Brian Clegg: Einstein | Sophie Collins: Kahlo
avagy az Info+Grafika sorozat


Napjaink információáradatában ki ne értékelné a rövid, velős tartalmakat, pláne, ha azokból könnyen tehet szert tetemes mennyiségű tudásra. A Bookline legújabb, Info+Grafika névre keresztelt sorozata pont erre fókuszál, s a legnagyobb tudósok, vagy épp művészek önéletrajzát járja körül egyszerű, látványos ábrákkal, megannyi érdekességgel fűszerezve.

Számos olyan "nagy" ember van, akinek a nevét mindannyian hallottuk már, talán a munkásságáról is tudunk egy keveset, de kimerítő részletességgel azért nem tanulmányoztuk az életüket. Az Info+Grafika sorozat tagjai pont ebben nyújtanak segítséget, hiszen minden egyes darabjában 50 érdekességet gyűjt össze az adott személyről, akit ezáltal sokkal jobban megismerhetünk, elmerülhetünk munkásságukban, magánéletükben, s mindabban, amit ránk hagytak.

Mindig szeretem bővíteni a tudásomat, éppen ezért nagyon megörültem, hogy a birtokomba kerültek ezek a rendkívüli igényességgel, és érezhető szakértelemmel összeállított könyvecskék. Ismertem ugyan mindkét személy életművének egy aprócska szeletét, de közel sem olyan részletességgel, mint amit ezekben a kötetekben kaptam, s ami által sokkal közelebb került hozzám mindkét érintett illető. Nem csak azért, mert jóval többet tudtam meg róluk, emberi oldalukról, hanem azért is, mert abszolút közérthetően magyaráz meg nehezebben emészthető témákat is, valamint azért is, mert látványos, kreatív és színes rajzocskák segítségével jóval könnyebben tudjuk megjegyezni, időben betájolni, vagy éppen csak megérteni az adott leírást.

Számomra mindig jóval befogadhatóbbak voltak a vizuális anyagok, ebben az esetben pedig tényleg mindent grafikák segítségével ismerhetünk meg. S ha mindezek még nem lettek volna elegendőek, a leírások is csak a lényeget célozzák meg, nincs fölösleges sallang, de nincs elnagyolva sem. Nem tudok rájuk mást mondani, mint hogy egyszerűek, de nagyszerűek!

No, de nézzük mindkettejüket egy kicsit közelebbről!


Brian Clegg: Einstein


Einstein az az ember, akiről egy dolgot mindenki tud. E=mc². Talán sokaknak a kusza frizurás, hóbortos öregúr is beugrik, ám ő ennél jóval többet tett le az asztalra - ráadásul még fiatal korában, amikor a nyelvnyújtogatós, kócos fizimiska sehol nem volt -, viszont nagy rá az esély, hogy a többségünk nem igazán értené meg a munkásságát, ha elkezdené böngészni a leközölt tanulmányait (a könyvből az is megtudható, hogy ebből több, mint 300 van).

Én is a népesség azon méretes hányadához tartozom, akik nem voltak nagy barátságban a fizikával, s ez főképp annak köszönhető, hogy minden tanárom szigorú volt, és csak a száraz tananyag átadására koncentrált. Alig vártam azokat az órákat, ahol valami kísérletezés, vagy bemutató folyt, hisz ezzel sokkal érthetőbbé vált minden.

E könyv esetében is ez a legnagyobb erősség. A vizuálisan lekövethető leírások. Nagyon sokat segítenek a rajzok, például a relativitás elmélet megértésében, vagy éppen a kitekintőbb ábrák hozzájárulnak ahhoz, hogy párhuzamot tudjunk vonni az Einsteinnel kortárs művészek, tudósok között is.


A képeket egy kattintással kinagyíthatod.

• Tudtad például azt, hogy Einstein elméletei nagy részét fejben dolgozta ki?
• Vagy, hogy az 1905-ben megalkotott, speciális relativitás elmélete az, ami segíti a modern GPS-eket a pontos működésben?
• Esetleg azt, hogy 1916-ban fogalmazódott meg benne a gravitációs hullámok létezése, amit majd száz évvel később, csak 2015-ben tudtak detektálni, s azt is csak teljesen véletlenül, a LIGO (lézer-interferométerrel működő gravitációshullám-obszervatórium) tesztüzembe helyezésekor?

Hihetetlenül tartalmas és emellett rendkívül szórakoztató. Olvasása közben azt éreztem, hogy újra megjött a kedvem a fizikához, amit utoljára 10 éves koromban volt képes elérni Öveges professzor, Játékos fizikai kísérletek című könyve.

A tudomány arra irányuló kísérlet, hogy a világban tapasztalt kaotikus sokféleséget összeegyeztessük a gondolat logikailag egynemű rendszerével.




Sophie Collins: Kahlo


Frida Kahlo manapság népszerű, feminista ikonként van jelen a mindennapokban, pedig életében nem tartották nagy művésznek. Inkább annak, aki férje árnyékában éli fájdalmakkal teli életét. Bár sokak szerint szürrealista festő, ő maga ezt mindig tagadta, s állította, ő igenis úgy viszi vászonra képeit, ahogy ő azt valóban látja, megéli. Véleményem szerint Fridának állandó vágya volt másnak mutatkozni, mint a valóság, ezt pedig akár az is alátámaszthatja, hogy előszeretettel mondogatta, 1910-ben született, a mexikói forradalom idején, miközben valójában 1907 áll a születési anyakönyvi kivonatán.

A művésznő élete tele volt tragédiákkal, fizikai fájdalommal, s összességében nem is tartották sem kiemelkedő, sem termékeny művésznek. Nagyjából 200 képe lehet, de pontos adatokat a mai napig nem tudnak, így előszeretettel hamisítják.

Frida ábrái között több festménye is helyet kap, de például a tudatos színhasználatáról is találunk egy rajzot, vagy éppen a fiatalon elszenvedett buszbalesethez kötődően egy olyat, amin a csonttöréseiről tájékozódhatunk. Egyes vélemények szerint ez a baleset felelős azért, hogy mindössze 47 éves korában hunyt el, de azért is, hogy nem lehetett gyermeke, s hogy életében több, mint 30 műtéten esett át.


A képeket egy kattintással kinagyíthatod.

• Tudtad, hogy a legkisebb festménye egy 4x4 cm-es önarckép?
• Vagy azt, hogy házi állatkertje volt, s hogy 1930-as évek közepétől gyakrabban szerepeltek mellette állatok az önarcképein, mint emberek?
• Esetleg azt, hogy egész életében kommunista volt, s hogy még Trockijjal is viszonyt folytatott?

Megdöbbentő volt, hogy Frida - manapság rövidnek számító - életútjában is mennyi érdekesség rejtőzik. Élmény volt felfedezi munkásságát, szokásait, öltözékét, de rendkívüli élményként hatott az iránta tanúsított tisztelet is. Halála után ugyanis férje lezárta felesége szobáit a Casa Azulban, s úgy rendelkezett, hogy azokat 50 évig senki sem nyithatja ki. Azok az ajtók pedig tényleg csak 2004-ben tárultak fel újra.

Lábak? Mi szükségem rájuk? Hiszen vannak szárnyaim, amelyekkel repülhetek.



Számomra lenyűgöző könyvek voltak, s úgy gondolom, ezek azok, amiket mindenkinek szívből ajánlok, főképp, ha szeretné egy kicsit kibővíteni a tudásanyagot a fejében. Ha visszagondolok az általános iskolás Bogira, aki minden tanítási nap végén az iskolai könyvtárában lebzselt - s ámulattal bújta a Mi Micsoda, vagy a Búvár zsebkönyvek sorozatot -, biztos vagyok benne, hogy örömmel vette volna le a polcról, és lelkesen tanulmányozta volna ezeket a darabokat is. Csak annyit mondhatok, hogy imádtam őket, mindenestül!

Őszintén remélem, hogy nem marad ennyiben ez a sorozat, és tovább folytatják a kiadásukat, hiszen utánanézve rádöbbentem, hogy külföldön rengeteg része jelent már meg, izgalmasabbnál izgalmasabb személyekről. Nagyon várom például Tesla, vagy éppen Sherlock epizódját, de a legjobban abban bízom, hogy egyszer mindegyiket a polcomon tudhatom.


Végezetül pedig összegyűjtöttem az eredeti megjelenéseket, hogy csemegézhessetek:






Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE (Einstein) és IDE (Kahlo) kattintva megvásárolhatod a köteteket a kiadó webshopjában!




Kiadó: Bookline
Oldalszám: 96
Eredeti cím: Biographic Einstein

Megjelenés éve: 2019
ISBN: 9789634336594


Fülszöveg:

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.

Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.


Kiadó: Bookline
Oldalszám: 96
Eredeti cím: Biographic Kahlo

Megjelenés éve: 2019
ISBN: 9789634334859


Fülszöveg:

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.

Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.


2 megjegyzés:

  1. Menő ez a sorozat, Kahlosat épp a héten kaptam meg ajándékba, nagyon kíváncsi vagyok rá :) Remélem folytatódik a sorozat, Sherlockra én is vevő lennék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem tetszeni fog! :) Szerintem zseniális sorozat, alig várom mi lesz a következő, amit kiadnak. ^^

      Törlés