Meik Wiking: A hygge otthon


A hygge az a dán életérzés, ami boldoggá teszi az embereket; legalábbis ennek a kötetnek az elődje ezt hirdeti. Érthető hát, hogy az otthonainkba is szeretnénk bevinni a hygge élményt, hogy amikor hazaérünk, kellemes melegség, nyugalom járhasson át bennünket. Ez a kötet abban próbál segíteni, hogy miként tudjuk a hyggét megteremteni mindennapjainkban és a lakóhelyünkön.

Meik Wiking és könyvei nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban, ellenben én még csak a Hyggét olvastam eddig tőle (ITT bővebben is írtam róla). Mivel az elmúlt őszi-téli szezon egyik kedvelt olvasmánya volt számomra, nem volt kérdés, hogy a folytatást A hygge otthont is szeretném kézbe venni.

Arra számítottam a címből, és az alcímből is, hogy itt majd ezernyi tippet fogok kapni ahhoz, hogyan rendezzem át a lakásomat ahhoz, hogy a leghyggébb élményben legyen részem, viszont jó, ha tudjuk, ez nem egy száraz térrendezési szakkönyv! A hygge lakberendezés itt csupán csak egy körvonal, amit a szerző sok mással színez majd ki a kötet során, rengeteg tippet, és még több kapcsolódó sztorizgatást fogunk kapni olvasás során.

A kapitalizmusra leselkedő legnagyobb veszély az, hogy ha minden ember elég boldognak érzi magát, akkor már nem kell semmit sem vásárolnia ahhoz, hogy boldog legyen. Ez azt jelenti, hogy ha otthon maradsz, és megtalálod a kényelmet és az örömöt abban, amid már van, az már lázadásnak számít. Ez a hygge valódi lényege – alacsony költségvetésből kellemes életet élni. Az egyszerű örömök élvezete. A kellemes, meleg, otthonos légkör megteremtésének művészete.

Bár még csak két kötetet olvastam az írótól, az már világossá vált számomra is, hogy a hygge nála egyfajta istenség, amiről ódákat zeng, aminek oltárt állít, s aminek terjeszti igéjét. Nem lett ez másképp A hygge otthonban sem, itt is voltaképpen a dán életérzés népszerűsítésének szánja kötetét, melyben ezúttal is rengeteg hangulatos fotó kapott helyet, ráadásul összegző oldalakat is kapunk a fejezetek végén a legfontosabb információkkal.

Szó lesz majd itt a megfelelő fényforrások elhelyezéséről, hogy miképpen alakítsunk ki fényesebb lakást, hová helyezzünk bizonyos bútorokat, ellenben sokkal kevésbé ezekről, mint inkább életvezetési tanácsokról szól. Nem haszontalanokról, ne gondoljuk, ám mégis, ha valaki papírral és ceruzával ül le olvasni, s azt reméli, majd pontos paramétereket kap, mit hová tegyen, hogy attól boldogabb legyen, az bizony csalódni fog, mert nem erről van itt szó.


Wiking ebben az írásában igazából mindent összeszed a hyggéről, amit eddig még nem mondott el, s ami bármilyen módon kapcsolódik az otthonainkhoz. Így aztán kapunk egy nagy adag építészeti és a dán dizájnnal kapcsolatos érdekességet. Ír arról is, hogy az emberek többségének az étel boldogságot jelent, s ilyen módon egy jól megtöltött, szép kamra az otthon éke lehet. Még hyggébb az egész, ha saját készítésű lekvárokkal, s egyéb ételekkel van tele.

Azt is megemlíti, hogy a hygge egyik nagy ellensége a zsúfoltság, így nem árt időnként rávenni magunkat, és végigszanálni a lakásunk/házunk tárgyait. Remek sorvezetőként azt ajánlja, gondolj arra, ha az adott dolgokat el kéne költöztetned, szívesen tennéd-e akár tízszer is, hogy becsomagolod, dobozokba rakod, elszállítod, és egy új épületben ismét kipakolod, s megkeresed számára a legjobb helyet? Ha végiggondolom az életem, a legtöbb holmim valóban mindig költözésekkor került ki a birtokomból, mert egyszerűen rájöttem, hogy évek óta nincs már rájuk szükségem...

A hygge arról szól, hogy hogyan változtatunk egy házat otthonná – olyan hellyé, ahol megnyugvásra és kötődésre találunk. A hygge otthon megtervezése azt jelenti, hogy elképzeled, milyen tevékenységek zajlanak majd itt, amelyek pozitív hatással vannak a jóllétedre – majd úgy alakítod ki az életteredet, hogy ez valóban megtörténjen.

Ugyanakkor nem csak a tárgyakról, a berendezésről esik szó, hanem a hygge közösség által generált szerepéről. Igen sokat foglalkozunk például a közös étkezések fontosságával, vagy éppen, hogy miképpen gondoskodjunk arról, hogy egy társaságban mindig legyen hely egy újonnan érkezőnek, aki könnyen csatlakozhat, s ne érezze magát senki kirekesztve.

Arról is olvashatunk majd, mit hoztak számunkra az elmúlt évek és a home office, s hogy miként alakítsunk ki olyan munkaállomást, ami segít elválasztani a munkát a magánéletünktől - mert bizony mentálisan nagy hatással van ránk. De ezek mellett még megannyi apróságot felhoz az analóg játkoktól a balkon vagy ablakpárkány kertészetig, s mindarról is mesél, milyen szerepe, mentális hatása van mindezeknek az életünkre.


Összességében rendkívül gazdag kötetről beszélünk, ami nem csak és kizárólag lakberendezési tippeket ad, hanem tényleg közelebb visz bennünket egy boldogabb élet kialakításához. Nem csak azoknak ajánlom, aki szeretik a szerző korábbi műveit, vagy akik szeretnének megfelelőbb kialakítású otthont létrehozni, hanem mindenkinek, akit érdekel egy boldogabb, egészségesebb lelkivilág kialakítása.


Próbálj meg nem sikeres emberré válni.
Inkább válj értékes emberré!


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Kossuth
Oldalszám: 272
Eredeti cím: My Hygge Home

Megjelenés éve: 2022
ISBN: 9789635448531


Fülszöveg:

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése