Kerstin Gier: Nefelejcs


Kerstin Gier legújabb kötetét látva nem kellett túl sok noszogatás, hogy olvasni akarjam. Rabul ejtett a csodálatos borító, s az írónővel való múltam, hiszen az Időtlen szerelem trilógia nagy kedvencem. A fülszöveg alapján a Nefelejcs is izgalmasnak ígérkezett.

Sokszor bevallottam már, hogy az az esendő olvasó vagyok, akinek a figyelmét úgy vonzza magához egy csodaszép borító, mint molylepkét a villanykörte fénye... Kerstin Gier új kötete is megkapó külsővel rendelkezik, ráadásul korábbi "ismeretségünknek" hála úgy éreztem, itt az ideje, hogy újra tőle olvassak. Már itt, a legelején leszögezem, hogy a Nefelejcs közel sem lett olyan - ki merem mondani - jó, mint az Időtlen szerelem (azaz Rubinvörös, Zafírkék, Smaragzöld) trilógia, de látom benne a lehetőséget.

Mi, démonok a szerint a mottó szerint élünk, hogy „Ha van valami problémád, akkor fald fel, mielőtt az fal fel téged.” Sajnos ez az embereknél nem működik.

Történetünkben két fiatalt követünk felváltva, név szerint Quinnt, a népszerű és helyes (milyen meglepő ugye?) parkouros fiút, valamint a vele szemközt lakó, konzervatív, vallásos családból származó, közel sem menő Matildát. Kettejük korábbi kapcsolata kimerült annyiban, hogy a lány világ életében szerelmes volt a srácba, a fiú azonban mindig is nevetség tárgyának tartotta a lányt, egész családjával együtt, ráadásul gyakran össze is keverte a rá nagyon hasonlító unokatestvérével.

Akkor kezdenek közelebb kerülni egymáshoz, amikor Quinnt baleset éri, majd kerekesszékbe kényszerül, ám arra is hamar fény derül, hogy nem egy egyszerű véletlennek köszönhető az eset, hanem valami természetfeletti játszik közre... Bár a srác - Matildával ellentétben - sosem szerette, és nem is hitt a fantasy történetekben, most mégis a közepébe csöppennek egynek, ahol párhuzamos dimenzióba vezető ajtókat fedeznek fel, furcsa lényekkel találkoznak, s egy világrengető jóslat résztvevői lesznek. Megannyi kaland vár majd rájuk, amit körömrágva lehet majd olvasni - már, ha van türelmünk kivárni az állandó elkalandozások mellett.

Nekem legalábbis az volt az érzésem, hogy egy ENFP személyiség fejében járok, aki elkezd mesélni, közben meglát valami mást, amiről szintén beszélni kezd, majd áttér egy harmadik eszébe jutó dologra, s nagyjából negyven felemlegetett akármi után térünk vissza oda, hogy megtudjuk tőle, eredetileg mi a fenét is akart. (Hello, én is ENFP vagyok, tudom, miről beszélek. :D)


Ifjúsági kötet lévén nem szeretnék túl szigorú lenni hozzá, mégis azt mondom, haragszom Kerstin Gierre. Szinte már arcátlanul érződik rajta a bevezető jelleg, amikor csak néhány információt hintünk el, hogy legyen mit kidolgozni a következő legalább két kötetben, de előre nehogy már belemenjünk, mert akkor mindössze két rész is elég volna ahhoz, hogy elmondjunk, amit kitaláltunk. Egy picit már zavar ez a formátum, nyugodtan bele lehetne csapni az eseményekbe, hogy ne rabolják az ember drága olvasóidejét. :D

Félreértés ne essék, szükségem volt már egy egyszerű, szórakoztató, ifjúsági regényre, és jól is esett a maga nemében, de főként a történet második fele miatt. Nagyon lassan épül fel, alig haladunk hosszú oldalakon keresztül, míg végül kezd egy kicsit felpezsegni a sztori és meghozza a kedvet is arra, hogy folytatást kapjon. Gyanítom, egy picit ő is érezte, hogy kevés lett, ezért próbálkozhatott meg a nosztalgia faktorral, azaz korábbról ismert és bevált elemek beemelésével, mint Baximilian Grimm, a vízköpő, akit nem csak mi, de Matilda is Xemeriushoz hasonlít. (Kicsit vicces az a kép, hogy a kitalált karaktered olvasta a korábbi kitalált szereplős könyveidet.)

Ráadásképp nekem egy kicsit az volt az érzésem, hogy megborult az a bizonyos ötletdoboz, és szó szerint mindent is belevett, ami eszébe jutott. Van itt angyal, démon, vízköpő, beszélő szobor, szellem, tündér, egyéb mitológiai lények, meg még ki tudja mi minden... Tudom, kicsit paradoxon a helyzet, hogy egyszerre van benne minden, mégis kevés, de tényleg így éreztem magam olvasás közben.
Nem egy elem lehet ismerős más történetekből, és úgy alapjáraton a portálfantasyk terén sem mutat újat, a konfliktusokra is egészen hamar rá lehet jönni, nem túl titokzatos a történetvezetés, viszont még látom benne a lehetőséget, így biztosan benevezek a folytatásra is.

– Te… Neked nincs véletlenül egy unokatestvéred Londonban? – Elbűvölten bámultam a sárkányfarokra, aminek háromszög alakú hegye úgy mozgott, mint egy ideges macskáé. – Egy Xemerius nevű vízköpődémon?
A teremtmény felém fordította a fejét.
– Dehogynem, persze, mi, vízköpők természetesen mindannyian rokonságban állunk egymással, és évente egyszer találkozunk a vízköpő nagypapánknál, a születésnapján. – A szemét forgatta. – És te mi vagy?
Valaki, aki sok fantasykönyvet ovlasott. Ezért nem is féltem a vízköpőktől. Csak egyszerűen nem tudtam felfogni, hogy itt ül, előttem.

A korábban leírtak ellenére előnyeit is látom. Például szuper, hogy az általában alulreprezentált mozgássérült vonalat behozza, remekül érzékenyít vele, pláne, hogy akad nem egy olyan mellékszereplőnk, aki pontosan ugyanúgy nem tudja, mit kezdjen a helyzettel, mint általában a legtöbbünk a valóságban. Mankót nyújt egy ilyen szituáció kezeléséhez, ha bármikor az életben kapcsolatba kerülnénk ilyen állapotú emberekkel, és hirtelen nem tudnánk, hogy álljunk hozzájuk.

Amit kimondottan szerettem, az Matilda karaktere volt, aki szerintem mindennél jobban van összerakva. Konzervatív neveltetésű, - talán pont ebből kifolyólag - némileg lázadó lányka, akinek hatalmas a szíve, rendkívül lojális, és szereti a kalandokat. Csöppet sem tökéletes, könnyen követ el hatalmas hibákat, amikről már ő maga is tudja a legelején, hogy nem szabadna, mégis megteszi. Könnyű azonosulni vele, hamar belopja magát gödröcskés arcával a szívünkbe, ahogy Quinnébe is sikerült (de ez már bizony túl spoileres)...


Összességében mindenkinek azt javasolnám, aki belefog, hogy ne Gier korábbi történeteihez hasonlítsa, ne óriási elvárásokkal ugorjon bele, akkor nem érheti csalódás. Az egyszerű, ifjúsági fantasyt kedvelő olvasók nagyon fogják szeretni, ahogyan nekem is jól esett sok nehéz story után levezetésnek. Bár az első rész nagyon bevezető jellegű, a folytatásra mindenképpen benevezek a fennálló kérdések, és a végére felpörgetett cselekmény miatt. :) Ujjak keresztben, remélem a legjobbakat!


A türelem az a bizakodás, hogy minden eljön, amikor megérett rá az idő.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 336
Eredeti cím: Vergissmeinnicht

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2021)
ISBN: 9789633737736


Fülszöveg:

De mi van, ha ez nem egy fantasyregény, hanem a valóság?

A fiú menő, okos és népszerű. A lány a gyűlölt szomszéd család tagja, kedveli a fantasytörténeteket, és alapvetően nem a fiú esete. De amikor Quinnt egy éjjel félelmetes lények veszik üldözőbe, és súlyosan meg is sérül, olyan dolgokat fedez fel, amelyek valószínűleg nem ebből a világból származnak. De kiben bízhat, amikor a szobrok hirtelen rossz rímekben kezdenek beszélni, és a koponyák bizalmasan rámosolyognak?

Legjobban a szemben lakó lányban, aki egyáltalán nem jelent számára semmit. Hogy ő és Matilda egy veszélyekkel teli, mágikus kalandban találják magukat, arra mindenesetre Quinn egyáltalán nem számított.

És arra még kevésbé, hogy halálosan szerelembe esik…

A világ varázslatossá válik a rajongásig szeretett szerző, Kerstin Gier új kötetében, mely már a megjelenése hetében meghódította a bestsellerlisták első helyét.

Légy részese csodás történetének!





A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Kerstin Gier legújabb könyve Nefelejcs címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a varázslattal teli világot, mely már világszerte meghódította az olvasók szívét.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.




Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Kerstin Giert - pontosabban az általa írt regények fontosabb szereplőit. Minden állomáson találtok egy összekevert betűkupacot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni őket és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

SAMEJ TSUGUA NIRGEREP MOTTOBELPMIP

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

12.28.   Dreamworld - Idézetek
12.30.   Csak olvass!
01.02.   Csak olvass! - extra
01.04.   Könyvvilág
01.06.   Fanni's Library
01.08.   Readinspo
01.10.   Könyv és más
01.12.   Sorok Között
01.14.   Dreamworld
01.16.   Booktastic Boglinc
01.18.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése