Alexandra Christo: To kill a kingdom - Egy birodalom végzete


Alexandra Christo gyönyörű borítóval megáldott első regénye, az Egy birodalom végzete külföldi bookstagrammerek jóvoltából talált meg magának először. Szerencsémre a Blogturné klub keretein belül lehetőségem nyílt az elolvasására, én pedig egy percig sem haboztam.

A külföldön To kill a kingdom címen megjelent kötet lényegében egy retelling, azaz újra mesélt történet. Lapjain A kis hableány meséjét idézzük meg, némileg sötétebb hangulattal, mint azt a Disney verzióban megszokhattuk.

Középpontjában szirének és kalózok állnak, akik, a Száz királyság területén örök harcban állnak egymással, jobban mondva egymás fajának teljes mértékű megsemmisítésére tették fel életüket.

Tulajdonképpen gyilkos vagyok, de szeretek úgy gondolni erre, hogy ez a jobb tulajdonságaim közé tartozik.

A cselekmény eleinte két szálon fut - melyeket később össze is fűzünk -, és váltott szemszögben olvashatunk a két főszereplőnktől, kiknek egyike Lira, a szirénhercegnő, a Tenger királynőjének leánya, másikuk pedig Elian herceg, aki a legnagyobb emberi királyság trónjának várományosa.

Eliannak persze esze ágában sincs a fenséges arany csillogás közepette élni az életét, ő inkább hajóskapitányként szeretné tengetni mindennapjait, miközben sziréneket öl. Olyan sziréneket, akik pusztítják a fajtáját, s több másik herceget is magukkal rántottak már a mélybe, rettegésben tartva a királyi sarjakat.

Lira mindeközben zsarnoki édesanyja akaratának próbál eleget tenni, ennek megfelelően pedig minden születésnapján el kell csábítania énekével egy herceget, és ki kell tépnie annak szívét, amikből már tizenhetet tart az ágya alatt elásva. A tengeri királyságban tisztelet övezi az alattvalók körében, az emberek világában azonban a rettegett Hercegek Átkaként ismert.

A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.

Fordulópont akkor következik be mindkettejük életében, amikor Lira egy alkalommal hibázik, édesanyja pedig mindezért emberi létre kárhoztatja, s megparancsolja neki, hogy ilyen “szánalmas” alakban hozza el számára a soron következő uralkodói szívet. Méghozzá Elianét.

Az emberi alakot öltött szirén lánynak végül sikerül feljutnia annak a férfinak a hajójára, aki legénységével szirének mészárlásával tölti mindennapjait, és leghőbb vágya a Hercegek Átkának eltörlése a föld, akarom mondani tenger színéről. Sima ügynek tűnik a küldetés, igaz?

Megjegyzés: Tudtátok, hogy a szirének eredetileg nem hal, hanem madártestű asszonyok voltak, s mindössze a középkori ábrázolások tették őket a hableányok rokonaivá?


A történet során a legnagyobb problémám a világ kidolgozatlanságával volt. Rendkívül jó az alapötlet, imádom a retellingeket, hiszen teljesen új megvilágításba helyezhetünk egy már ismert, cukormázas sztorit. Ebben az esetben viszont hiányérzetem maradt.

Kapunk száz királyságot, de szinte semmit nem ismerünk meg belőlük. Nyilván nem száraz történelem órát vár az ember, viszont csak kapargatjuk a felszínt, utalásokat, említéseket teszünk róluk, és lényegében olyan hatásuk van, mintha csak körbeölelnék és díszletként szolgálnának a tengeri színpadhoz, ahol a főműsor zajlik.

Továbbá velünk tart az utazásban megannyi mellékszereplő, akik szintén a világhoz hasonló sorsot kapnak, és lelketlenek maradnak. Egy-kettőről minimális leírást és előtörténetet kapunk, de mindezek ellenére is csak üres porhüvelyek. Aki egy kicsit is izgalmas lehetne - mint például a Tenger királynője -, azon sem munkálkodik eleget, és mindössze annyi tartalommal ruházza fel, hogy gonosz. Az a fajta szereplő, aki azért egy pokolfajzat, mert megteheti, viszont itt meg is áll a belefektetett energia.

Tapasztalataim szerint a legtöbb dolgot meg lehet oldani egy jó alvással, vagy egy kis rummal.

Némileg csalódott voltam e tekintetben, hiszen így nem ismerhettünk meg semmit abból, ami még tovább fokozhatta volna a hangulatot, és amitől még afelett is szemet hunynék, hogy az első fejezetek után azonnal tudni fogjuk a végkifejletet. Egy picit kiszínezhette volna a megteremtett körvonalakat, mert bár a "rajzok" így is szépek, mégis üresek maradtak.

Rendkívül kiszámítható történetről beszélünk, ahol minimálisak a konfliktusok, azok megoldása pedig túl egyszerűre sikeredett. Haragszom egy kicsit Alexandra Christora, mert sokkal több mindent kihozhatott volna belőle, ha nem csak és kizárólag Lira és Elian küldetésére korlátozódott volna a figyelme.


Mindkét karakterünk sérült lelkileg, és ugyan megvannak a maguk indítékaik a cselekedeteik hátterében, az írónő mindezeket csupán csak belső monológokban fejti ki. Persze mindenképpen szüksége volt erre a lépésre, hiszen akkor nem tudná azt a bizonytalannak tűnő végkifejletet megteremteni, amit végül megjátszik, ám ez is az a fajta történetvezetés, aminél már mindenki tudja, mi várható, csak az a szerencsétlen, naiv, tudatlan karakter nem. Amikor már csak arra vársz olvasás közben, hogy "Mondd már el neki!!!" vagy "Nyisd már ki a szemed!!!"

Pedig milyen szépen megbújik a sorok mögött az előítéletesség kérdése és annak jogossága. Amikor elkönyvelsz valakit valamilyennek egy bizonyos tette alapján, de arról parányi fogalmad sincs, hogy miért is teszi. Hiszel valamit, s az neked bőven elég arra, hogy azt mondd, tudod milyen az illető, annak ellenére, hogy dunsztod sincs a hátteréről, mozgatórugójáról.

Ebben az esetben sem minden az, aminek látszik, de ennek felfedését meghagyom mindenkinek, aki majd olvasni fogja a kötetet.

Az igazi veszélyt az emberek jelentik, mert ők kiszámíthatatlanok.


Összességében olvasmányos história, remek alapgondolattal, humoros és szórakoztató formával, viszont én egy kicsit többet vártam a csodálatos külső mögött. Akik szeretik a kiadó egyéb romantikus fantasy történeteit, vagy nem igénylik a sztorik hátterének erőteljes kidolgozottságát, azok minden kétséget kizáróan imádni fogják, én viszont úgy gondolom, nekem ennél már egy kicsit többre van szükségem.

Minden esetre nem bántam meg az olvasást, könnyed és egyszerű volt, illetve az sem elfelejtendő, hogy ez a kötet az írónő első publikációja. Érdemes lesz őt figyelemmel kísérni, mert véleményem szerint születhetnek még tőle gyöngyszemek a jövőben.

Alapvetően mindenki egy üres vászon, a színeket pedig a tapasztalatok varázsolják ránk.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!






Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 424
Eredeti cím: To kill a kingdom

Megjelenés éve: 2019 (Eredeti: 2018)
ISBN: 9789634576525


Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Annyi szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.

A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!

Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénénekkel képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.

Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?

Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét.





A Könyvmolyképző kiadónál hamarosan megjelenik Alexandra Christo debütáló regénye, ami külföldön bestseller. A történet főszereplője Lira egy királyi családból származó szirén, akit azzal büntetnek, hogy emberré varázsolják, és elveszti szirén képességeit. Lirát egy herceg menti meg, akinek a szirénvadászat a hivatása. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink ehhez a nem mindennapi pároshoz! A turné végén három szerencsés olvasónk a kiadó jóvoltából megnyerheti a To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete című YA fantasyt!




Történetünk főszereplője, Lira hercegnő gyűjteménye egészen különleges, ugyanis szirénünk hercegi szíveket gyűjt, ezért mi is minden bejegyzésünkben elrejtünk néhány szívet! A feladatotok annyi, hogy megtaláljátok őket, és beírjátok a rafflecopterbe, hogy az adott napi bejegyzésben mennyit találtatok. Vadászatra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



10.24.   Sorok között
10.26.   Kelly és Lupi olvas
10.28.   Readinspo
10.30.   Dreamworld (extra)
11.01.   Fanni's Library
11.03.   Dreamworld
11.05.   Ambivalentina
11.07.   Csak olvass!
11.09.   Hagyjatok! Olvasok! (extra)
11.11.   Könyv és más
11.13.   Booktastic Boglinc
11.15.   Utószó
11.17.   Hagyjatok! Olvasok!
11.19.   Flora the Sweaterist
11.21.   Flora the Sweaterist (extra)


2 megjegyzés:

  1. Szia! Tegnap olvastam ki a könyvet, és most minden posztot újra olvasok, amiket írtak róla. Veled (is) abszolút egyetértek, egyszerűen alig merülhettünk el ebben a hatalmas világban. Első könyvnek tényleg elég jó és egyedi, és szerintem megérdemelne még egy-két részt a történet, amik során megismerjük a 100 királyságot és a karaktereket jobban. Szerintem én is fogok írni most már egy posztot a könyvről. :D

    Nagyon tetszett az írásod, csak így tovább! Szép hétvégét! :)

    Amber

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy tetszett, és kíváncsian várom a te írásodat is. :)

      Bogi

      Törlés