Agatha Christie: Cipruskoporsó


Évekkel ezelőtt fejembe vettem, hogy egyszer elolvasom a teljes Agatha Christie életművet. Mivel sok minden más is érdekel, elég lassan haladok vele, de a Helikon kiadásait szorgosan gyűjtöm, hogy mind kéznél legyen, amikor éppen szükségem lesz rá. :)

2023-ban három olvasási kihívás teljesítését tűztem ki célul, mégpedig a Várólista csökkentést, a Magánkönyvtár évét, illetve a magánkönyvtári olvasottságot 5%-kal növelőt (ezekről korábban ITT, az évértékelő bejegyzésben írtam bővebben). Teljesen váratlanul került a képbe az Agatha Christie Reading Challenge 2023, ahol az év során 12 könyvet kell majd elolvasni. A januári választás a Cipruskoporsó volt, melyre hirtelen felindulásból Andi barátnőm (Youtube csatornája ITT) is csatlakozott, így együtt vethettük bele magunkat a nyomozásba.

Ha szenvedélyesen szeretünk valakit, mindig több fájdalomban lesz részünk, mint örömben. De az ember azért mégsem mondana le erről az élményről. Aki sose szeretett igazán, nem is tudja, mi az élet.

Történetünkben Elinor Carlisle, egy fiatal örökösnő mellé szegődünk, aki nagynénje után hatalmas vagyon birtokosává válik. Bár a környéken mindenki kedveli, kedvesnek és illedelmesnek tűnik, mégis bíróság elé kell állnia gyilkosság vádjával. Elinort azzal gyanúsítják, hogy nénikéje társalkodónőjét tette el láb alól, s ráadásul úgy tűnik, csak neki volt egyedül indítéka arra, hogy a gyönyörű és kedves Maryt eltüntesse a színről. A helyzetet súlyosbítja, hogy Laura néni halála előtt végrendeletet szeretett volna készíttetni, melyben Maryről is gondoskodik, ám azt már nem élte meg, hogy ügyvédje másnap megírhassa a szükséges papírokat.

Vajon Elinor tényleg féltékenységből ölt? Annak ellenére, hogy mindenki meg van döbbenve, a bizonyítékok szinte 100%-ban a lány ellen szólnak, s egyedül Laura néni orvosa, Peter Lord hisz Elinor ártatlanságában. Neki köszönhetjük, hogy feltűnik a színen Poirot, aki elhatározza, hogy tiszta vizet önt abba a bizonyos pohárba, még akkor is, ha ő is ugyanarra az eredményre jut, mint a rendőrség, s történetesen Elinor tényleg bűnös...


Agatha Christie regényeiben azt szeretem, hogy mindig képes az orromnál fogva vezetni. Mindig ezernyi elméletet gyártok a gyilkos (vagy éppen gyilkosok) személyére, s ez ebben az esetben sem volt másképp, ráadásul most Andi is segítségemre volt, hogy minél több embert keverjünk gyanúba, s közben a miérteket találgattuk. Minél többet olvas az ember az írónőtől, annál inkább rááll az agya a csavarok miben létére, de még így sem garantált, hogy maximális lesz a siker.

A közös olvasás során tucatnyi teóriánk volt, ki és miért ölhetett, vagy éppen ölt-e egyáltalán, s nem csak öngyilkosságról van-e szó? Nagyon izgalmas volt, hogy nem csak egyedül nyomoztam, s odáig mindketten eljutottunk, hogy ki a legvalószínűbb elkövető az elejtett apró nyomokból kiindulva, de az indítékot egyszerűen nem leltük. Itt jött a történet nagy csavarja, amin mindketten meglepődtünk. Kifejezetten ötletesnek találtam, de kitalálni szerintem lehetetlen, ha csak véletlenül rá nem hibázik valaki, vagy egy zseni, mint Poirot. :D


Összességében bár nem mondhatom, hogy ez volt az eddigi legjobb Agatha Christie regény, amit olvastam, mégis rettentően élveztem. A kilátástalannak tűnő nyomozás, a fordulatos végkifejlet, és a remek olvasótárs mind kimondottan emlékezetessé tették számomra a Cipruskoporsót. Ha bárki szívesen ismerkedne az írónő munkásságával, ezt bátran ajánlom akár kezdésnek is. :)


Annak, aki odafigyel, a hazugság legalább annyit mond, mint az igazság. Néha többet is.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 296
Eredeti cím: Sad Cypress

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 1940)
ISBN: 9789634798781


Fülszöveg:

Nagynénje hosszan tartó, súlyos betegségét követő halála után Elinor Carlisle hatalmas vagyont örököl. Ám lehet, hogy mindezt már nem tudja élvezni, ugyanis gyilkosság vádjával áll a bíróság előtt. Ő az egyetlen gyanúsított, mivel féltékenységéből adódóan kizárólag neki lehetett oka a fiatal és szép Mary Gerrard, Laura néni felolvasónőjének a megölésére. A vádat csak súlyosbítja, hogy nagynénje – közvetlenül a halála előtt – módosítani akarta a végrendeletét Mary javára. Az indíték egyértelmű, minden Elinor ellen szól – de akad valaki, aki váltig hisz Elinor ártatlanságában: Peter Lord, Laura néni kezelőorvosa. A doktor, hogy megmentse Elinort a már biztosnak látszó ítélettől, nem kisebb szakértőt bíz meg a védelem oldalán, mint a nagy Hercule Poirot-t.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése