James Norbury: Az utazás


2022 januárját Nagy Panda és Kicsi Sárkánnyal indítottam, amit egyszerűen imádtam. 2022 decemberét pedig ennek második kötetével, Az utazással zárom, és senkinek nem kell kételkednie benne, hogy pont ugyanannyira szerettem, mint elődjét.

James Norbury illusztrált könyvei csodálatos kis ékszerdobozok. Míg a Nagy Panda és Kicsi sárkány (ITT írtam róla bővebben) inkább egy aforizmagyűjtemény volt, addig Az utazás már egy egybefüggő történet. Lapjaikon a buddhista életszemlélet bölcsességeivel találkozhatunk, kedves, mesés köntösbe burkolva.

Kicsi Sárkány nem emlékezett, hogy látott volna valaha ehhez fogható csodát. Oly tiszta, tökéletes és légies. És ekkor úgy érezte, hogy az űr ott belül olyan, akár egy csésze, ami arra vár, hogy teletöltsék. Hogy megteljen mindazzal a varázslattal, amit a világ tartogat. Fájdalom, persze, van rengeteg, de annyi széspség is akad mellé.

Bár már a korábbi kötetet is szívembe zártam, Az utazást még inkább megkedveltem azzal, hogy ezúttal egy teljes történetet kapunk, nem csak szép mondatok, egymáshoz nem kapcsolódó halmazát. Ráadásul ezúttal sem maradnak el a csodálatos illusztrációk, melyeket a szerző maga készít, s amik sokkal többet jelentenek, mint elsőre feltűnhet.

Ebben a szívmelengető történetben Nagy Panda és Kicsi Sárkány kénytelen elhagyni a templomot, amit addig otthonuknak tekintettek, s új, ismeretlen tájak felé venni útjukat. Megannyi csapás és nehézség éri majd őket, de egyetlen biztos pontjuk mindig akad a legbizonytalanabb helyzetben is: ott vannak egymásnak.


Nagy Panda és Kicsi Sárkány bár barátok, kapcsolatuk inkább olyan, mint a Mester és Tanítványa. Panda az idős bölcset testesíti meg, aki már sok mindent tapasztalt, vele szemben Sárkány viszont a még útkereső, néha labilis fiatalt képviseli. Bár Kicsi Sárkány szíve telve van szeretettel, néha eltévelyedik, nem találja az útját, s ez mély szomorúságot kelt benne. Nagy Panda viszont már sok mindent megélt, tudja, hogyan érezze magát otthon minden helyzetben, s bölcs tanácsokkal látja el fiatal barátját, miközben azt is hagyja, hogy saját maga találjon rá a válaszokra és az útjára.

Kicsi Sárkány egy picit a sokunk materialista világnézetét reprezentálja, tárgyakhoz ragaszkodik, s útjuk elején is szeretne magával vinni egy szekérnyi emléket. Felismerhetjük benne magunkat, hiszen sokunknak van legalább fejben egy listája, vagy akár egy kész doboza is "Tűz esetén kimentendő" felirattal, benne fontos tárgyi emlékekkel, melyekről úgy gondoljuk, nélkülük képtelenek lennénk élni.

– Azt hiszem, a világ sosem lesz olyan, amilyennek szeretném – töprengett hangosan Kicsi Sárkány –, és bizonyos dolgokon sosem változtathatok. De talán én megváltozhatok, és megbarátkozhatom azokkal a dolgokkal is, amelyeket korábban nem tudtam elfogadni.

Kicsi Sárkány ebben a kötetben kénytelen megtapasztalni, milyen az, amikor mindent elveszítesz, s a körülményeid is a legrosszabbnak tűnnek. Kilátástalansága olykor hallgatásba, máskor pedig mély szomorúságban testesül meg, egészen addig, míg rá nem lel az élet aprócska örömeire. Bár Nagy Panda igyekszik terelni, csitítani háborgó érzelmeit, a végső megnyugvást csakis Kicsi Sárkány egymaga érheti el.

Szól hát ez a történet a veszteségek feldolgozásáról, a nehézségek és akadályok leküzdéséről, elfogadásáról, s hogy az élet akkor is megy tovább, amikor úgy érzed belepusztulsz a bánatba. Csodálatosan épül fel a buddhista szemlélet alapján, s szerintem sokat tanulhatunk belőle. Mindazok, akiknek kellett már nulláról újraépíteniük magukat, mélyen át is fogják érezni.


Az utószó sok apróságra fel fogja hívni majd a figyelmet, amit addig talán észre sem vettünk (de emiatt semmiképp nem ajánlom előre elolvasni ezt a szakaszt). A szerzőtől megtudjuk majd, milyen részletességgel dolgozta ki az illusztrációkat, s milyen rejtett jelentéstartalmakkal ruházta fel őket. Olvasás után emiatt csak még jobban megkedveltem ezt a történetet.

James Norbury könyvei szerintem azok, ami a legtöbb embernek akár ajándékba is tökéletesek, még akkor is, ha keveset olvasnak, hiszen kevés szöveggel, és sok gyönyörű képpel operálnak. Mindezek miatt gyerekeknek is tökéletes, hiszen tanulságos, kedves, és gyönyörű könyvekről beszélünk.
Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több, s ez az elv maximálisan igaz erre a két kötetre. Minimalisták, mégis csodálatosak mind kivitelezésben, mind szövegezésben. Semmiből nem igényelnek többet, mint ami bennük van, pont úgy jók, ahogy vannak.


Összességében én szívből ajánlom James Norbury könyveit bárkinek, akár ajándékba is. Talán elfogult rajongója vagyok, de tényleg úgy gondolom, hogy gyönyörű könyvekről és írásokról beszélünk, amikkel érdemes megismerkedni.


A félelem nem óv meg a haláltól, de elveszi tőled az életet.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 164
Eredeti cím: The Journey

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2022)
ISBN: 9789635682850


Fülszöveg:

A Nagy Panda és Kicsi Sárkány folytatása gyönyörűen illusztrált ajándékkönyv az elfogadásról, önmagunk és egymás mélyebb megismeréséről.

A két valószínűtlen útitárs útnak indul, folytatva az előző kötet kalandjait, hogy eljussanak egy helyre, amely talán messze van az otthonuktól, de az utazás révén önmagukhoz és egymáshoz közelebb kerülnek.

– Változás – mondta Nagy Panda. – Ha nem is tudod, hová vezet, attól még jobb, mint egy helyben maradni.

Kicsi Sárkány boldogtalan, és kiönti a szívét Nagy Pandának, aki úgy véli, ahhoz, hogy barátjának kedélye helyreálljon, útnak kell indulniuk. Új vidékeket fedeznek fel, rendkívüli élményekkel gazdagodnak, és nagy kihívásokkal néznek szembe. Nagy Panda és Kicsi Sárkány továbbhaladnak az elfogadás ösvényén, és megtanulják, hogy a változások, a nehézségek életünk természetes velejárói – ezek nélkül fejlődés se volna lehetséges.

Ebben a kötetben is ugyanolyan bájos, szívet melengető illusztrációk találhatók, mint James Norbury eredeti, Nagy Panda és Kicsi Sárkány című nemzetközi bestsellerében.

Csupa inspiráció, csupa kedves humor: Az utazás kalandos, gyönyörködtető mese az elfogadásról, amelyet minden korosztálynak érdemes kézbe vennie.





James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt idén januárban mutattuk be nektek, így az év végére pedig elhoztuk a második kötetet is, aminek ők a főszereplői. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.




Nagy Panda és Kicsi Sárkány ebben a részben messze sodródnak az otthonuktól, s olyan helyre kerülnek, ami számukra teljesen ismeretlen és idegen. Játékunkban ezúttal olyan tájakra barangolunk, melyek bár itt vannak a Földünkön, látványra olyanok, mintha egy másik világban léteznének. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy nevezik az adott helyet?

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

12.27.   Boktastic Boglinc
12.28.   Csak olvass!
12.29.   Dreamworld
12.30.   Könyv és más
01.02.   Hagyjatok! Olvasok!
01.03.   Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése