A svájci kisváros, ahol minden Sherlock Holmesról szól


Akad a svájci Bern kantonban egy apró település, ahol az ég világon minden Sherlock Holmes körül forog. Igazi turistaparadicsom a hóbortos nyomozó rajongóinak, és az ott élők nem restek mindent kihasználni ehhez kapcsolódóan. Mesélek egy picit, hogy miről is van szó!

A nagyjából 5000 fős Meiringen neve 1893 decemberében forrt össze Sherlock Holmeséval, amikor Arthur Conan Doyle megjelentette a The final problem című írását a The Strand Magazine aktuális számában. Az újság 1887-től közölte le a nyomozó kalandjait, ám Doyle úgy érezte, Holmes nagyobb munkáitól veszi el energiáit, ezért ütött annak utolsó órája.

Doyle drámai befejezést szánt főhősének, amit egy svájci utazása ezüsttálcán kínált neki. Meiringen közelében ugyanis gyönyörű, 120 méter magas vízesés található, mely tökéletes helyszínül szolgált arra, hogy a detektívet a másvilágra bocsássa.
A történet szerint Sherlock és Moriarty a vízesésnél csapnak össze, de mivel két egyenrangú ellenfélről beszélünk, Holmes csak úgy tudott végezni a professzorral, ha magával rántja a mélybe.

A rajongók persze nem érték be ennyivel, s a kezdeti hatalmas felháborodás - mely több, mint húszezer előfizetés megszüntetését eredményezte - később unszolásba csapott át. Évekig ostromolták az írót, míg végül beadta a derekát, és tíz évvel később visszahozta karakterét a "halálból".

Ma már nem csak a vízesés, de számos látványosság és érdekesség is fogadja az ide látogató Sherlock kedvelőket. Személyes tapasztalataimból és saját fotóimból készítettem mindezekről egy összeállítást.



Kilátás a csodálatos Haslitalra.


A Reichenbach vízeséshez nagyjából negyedóránként induló sikló visz fel, melynek lábánál emléktáblát helyeztek el, végállomásánál pedig találhatunk emlékpénz készítő automatát, egy kisebb, elkülönített helységben mindenféle kapcsolódó újságcikket, fotókat az angliai Sherlock Holmes társaság látogatásáról, de még egy figurát is igénybe vehetünk a vízesés lábánál, hogy az arcunkat kölcsönözve kicsit Sherlockká változzunk.



A képekre kattintva nagyobb méretben is megnézheted őket.


Hangulatos erdei ösvényen lehet bejárni a vízesés körüli területet, ami akkor is hatalmas élmény, ha valaki egyáltalán nincs oda Doyle történeteiért. Csodálatos kilátás nyílik a völgyre és a környező hegyekre is, de igazán szép a vízesés felső szakasza is.



A képekre kattintva nagyobb méretben is megnézheted őket.


Az igazi rajongóknak lehetősége van elsétálni egészen a végső ütközet helyszínéig, melyet ma fehér csillag jelez, mellette pedig emléktábla, valamint gyönyörű szalaggal ellátott koszorú is helyet kapott. Sajnos az említett plakett sem kerülheti el a gondos emberi kezeket, akik szeretik belekarcolni ott jártuk emlékét...



A képekre kattintva nagyobb méretben is megnézheted őket.


Ha kigyönyörködtük magunkat a természet szépségében, a városba betérve megszállhatunk a Sherlock Holmes Hotelban, ejtőzhetünk a Sherlock Lounge - Clubban, vagy a főutcán sétálva, a hangulatos kávézók mellett találhatunk egy helyes pékséget is, ami isteni Sherlockos csokikat árul. Bár az ára meglehetősen borsos, az élményért megéri!

Viszont nincs olyan bolt, ami ki akarná hagyni a ziccert, hisz még a könyvesboltnak is van egy elkülönített kirakatrésze, csak Sherlock témájú könyveknek, de még teljes detektív öltözéket is kaphatunk.

Ha valakinek mindez nem lenne elég, és kellő nyelvtudás birtokában van, akkor akár bele is bújhat egy detektív bőrébe. Létezik ugyanis egy KrimiSpass nevezetű játék, ami Meiringen városában is elérhető, s egy előzetes regisztráció után, egy QR kód olvasására alkalmas mobiltelefonnal meg is kezdhetjük a kutatást, hogy megoldhassunk egy bűnügyet. Nálam ez még egyelőre kimaradt a ráfordítandó, minimum két órás időintervallum miatt, de mivel az év 365 napján, 0-24-ben játszható, így biztosan kerítek majd alkalmat, hogy ezt is kipróbáljam.

A város főtere egyébként Conan Doyle nevét viseli, ahol bronz szobrokat csodálhatunk meg a főhősről, valamit itt található az az aprócska anglikán templom is, ami egy komplett Sherlock kiállítást rejt. A múzeum 2019 májusában újult meg, így arra gondoltam, arról majd egy külön bejegyzésben mesélek, mert igen sok látványosságot rejt csöppnyi mérete ellenére.



A képekre kattintva nagyobb méretben is megnézheted őket.


Bízom benne, hogy élveztétek a kis beszámolómat, és a további "epizódokban" is velem tartotok majd!

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes és hangulatos bejegyzés lett, nagyon szép a hely - ahogy írod nem rajongóknak is jó kikapcsolódást nyújt. Várom a következő beszámolót! :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett a bejegyzésed! Várom a következő részt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, igyekezni fogok a következő résszel! ^^

      Törlés