Leigh Bardugo: Six ​of Crows – Hat varjú


Nem olvastam még korábban Leigh Bardugo írásai közül, de a Hat varjú fülszövege oly mértékben felkeltette az érdeklődésem, hogy hajlandó voltam változtatni ezen az állapoton. :) Ráadásul több könyvmoly barátom is hihetetlenül odáig van érte, ezért ki kellett derítenem, mi is ennek az oka. Egy jó fantasynak pedig sosem vagyok elrontója.

Bár némileg félve fogtam bele, mert őrületes rajongás övezi mind a könyvet, mind az írónőt - s ezáltal automatikusan hatalmas elvárásokat támasztottam felé -, mégis egészen jóban lettünk a végére... Hangsúlyozom, a végére!

Ide kattintva te is beleolvashatsz!


Történetünk egy fiktív világban játszódik, és egy ismerősnek ható, de mégiscsak kitalált városban, Ketterdamban indul. Itt él Kaz Brekker, aki fiatal kora ellenére már megjárta a poklot, elveszítette a családját, a körülményei pedig kényszerítették arra, hogy megkeményítse a szívét, és kíméletlen bűnözővé váljon egy olyan világban, ahol a mágia is mindennapos.

Grisának nevezett mágusok között él, akik képesek lehetnek gyógyítani, természeti elemeket uralni, de akár teremteni is. Vannak, akik szeretik igénybe venni ezeket a képességeket, mások igába akarják hajtani, de olyanok is akadnak, akik gyökerestől ki akarják őket irtani. Ebben a világban senkinek nem egyszerű boldogulnia...

– Üzletember vagyok – magyarázta a lánynak. – Se több, se kevesebb.
– Tolvaj vagy, Kaz.
– Hát nem ezt mondtam én is?
 
Hősünk egy napon rendkívüli megbízást kap, ami olyan magas jutalommal kecsegtet, aminek senki sem lenne képes ellenállni. Maga köré gyűjt hát öt másik fiatalt, és útnak erednek egy életveszélyes, szinte már lehetetlen küldetés felé, ami, ha sikerrel zárul, örökre megváltoztathatja az életüket. Versenyt kell futniuk az idővel, és másokkal is, akiknek a zsákmányra fáj a foga.

Mindössze annyi a dolguk, hogy kiszabadítsanak egy tudóst a világuk legszigorúbban őrzött létesítményéből, majd észrevétlenül meglógjanak vele. Ám arra mindenki mérget vehet, hogy semmi sem a terv szerint fog alakulni, és igen gyorsan hatalmas bajban fogják találni magukat...


A Hat varjúban minden megvan, ami egy jó fantasyhoz kell, én mégis egy picit csalódtam benne. Nagy valószínűséggel az elvárásaim is okolhatóak ezért, de bevallom, annyira untam a felvezetést, hogy hosszú időre félre is tettem, és sok mást elolvastam inkább helyette. Értem én, hogy meg kell ismernem egy világot, a történetünk összes szereplőjét, ugyanakkor mégis úgy voltam vele, hogy haladhatnánk már, és nem a könyv felénél kéne nekiindulnunk a nagy eseménynek.

Számomra sokkal kisebb jelentőséggel bírt maga a cselekmény, mert inkább a szereplőkre van helyezve a hangsúly. Ez utóbbival persze nincs baj, sőt, kimondottan élveztem, hogy mind a hat karakter rendesen kidolgozott személyiséget kapott, és hogy a váltott szemszög által mindegyikük gondolatait, érzéseit felfedezhettem. Én igazán tudom utálni a váltott szemszöges történeteket, mert az a tapasztalatom, hogy az esetek nagy többségében az írók/írónők nem tudják ténylegesen elkülöníteni a szereplőiket és nem lesznek hitelesek. Ebben az esetben viszont nagyon jól voltak megalkotva a szereplők, és élvezetes volt követni az útjukat.

– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak.
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy.

Érdekes volt felfedezni, hogy melyiküknek mi a mozgatórugója, mi miatt vágott bele ebbe a küldetésbe, és azt is, miképpen viszonyulnak egymáshoz. Egyetlen dolgon nem tudtam túllépni a fiataljainkat illetően, és az pont az életkoruk. 16-18 éves srácokról és lányokról beszélünk, akik bár sok dolgot megéltek már korábban, mégse mondja nekem senki, hogy húszon, harminc éves felnőttekként viselkednek emiatt. Nálam sokkal jobban működött az egész, ha elengedtem az életkorukat, és a húszas éveik végén járónak képzelhettem el őket. A beszédük, a cselekedeteik, de még az érzelmi életük is távol áll szerintem egy tinitől. Mintha nem is ifjúsági regénybe készültek volna...


A hibái ellenére is nagyon megkedveltem ezt a bagázst a végére, és jó volt izgulni mindnyájukért. Izgalmas, pörgős, fordulatos lett, amikor végre belecsaptunk a lecsóba, és öröm volt végre egy jó fantasyt olvasni, tele fanyar humorral. Alig várom, hogy megjelenjen a folytatás, és végre megtudhassam, hogyan alakul a további sorsuk. Biztos vagyok benne, hogy nagy meglepetéseket tartogat, és le fog esni az állam.

Ajánlom neked, ha szereted az ifjúsági fantasyket, vagy a kiadó egyéb, ebbe a zsánerbe tartozó történeteit, és ha nem riadsz el a lassú felvezetéstől, illetve a helyenként durva brutalitással átitatott cselekménytől.


Az embernek mindig van még vesztenivalója.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!





Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 566
Eredeti cím: Six of Crows

Megjelenés éve: 2018 (eredeti: 2015)
ISBN: 9789634573951


Fülszöveg:

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást...

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.



2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy végül megszeretted a könyvet. :) Én nagyon ígéretes írónőnek tartom Bardugot - bár a Hat varjút még nem, csak a másik sorozatát (a Grisa-trilógiát) olvastam tőle, és az fantasztikus volt. Tervezel vele megpróbálkozni később?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Hat varjú folytatását mindenképpen szeretném elolvasni, ha megjelentetik, a többi kötete meg még a jövő zenéje. :)

      Törlés