nick pedig az a fiú, akit mindenkinek kívánok, hogy ha nem is párkapcsolatként, de legalább barátként legyen mellette egy ilyen karakterű ember.

A mentális egészségünkről sokszor még azokkal is nehezen tudunk beszélni, akik a legközelebb állnak hozzánk. Talán attól félsz, hogy valami rosszat mondasz, vagy a témával felzaklatod a másikat. De éppen a csend megtörése lehet az első fontos lépés a gyógyulás útján.

Szívszaggató mivolta ellenére is nagyon tudom ajánlani ezt a kötetet, hiszen rendkívül informatív, és hálás vagyok azért, amiért hangsúlyozza, hogy a mentális betegségek gyógyulásához bizony kevés a szeretet. Bármennyire úgy tűnik a hollywoodi filmekből, hogy a szeretet mindenre megoldást jelent, a valóság sajnos ennél sokkal keményebb. Persze jó, ha az embert szerető, támogató emberek veszik körül akkor, amikor gödörbe kerül, és segítségre van szüksége, de sajnos més helyett nem lehet semmit megoldani. Imádtam, ahogy bemutatta, ha szeretsz valakit milyen sokféle módon segíthetsz rajta, ha valamilyen válsággal küzd az életében.

A kötet végén persze kapunk még egy két humoros skiccet, ami oldja majd azt a szorongató görcsöt a gyomrunkban, amit ez a rengeteg nehézség okoz bennünk, valamint néhány elérhetőség is helyet kapott benne, ahová fordulhatunk, ha nekünk, vagy egy szerettünknek segítségre lenne szüksége.


Összességében még mindig nagyon szeretem ezt a sorozatot annak ellenére, hogy akadnak vele kisebb-nagyobb problémáim, viszont örülök, hogy a szerző hajlandó volt komoly problémákat is bevonni, s nem csak egy felszínes, cukormázas cukiságnak megmaradni. Szuper volt, hogy egy dologra fókuszáltunk csak, de azt maximálisan körbejárjuk. Továbbra is csak ajánlani tudom mindenkinek, még azoknak is, akik eddig tartózkodtak az azonos neműek közötti szerelmi történetektől, mert ez a helyes kis sorozat rávilágít arra, hogy mind egyformák vagyunk, és ugyanazok az igényeink, mégpedig a boldogság és a szeretet.


Vannak problémák, amiknek a megoldásához egy gondoskodó társ nem elég. Erről szól a szeretet.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 384
Eredeti cím: Heartstopper 4.

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2021)
ISBN: 9789635974320


Fülszöveg:

Nick naplója

Azt hiszem, szerelmes vagyok Charlie-ba. Csodálatos volt együtt tölteni vele és a barátainkkal ezt a nyarat, és annyira szeretném kimondani neki, hogy szeretem, de… azt hiszem, vannak más dolgok, amik jobban aggasztanak mostanában…

Ha boldogságra van szükséged, lapozz bele!





A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alice Oseman nagysikerű képregény sorozatának folytatása, a Heartstopper a negyedik része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick felismerésekkel és vallomásokkal teli tanévkezdését, mely ezúttal bőven tartogat nehézséget… és még annál is több szeretetet.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.




Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a könyvek szereplőit. Minden állomáson összekevertük egy-egy karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a betűket helyes sorrendbe rakni, majd az így kapott vezeték- és keresztnevet beírni a rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ARAT SENOJ


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

12/12   Dreamworld
12/13   Dreamworld - extra
12/14   Csak olvass!
12/15   Booktastic Boglinc
12/16   Hagyjatok! Olvasok!
12/17   Booktastic Boglinc - fanartok
12/18   Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
12/19   Könyv és más
12/20   Spirit Bliss Sárga könyves út
12/21   Fanni's Library
12/22   Utószó


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése