Ajándékok könyvmolyoknak kishazánkból


Közeledik a legjobb barátod/barátnőd születésnapja, akit még sosem láttál könyv nélkül? A szerelmed igazi könyvmoly, és meglepdnéd az évfordulótokon/valentin napon? Esetleg apu, anyu, nagymama, nagypapa olvas állandóan, és egy kis kedvességet mellékelnél kedvenc hobbija mellé? Összegyűjtöttem pár Magyarországon fellelhető ötletet, hogy megkönnyítsem a dolgod!

Az élet legnagyobb titka és ajándéka, ha két "egyféle" ember találkozik.

Február 14-e az évnek nem csak a legszerelmesebb napja, de a nemzetközi könyvajándékozásé is, így arra gondoltam, szuper lenne összeszedni néhányat azokból a hazai vállalkozásokból, ahol könyves témájú ajándékokat vásárolhatunk szeretteinknek, vagy akár magunknak. ;)

A könyvmolyok többsége ugyanis nem csak a könyvekért és az olvasásért rajong, hanem az olvasós kiegészítőkért is. Ki a könyvjelzőket gyűjti, ki a könyves univerzumokhoz tartozó gyertyákat, s van, aki szerti magán viselni az irodalmat. Ezzel a bejegyzéssel igyekszem segítséget nyújtani, s összeválogattam néhány szolgáltatót, márkát, webshopot, ahol kedves, minőségi, irodalmi vonatkozású kiegészítőket vásárolhatsz. Bízom benne, hogy mindenki talál közöttük kedvérevalót.

Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, csak azokat a helyeket jegyzi, amik éppen eszembe jutottak, illetve semmilyen rangsorolást nem tartalmaz!



Vates
A Vates project (ejtsd: Vátesz) olyan fiatalok által tervezett márka, melynek elsődleges célja az, hogy az utcai divat részévé tegyék az irodalmat. Kínálatukban megjelenik Ady, Karinthy, Örkény vagy éppen Márai is, de egyik legújabb vonaluk a magyar mesehősöket vonultatja fel, mint a Lukrécia és Szerénke, Gombóc Artúr vagy éppen Süsü. Termékeik között pólókat, pulóvereket, zoknikat, vászontákákat, sapkákat, telefontokokat, s még megannyi mást is találhatunk. Mind minőségi, tartós és remek kivitelezésű.
Honlap: https://vates.hu/
Képek forrása: Vates facebook





Világok lángja
A Világok Lángja 2018 óta működő, magyar vállalkozás, mely főként könyves tematikájú szójaviasz gyertyák és illatviaszok forgalmazásával foglalkoznik. Kínálatukban azonban nem csak magas illatanyagtartalmú viasztermékek, hanem könyvjelzők és könyvvédőtokok is szerepelnek, illetve nem csak népszerű könyves világok, hanem szezonálisan változó, tematikus termékeiket is megvásárolhatjuk. Nagy előny, hogy ugyan a legtöbb terméknek van pontos leírása az illatokat illetően, de van lehetőségünk mintadarabok beszerzésére is, melyből azonnal eldönthetjük, nekünk valóak-e az adott portékák.
Honlap: https://vilagoklangja.hu/
Képek forrása: Saját





Pracli
A Pracli egy egyszemélyes vállalkozás, mely főként varrott holmikkal, illetve azok kreatív festésével foglalkozik. Termékei között egyaránt gondol a házikedvencekre, a vicces pólókat hordókra, és a könyvmolyokra is. Jelenleg többféle könyvjelző és könyvvédő tok is fellelhető a kínálatában, de hamarosan várható könyves póló dizájn is. Ezeken felül tornazsákok, újraszalvéták, hajgumik, s megannyi más szépség várja, hogy új gazdájához kerüljön.
Honlap: https://praclishop.hu/
Képek forrása: Pracli instagram és saját





Szisszmok
Szép-Bíró Erika graikus, akinek illusztrációival már több könyv esetében is találkozhattunk. Ilyenek például a Libertine könyvesbolt által megjelentetett Aranylétrás könyvbek borítói is, de ezen felül lehetőség van grafikáit póló formájában is megvásárolni péládul a Póló neked oldalán, vagy a külföldi Society6 oldalon, de ez utóbbinál már nem csak pólókat kérhetünk, hanem a párnáktól kezdve a különböző tokokon át a bögréig nagyjából bármit. (Pssszt! Saját zoknimárkája is van, s bár ezek nem könyvesek, mégis érdemes vetni egy pillantást az Ilabu weboldalára!)
Elérhetőségek: Linktr.ee
Képek forrása: Szisszmok instagram





ArtiStamp design
A márka 2013 óta működik, főleg pecsétgrafikák tervezésével, de logó- és arculattervezéssel, illusztrációkkal is foglalkozik. Weboldalukon több száz bélyegzőminta közül választhat az érdeklődő, ha éppen egy csinos ex librisre vágyna. Nem csak azok találhatják meg a kedvükrevalót, akik figuratív elemekkel tarkított darabokat keresnek, hanem azok is, akik a szolidabb, feliratos változatokat kedvelik.
Honlap: https://artistamp.hu
Képek forrása: ArtiStamp facebook





Soady Art
Raveloson Andrea, a márka megálmodója aranyos graikákat készít, melyeket többféle termék képében vásárolhatunk meg. Többek között találhatunk nála matricákat, jegyzettömböt, de egérpadot, fülbevalókat, kitűzőt, tolltartót, s megannyi más szépséget is. Nem felejti el a könyvmolyoknak sem, s nekik is szeretne kedvezni papír és mágneses könyvjelzőivel.
Honlap: https://soadyart.hu/
Képek forrása: Soady Art webshop





Könyvért lelkemet
Nóri fiatal joghallgató, aki instagramon kezdte megosztani szebbnél-szebb fotóit néhány évvel ezelőtt. Tavaly webshopot nyitott, melyben saját tervezésű könyvjelzőit és matricáit árulja. Könyvjelzőmintái között megtalálhatóak zodiákus jegyek, ikonikus nőalakok, hazai kedvencek, valamint a karácsonyi időszakban szezonális kollekcióval is jelentkezett.
Honlap: https://www.konyvertlelkemet.hu/
Képek forrása: Könyvért lelkemet instagram oldal és webshop





Livre Budapest
A Livre kínálatában főként könyves tematikájú, egyedi vászonszatyrokkal találkozhatunk, melyeket akár csomagban, a hozzájuk tartozó könyvekkel együtt is megvásárolhatunk. Böngészhetünk továbbá könyvjelzők, könyvvédő tokok, és pólók között is, mely termékek az ifjúsági irodalom szerelmeseitől a krimirajongókig mindenki számára rejtegetnek valami ínyencséget.
Honlap: https://livre.hu/
Képek forrása: Livre webshop





Olvashop
Az Olvashop az igazi könyvmoly kánaán, hiszen kínálatukban nem csak könyvtokokat, ex libris pecséteket, könyvjelzőket és vászontáskákat találunk, hanem szinte minden mást is, amit csak el tudunk képzelni. Válogathatunk konyhai kiegészítők, lámpák, bögrék, kulacsok, könyvtámaszok, s megannyi más érdekes és hasznos holmi között.
Honlap: https://www.olvashop.hu/
Képek forrása: Olvashop instagram





Libertine
A Libertine névre keresztelt apró, de hangulatos könyvesboltot Szabados Ági álmodta meg, s már nem csak szépséges könyveket jelentet meg, hanem könyvmoly ajándékokkal is kényezteti az olvasóközösséget. Weboldalán válogathatunk társasjáték, jegyzetfüzet, képeslapcsomag, golyóstoll, bögre, kirakó, plakátok, s még megannyi más termék között.
Honlap: https://www.libertinekonyvesbolt.hu/
Képek forrása: Libertine instagram oldal





Alinea
Az Alinea könyvkiadó 2000 óta működik, profiljukba pedig a gazdasági, gasztronómiai és szépirodalmi könyveket sorolják. Weboldalukon a könyvek mellett néhány apró könyvmoly ajándék közül válogathatunk, mint könyvjelzők, bögrék, vagy hűtőmágnesek.
Honlap: https://www.alinea.hu/
Képek forrása: Alinea webshop





Bookbox hungary
A Bookbox nem az a klasszikus feliratkozós doboz, amire nevéből először asszociálnánk. Valójában gondosan összeállított könyvcsomagok között szemezgethetünk, vagy éppen készíthetjük el saját egyedi válogatásunkat, melyeket aztán egy szabadon választható, ízléses dobozban adhatunk át ajándékozottunknak, vagy saját magunknak. :)
Honlap: https://bookboxhungary.hu/
Képek forrása: Bookbox hungary instagram oldal





KeTi's design
Kelemen Tímea egy parányit kilóg a sorból, mivel erdélyi alkotóról beszélünk, de mivel szállít kis hazánkba, úgy éreztem, nem maradhat ki. Főleg természetközeli grafikáival hódít, melyeket bögrén, füzeten, vagy éppen kulacsokon láthatunk viszont, de termémkkínálata ennél jóval szélesebb, s az utóbbi időben könyvjelzők készítésével is foglalkozik, melyek nem csak csodaszépek, hanem tartósak is.
Elérhetőség: Kelemen Tímea
Képek forrása: KeTi's design facebook





Repülő seprű, The Magic, Könyvbár
Könyvmolyként nem csak az olvasáshoz kapcsolható tárgyaknak örülhetünk, hanem az ilyen témájú éttermeknek és kávézóknak is. Ha szívesen ennél könyvet, rögtön három opciót is tudok ajánlani hozzá.

Repülő seprű Élmény és Varázs Kávézó: A Budán található, Harry Potter tematikájú vendéglátóhely minden muglit, varázslót és boszorkányt elkápráztat. Tartózkodásunk ideje alatt talárt viselhetünk, s a mágikus ételek és varázslatos italok mellett időszakos programokon is részt vehetünk.

The Magic: Szintén Budapesten található, Harry Potteres témájú étterem, ami elképesztő dizájnnal rendelkezik. Az étlapon megtalálhatjuk a Sárvérüek Burgerét, a Házi Manók finomságait, de a varázslények kedvenc csemegéit is, az italok között pedig füstölgő üstök, és egyéb varázsnedűk szolgálják az éhező-szomjazó mágusnépet.

Könyvbár: Budapest VII. kerületében mindenki otthonra találhat egy helyes, könyvekkel teli nappalinak tűnő helyen, ha a két kedvenc hobbija az olvasás és az evés. A Könyvbárban minden héten valamilyen irodalmi alkotás köré szervezett menüsort kóstolhatunk, melyek néha konkrét ételek egy-egy történetből, de van, hogy teljes egészében ők álmodják meg a mű jellemzői alapján a hozzá illeszkedő fogásokat.

Honlap: Repülő seprű, The Magic, Könyvbár


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése