Klausz Melinda: A közösségi média nagykönyve (bővített kiadás)


A közösségi oldalak szinte mindnyájunk életének szerves részét képezik, ezért Klausz Melinda, A közösségi média nagykönyve címre hallgató írását mindenképpen el szerettem volna olvasni. Mivel én magam is jelen vagyok a közösségi médiában tartalomkészítőként, kíváncsi voltam, nekem milyen tudást adhat ez a kötet.

A közösségi média nagykönyve először 2016-ban jelent meg, tavaly azonban friss, felújított változatban újra napvilágot láthatott, kiegészülve a 2020-as év tapasztalataival. No, de mit is takar ez, hogy A közösségi média nagykönyve? Írónőnk lényegében segít megismertetni bennünket a különböző felületekkel, melyeken vállalkozóként érdemes jelen lennünk. S a kulcs itt a vállalkozói lét, ugyanis véleményem szerint ez a kötet tényleg arra szolgál, amit az alcím is hirdet, miszerint Hogyan vidd sikerre céged és önmagad.

Klausz Melinda persze nem csak egy valaki az online térből, aki hirtelen úgy gondolta, kiolvasta már annyira az internetet, hogy megjelentethessen egy könyvet az összegyűjtött információkból. Nem! A hölgy sok éves tapasztalattal rendelkező közösségi média marketing szakértő, aki nagy nevű cégek, hotelek, rendezvények, hírességek online megjelenésében, és felületeik kezelésében járatos, könyvében tehát rengeteg esettanulmányt tud felvonultatni az egyes elemek szemléltetéséhez.

A követőszám és az egy-egy kép alatti lájkok száma csak egy adat, amit nagyon könnyen ingyenes módszerekkel is fel lehet pumpálni. Emiatt érdemes rákattintani mindig akár több kép alatt is a lájkokra vagy az oldal tetején a követőszámra, és végigpörgetni az adott oldal vagy poszt kedvelőit. 

A könyv a szerző megismerése után rögtön az alapokkal indít, így ha valaki teljesen nulláról indulna közösségi médiaismeretből, annak sem kell aggódnia, mert gyorsan képbe kerül. Tanulhatunk az internet korszakairól, az interneten jelenlévő generációkról és jellemzőikről, valamint arról is, hogy milyen szerepkörökbe sorolhatóak az interneten résztvevő tömegek. Ezek után belevágunk a különböző oldalak megismerésébe, a facebooktól a linkedin-ig, de egy rövid kitérő erejéig megemlíti a két magyar vonatkozású oldalt, az iWiW-et és a myVip-et is. (Ó, azok a régi szép idők! :D)

Ha már az alapokat tudjuk, jöhetnek az izgalmasabb részek, mint a Social media marketing, a hirdetések, nyereményjátékok, konfliktuskezelés, influenszermarketing, és még sok más hasznos téma, amivel a könyv végére teljesen profik leszünk abban, mit ajánlott tennünk ezeken a felületeken, mit kerüljünk, mi lehet hasznunkra, és mi az, ami inkább káros hatással lehet az imázsunkra.

Ellenben azt jó tudni, hogy főképp a facebookra koncentrál az ismertetőkben, a többi felület pedig éppen csak érintőlegesen szerepel benne. Persze érthető, hiszen mind különböző, megannyi más-más funkcióval, és mind más megjelenési formát igénylehet egy cégtől, ugyanakkor szívesen olvastam volna a többi oldalról is Zuckerberg találmányán túl.

A tudás elsajátítását a munkafüzet jellege is nagyban segíti, hiszen a nagyobb témakörök végén néhány kérdéssel segít átgondolni, mi hogyan cselekednénk cégünk nevében egy-egy szituációban, vagy éppen a tanultakat milyen módon tudnánk a magunk képére formálni. (Én mondjuk itt igényelnék némi visszajelzést a megoldásaimat illetően, amit nyilván nem fogok megkapni a könyvtől, de lehet ez csak egyéni beállítottság kérdése, és a saját defektem.)


Nagyon-nagyon szerettem, hogy belevette a nyereményjátékokat, és azok szabályosan indított lehetőségeit, ugyanis a közösségi felületeken szélnek eresztett játékok 90%-a szabálytalanul van létrehozva, ami mindenkinek egészen addig rendben van, míg valaki nem kezdi el ezeket ellenőrzni, akkor viszont akár a fiókunk is rámehet a szabálytalankodásra. Megszívlelendő Melinda tanácsa, hogy mindenki gondolja át, mekkora kockázatot szeretne vállalni azért cserébe, hogy egy kicsit népszerűsítse magát, és megéri-e, hogy esetlegesen elbukjuk évek munkáját?

Külön plusz pontot kapott nálam az influenszermarketing. Évek óta jelen vagyok az instagramon, és gyakran látom, hogy a cégek nincsenek tudatában annak, miképpen is kéne jól együttműködést választaniuk. Sokan még csak annak sem járnak utána, hogy a jól kinéző számok mögött mekkora valóságtartalom van, pedig általában pár kattintással rá lehet döbbenni, hogy csak feleslegesen eljátszott pénz és idő, vagy megtérülő befektetés lesz belőle. Felhívja a figyelmet rá, hogy ne dőljünk be a vásárolt és cserélt lájkoknak és követőknek, mert ezek csöppet sem fogják segíteni a vállalkozásunkat, és abban is tanácsot ad, hogyan válasszunk jól együttműködő partnereket.

Ezek mellett segít hatékonyabbá tenni az online kommunikációt, a panaszos ügyfelek, vagy éppen a trollok kezelésében, stratégia összeállításában, az eredményes eladásösztönzésben, hirdetések összeállításában. Ugyanakkor kihangsúlyozza - és ezt én is vallom -, a munka oroszlánrésze ránk fog maradni, ő csak mankókat ad mindehhez.

1999-ben még csak 23 blog létezett. Ma már több, mint 600 millió van. Ezek közül a WordPress.com egyedül több mint 77,8 milliót tart számon. Mindennap körülbelül 5,8 millió blogcikk jön létre.

Néha egyébként vitába szálltam volna a leírtakkal, mert nem mindig éreztem helytállónak azt, amit megfogalmazott, vagy nagyon nem értettem egyet a tapasztalataimból kifolyólag. Példának okáért szerinte instagramon lájkvadásznak hat az, aki sok hashtaget használ, én viszont erre azt mondanám, hogy bárki, aki szeretne valamit eladni, nem engedheti meg magának azt, hogy kihagyjon akár egyetlen lehetőséget is. Bár a hashtagelés nem Szent Grál, senki ne gondolja, hogy majd ettől fog berobbanni, de előfordulhat, hogy pont az az egy marad ki a sorból, ami hatással lehetne. Miért ne ragadná meg bárki azt a 30 lehetőséget, amivel élhet egy instagram poszt alkalmával?

Azt egyébként le kell szögezzem, hogy a kötet végéig nem sikerült maradéktalanul állást foglalnom amellett, hogy ez most kezdőknek, vagy haladóknak szóló írás-e. Egy picit talán mindkettő. Néhol nagyon alaposan belemegy a legalapabb részletekbe, máshol azt éreztem, hogy ehhez bizony szakirányú alaptudás kellene, vagy mintha egy lennék a szociális média marketinges tanulók közül, aki épp a száraz tankönyvi összefoglalót bogarássza a másnapi vizsgára. (Ez utóbbi miatt helyenként nehézkesen haladtam vele, de szerintem inkább az időzítéssel volt gond, mint ténylegesen magával a kötettel.



Összességében azt kell mondjam, hogy ez a kötet kötelező minden vállalkozónak, aki az interneten szeretne bármit eladni! Ajánlott mindazoknak, akik nem akarják az időt és a munkát kispórolni az internetes jelenlétükből, akik szeretnék szabályosan és profin vezetni a közösségi felületeiket. Kihagyhatatlan azoknak, akik szeretnék a befektetett munkájukat és pénzüket megtérülő eladásokban visszakapni, ehhez pedig a legjobb népszerűsítőket, társakat megtalálni, akik hitelesen és megfelelően tudnak segítséget nyújtani a megálmodott célok elérésében. Nem lesz egy könnyű menet, de aki nekidurálja magát, az sikereket érhet el!


20 évbe telik felépíteni a jó hírnevet, és mindössze 5 percbe, hogy leromboljuk. Ha belegondolsz ebbe, akkor máshogy fogsz hozzáállni a dolgokhoz. 


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 320
Eredeti cím: -

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2016)
ISBN: 9789635430444


Fülszöveg:

Ma már szinte nincs is olyan beszélgetés, amiben ne említenék meg a Facebook, YouTube vagy éppen a lájkolni szavakat. A közösségi média felülete olyannyira mindennapjaink részét képezi, hogy ezen beszélgetünk ismerőseinkkel, nézünk filmeket vagy éppen olvasunk híreket. Mindennapjaink mellett vásárlási szokásainkat is befolyásolják ezek a felületek, vállalkozóként, cégként azonban nem minden esetben a leghatékonyabb módon vagyunk rajtuk jelen.

A közösségi média nagykönyve éppen ezért esettanulmányokon és feladatokon keresztül bevezet a közösségi média minden aktuális kérdéskörébe, az oldalak kiválasztásától a trollok kezelésén át a nyereményjátékokig.

A szerző, Klausz Melinda 2007 óta foglalkozik közösségi média marketinggel, 2008 óta blogol, élete első Facebook hirdetését pedig 2009-ben hozta létre. Cégét, a Klausz Social Groupot a Magyar Marketing Szövetség 2015-ben két KKV-Marketing Gyémánt díjjal is kitüntette közösségi média marketing megoldásai és eseménykommunikációja miatt.





Azt mondják, aki nincs fent a Facebookon, az nem is létezik. Ennyire fontos a közösségi média a 21. századi ember életében. Az Athenaeum Kiadó jóvoltából jobban is beleláthatunk ebbe a virtuális világba Klausz Melinda A közösségi média nagykönyvének köszönhetően. Ezúttal öt bloggerünk véleményezi a könyvet, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek belőle egy példányt.




Mivel a könyv a közösségi médiáról szól, ezúttal a játékban is erről lesz szó. Az összes állomáson találhattok egy-egy logót, azt kell kitalálnotok, hogy mely honlaphoz tartozik. A honlap nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

01. 22.   Spirit Bliss
01. 23.   Utószó
01. 25.   Flora the Sweaterist
01. 27.   Booktastic Boglinc
01. 29.   Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése