Werner Herzog: Dereng a világ


A 21. század kiadó KULT kötetei mindig a kedvenceim voltak igényes kivitelük és nyelvezetük miatt, ráadásul minden esetben valamilyen különleges történet részese lehettem, amikor ebből a sorozatból választottam. Nem volt ez másképp Werner Herzog Dereng a világ című kötete esetében sem.

Werner Herzog népszerű filmrendező, akinek ez az első könyve. 1997-ben, amikor Japánban járt, még azt is visszautasította, hogy a császárral találkozzon, helyette inkább egy olyan férfit választott, akit egyszerre tekinthetünk hősnek és őrültnek. Fanatikus elhivatottsága csodálatra méltó, s története engem teljsen magával ragadott.

A Dereng a világ önmagában is izgalmas kötet, még akkor is, ha az ember nem tudja, hogy ez egy igaz történet alapján íródott. Pont emiatt vágtam bele hatalmas izgalommal, ugyanis a II. világháborús japán katona, Onoda Hiroo élete valami egészen elképesztő. A férfi hazafisága példaértékű, s manapság talán már elképzelni sem tudnánk ilyesmit.

– Ön a dzsungel fedezékéből fog működni. Háborúja tisztán kimerítő háború lesz. Csapások változó rejtekhelyekről. Ön egy szellem lesz, megfoghatatlan, az ellenség örökös rémálma. Háborúja nélkülözni fog minden dicsőséget.

Onoda ifjúként került a harctérre a II. világháborúban, s feletteseitől azt az utasítást kapta, hogy maroknyi csapatával tartsa megszállás alatt Lubang szigetét egészen addig, míg a császári különítmény meg nem érkezik Japánból. Oly mértékben komolyan veszi a parancsot, hogy semmi nem térítheti el küldetése teljesítésétől, s lényegében megkezdődik közel 30 éven át tartó háborúskodása.

Rövidke kötet ez a hazafiasságról, az elszántságról, a hősiességről, ugyanakkor arról a szemellenzős őrültségről, ami saját igazunk bizonyítása érdekében mellőzni kezd minden ésszerűséget, valószínűséget. Onoda harca tulajdonképpen felesleges, de hiába igyekeznek több ízben is tájékoztatni, ő minden egyes alkalommal az ellenség megtévesztő hadműveletének gondolja azt.

Semmilyen körülmények között nem adja fel magát, sem a küzdelmét, csak az lebeg szeme előtt, hogy teljesítse a rá bízott fontos feladatot. Saját és társai túlélésért nem vesz el többet, mint a szükséges, s a ruházatát is mindig megjavítja, hiszen ahogy mondja, ő katona, nem pedig csavargó. Onoda túlélő játékot űz egy Fülöp-szigeteki esőerdőben, s nincs az a körülmény, ami megfutamítaná. Példaértékű mindaz, amit véghezvisz, de nem a háborúskodásért, inkább azért a szilárd elhatározásért, hogy utolsó leheletéig kitart a parancs mellett, amit rábíznak.


Maroknyi csapata idővel morzsolódni kezd, míg végül teljesen egyedül marad, de még ekkor sem adná meg magát a világért sem, pedig helyzete egyre kilátástalanabbá válik. Mondhatnánk, hogy konok ember, de a konoksága az, ami életben tartja ennyi éven át. Az évek alatt megannyi módon próbálják tájékoztatni a fejleményekről, csak az nem jut senki eszébe, amilyen ígérettel hátrahagyták, mégpedig, hogy egészen addig várjon, míg a császári hadsereg meg nem érkezik. Ő lesz végül a lubangi erdők szelleme, aki néha kísért, néha hagy valamilyen nyomot, de sosem pillanthatja meg senki.

Háborús hitét nem csak azon rögeszméje tartja fent, hogy az ellenség mindenáron meg akarja téveszteni, hanem az is, hogy többször lát hadi repülőgépeket a környéken, ám arról fogalma sincs, hogy azok már régen nem a II. világháborúhoz tartozó események részei, hanem a koreai és a vietnámi háborúké. Annak ellenére, hogy harcokról beszélünk, azt senki ne gondolja, hogy véres kötetről lenne szó, nem megy részletekbe, inkább csak lélektanilag veszünk részt a történésekben.

Onoda újra és újra végiglapozza az újságot, és végül arra a következtetésre jut, hogy az ellenség egy igazi újságot használt fel, és csak néhány oldalt hamisított. Nem írnak fontos dolgokról, tűnik fel Kozukának, például Japánnak a háborúban játszott szerepéről. És az a sok hasáb a reklámokkal olyan, mintha el akarták volna kerülni, hogy egész hasábokat befeketítsenek. – A címlapot kivéve – számolja ki Onoda – a rendelkezésre álló felületnek majdnem a fele reklámból áll. Csakhogy az újságok sohasem közöltek két-három százaléknál több hirdetést. Senki nem fogja megvenni ezeket az árucikkeket, ez teljesen elképzelhetetlen.

Bár rövidke olvasmány, én hihetetlenül élveztem ezt a lehetetlennek tűnő, de mégis igaz írást. Herzog remekül ragadja meg a helyszínek és a helyzetek lényegét, nagyon szépen mutatja be a környezetet, és számomra az írásmód is lebilincselő volt.

Ha valakinek egyébként ismerősnek tűnik a történet, és szereti a Bud Spencer és Terence Hill történeteket, akkor jó úton jár. A kincs, ami nincs című filmben humoros környezetbe ágyazva részlegesen feldolgozták Onoda történetét. :)


Összességében én szívesen ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a KULT sorozat darabjait, és/vagy az igaz történeteket, mert szerintem viszi magával az olvasót, s a történelem egy elképesztő szegletét mutatja be.


Lehet, hogy csak álmodom ezt a háborút?


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 112
Eredeti cím: Das Dämmern der Welt

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2021)
ISBN: 9789635682607


Fülszöveg:

A díjak sokaságával kitüntetett filmes, Werner Herzog első regényében egy japán katona, név szerint Hiroo Onoda rendkívüli történetét beszéli el, aki a második világháború lezárulása után még huszonkilenc évig védett egy trópusi szigetet.
Herzogot 1997-ben Tokióba hívták, hogy rendezzen meg egy operát. Vendéglátói azt kérdezték tőle, kivel szeretne megismerkedni. Hiroo Onodával, felelte Herzog gondolkodás nélkül. Onoda nem értesült arról, hogy a harcok véget értek, és kitartott a szigeten. Herzog és Onoda egyből megbarátkoztak egymással, és órákon át beszélgettek a történtekről.
A Dereng a világ Onoda hosszú háborúját örökíti meg. Elképzeli a katona abszurd, mégis eposzi nagyságrendű küzdelmét – Herzog hipnotikus stílusú szövege álmokat, dokumentarizmust és költészetet sző egybe. Nyelvezete és megoldásai azonnal ismerősek lesznek azoknak, akik filmjeit kedvelik. Modernkori robinzonád ez a regény, egy teljesen egyedülálló alkotás, amelynek végső témája, hogy miként adhatunk értelmet életünknek, és találhatunk valódi életcélokra.





Werner Herzog, a híres filmrendező első regényében egy olyan igaz történetet dolgoz fel, mely a II. világháború idején indul, s közel harminc éven át zajlik. A szerző olyan világba kalauzolja olvasóit, melyet néha még felfogni is nehéz, nem ám valóban átélni minden részletét.
Tarts három bloggerünkkel, hogy megismerhesd ezt a felejthetetlen történetet, s ha szerencsés vagy, tiéd lehet a kiadó által felajánlott példány.





Mivel történetünk főhőse egy japán katona a II. világháború idejéről, ezért mostani játékunkban olyan kérdésekre kell felelned, amik ebben az időszakban érintették Japánt. Feladatod nem lesz más, mint helyesen megválaszolni a blogbejegyzésekben található kérdést, és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Milyen eseménnyel lépett be Japán a II. világháborúba?

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

02.08.   Booktastic Boglinc
02.11.   Utószó
02.14.   Könyv és más


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése