Moskát Anita: A hazugság tézisei


Moskát Anita az a szerző, aki bármit írhat, engem biztosan le fog nyűgözni. Elképesztő fantáziával és tehetséggel van megáldva, s a legrövidebb szövegei is ütősek, jól kidolgozottak. A hazugság tézisei az első novelláskötete, de nagyon bízom benne, hogy nem az utolsó!

Anitára korábban egy könyvfesztivál alkalmával, majd az instagram oldala által figyeltem fel. Nem csak a fotói stílusa tetszett meg, de az ajánlásait is megkapóan írja, ráadásként minden olyan könyv, amit ezek közül olvastam, nekem nagyon tetszett, így kifogyhatatlan érdeklődéssel követem azóta is minden lépését. (Mondjuk ki, elfogult rajongója vagyok.)

A hazugság tézisei azon ritka kötetek egyike, amire képes voltam előrendelést is leadni, pedig általában úgy szoktam lenni, hogy mindennel ráérek, nem kell nekem azonnal semmi - külföldi tartózkodásom miatt úgyis jóval később kapom kézhez, mint ahogyan megrendeltem. Itt azonban képtelen voltam várni, és pláne kihagyhatatlan volt, mikor megláttam a Gabo kiado akcióját, miszerint az előrendeléseket dedikálva küldik. Hát van jobb annál, minthogy egy kedvenc szerződ könyvét rögtön dedikálva kapd meg?

Bele sem mersz gondolni, milyen nyomasztó lehet. Hiába teszel pipát a feladatok mellé, az óra folyton figyelmeztet az elmaradásokra, szelíd áramütésekkel nógat. Bűntudatot kelt a kávészüneteknél, leteremt, ha kimész pisilni. Nyerni akarsz az ebédidőn, ezért a billentyűzet felett kapsz be egy csokit, közben telefonokat intézel. Beszív egy örvény, a munkahelyi centrifugális erő, amely nem hagy elszakadni a feladatoktól, beleprésel a görgős székedbe, tenyeredhez hozzátapad az egér.
Ha meg is próbálnál kiszállni, a tehetetlenségi erő visszafog.

A kötet kilenc weird, fantasy és sci-fi vonalakaon mozgó novellát és egy kisregényt tartalmaz, melyek többsége nem kimondottan ide íródott. Mind a tíz írás - ahogy a címből is sejthető - a hazugságok köré szövődik, ugyanakkor érdekesség, hogy a cím csak a köteté, nincs hozzá tartozó címadó írás (ami számomra üdítő újdonság volt). Szó lesz itt munkahelyi kiégésről, bántalmazásról, kizsákmányolásról, háborúról, tucatnyi diszfunkcionális kapcsolatról szülő-gyerek és házastársi viszonyban is, s megannyi apróságról, melyek tulajdonképpen társadalmilag normalizált hazugságok.

Anita zsenialitása az összes történetében megmutatkozik, hisz minden szöveg egy-egy új világot jelenít meg, s még rövid terjedelmük ellenére is remekül kidolgozott helyszíneket és szereplőket kapunk. Hogy éppen kinek melyik novella fog majd a legjobban fájni, az szerintem egyéni érzékenység, korábbi élettapasztalatok függvénye lesz, de sok-sok kínzó gondolattal fogunk találkozni. Olyan könyv ez, melynek minden írását egyszerre fogjuk imádni és gyűlölni.


Már a kötet első írása is (melynek világában a hazugság épít, s az igazmondás pusztít) akkora csavart rejt, ami felér egy gyomrossal, s rögtön tudtam, hogy bizony az évem legjobb könyvei között fog majd szerepelni. Elképesztő olyan gondolatokkal találkozni, milyen lehet, amikor szeretett édesanyád elmondja, valójában nem is az ő gyereke vagy, és nem is szeretett soha; vagy éppen megtapasztalni, hogy egy elhunyt szeretted gyatra, gépesített másolata minden nap helyettesíteni próbálja azt, amit nem lehet; vagy amikor megtapasztalod, hogy az anyukád szerint a családon belüli bántalmazás csak te és a párod dolga, maradj csendben, hisz végeredményben ez így rendben van... Nehéz volt az Istenanyákat olvasnom, ahol fiatal leányok árusítják ki méhüket, hogy Istenek gyermekeit hordják ki, reménykedve abban, hogy számukra is gyümölcsöző lesz a fogantatás, ellenben a legtöbbször inkább pórul járnak.

A nekem legjobban tetsző írások egyike a Bevezetés a sokváltozós viszonyrendszerekbe, mely lényegében arról szól, mi mindenre képesek egyesek egy-egy jó jegyért az egyetemen, illetve kifejezetten élveztem a Fekete monitort is. Ez utóbbi engem nem az irodai környezet, munkahelyi kiégés miatt fogott meg legjobban, hanem a felépítése miatt. A Fekete monitor zseniális formátumban íródott, ugyanis a régi lapozgatós könyveket idézi. Az olvasónak van beleszólása, milyen irányban szeretné folytatni a karakter életét, de persze mindez csak látszat döntések sorozata, a végén így vagy úgy, de meg fogod szívni...

Mindig azt hiszed, a következő hét jobb lesz.
Ha elmúlik a karácsony előtti hajrá; ha átálltok az új kommunikációs platformra; ha kiértékelitek az elégedettségi kérdőíveket. Az első egy évben úgy fogalmaztál a barátaidnak, ez most egy kicsit húzós időszak, de aztán rájöttél, hogy a húzós időszakoknak sosincs vége, egyik krízisből a másik vállalati átszervezésbe estek, végtelen, levegő nélküli válságban éltek – ez a természetes közegetek.

A bekerülő kisregénynek hála egy kicsit mindenkinek kedvez ez a kötet, azoknak is, akik a rövidebb írásokra szomjaznak, de azoknak is, aki egy jó kis féltéglára vágynak már az írónőtől. Kifejezetten érdekes környezetet kapunk, melyben bizonyos emberek képesek a fizika törvényeinek mindennemű befolyásolására szerződéseknek köszönhetően. Ellenben jó tudni, hogy minden, amit kapsz, azt valahonnan bizony el is veszed, semmi sincs ingyen, csak úgy, a levegőből. A történet mozgatórugója, hogy mi mindent lennél képes befolyásolni, ha lehetőséged lenne rá, s mi az a pont, amikor feladnád az elveidet, s valakitől akár az életét is elvennéd a saját érdekedben.

Elképesztő mindaz, amit Anita papírra vetett, s az igazság az, hogy az ő könyveinél mindig azt érzem, hogy nem tudom értelmes mondatokba foglalni az érzéseimet, amiket kiváltott. Inkább csak olvasásra buzdítanék mindenkit, mert őt egyszerűen érezned kell, hagynod kell, hogy bekússzon a bőröd alá, kitöltse a gondolataidat, kifacsarjon és eldobjon. Talán az a legfájóbb az egészben, hogy hiába ír fikciót, történetei mindegyikében megtalálhatóak olyan fontos társadalmi kérdések, melyek a mi életünkben is minden nap aktuálisak, s bár úgy érezzük az elolvasásuk után, hála az égnek, hogy nem ezek a szorongató univerzumok az otthonaink, mégis rá kell jönnünk, hogy nagyon is bennük élünk... Csak szuperlatívuszokban tudnék nyilatkozni róla, de írásai önmagukért beszélnek, s ez a kötet akkor is kiváló, ha valaki éppen csak ismerkedni szeretne az írónő munkásságával. Olvassátok hát!


Összességében Moskát Anita könyvei után mindig azt érzem egy ideig, hogy semmi nem elég jó... Próbálom lassan olvasni őket, hogy minél tovább tartsanak, de egyszer mindnek eljön a vége, s akkor rám tör a könyvmásnaposság, úgy egy hónapra. Zseniális mindaz, amit a magyar irodalomban képvisel, s csak bátorítani tudok mindenkit, hogy ismerkedjen meg vele. Lehet, hogy fájni fog, lehet, hogy megrágja a lelked, de ennek ellenére imádni fogod! Én pedig az a sanyarú sorsú, mazochista olvasó maradok, aki maga kéri, hogy üssék, s adjanak még a kezébe sok-sok Moskát által írt szöveget. Köszönöm!


Ha megint hazugságra építünk, ugyanígy szét fog szakadni.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Gabo
Oldalszám: 392

Megjelenés éve: 2022
ISBN: 9789635662968



Fülszöveg:

Mi történik, ha belenézel a fekete monitorba? Hogyan őrzik meg a hátországban maradó családtagjaikat a háborúba vonuló katonák? Milyen, ha a halott apa tudata az okosház rendszerébe költözik? Hazugságokból felépülő életek és világok jelennek meg ebben a novelláskötetben: fizikai törvényeket szerződésekkel manipuláló jogászok, fénylő istengyereket váró leányanyák, áldozatot követelő tavak és hazugságokból városokat emelő építészek. Moskát Anita olyan, mint a kötet kisregényének szerződéskötője: pontosan ismeri a valóságot, hogy aztán a paraméterek átírásával új valóságokat hozzon létre. Első regénye 2014-ben jelent meg, és az eltelt évek alatt a magyar fantasztikus irodalom egyik legeredetibb és legizgalmasabb írójává vált. A Horgonyhely, majd a Zsoldos Péter-díjat nyert Irha és bőr c. regényei mellett számos novellája jelent meg antológiákban, zsáner- és szépirodalmi magazinokban. A hazugság tézisei ezek legjobbjaiból és új írásokból válogat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése