Nick Trenton: Ne agyald túl, engedd el


A szorongás gyakran olyan, mint egy minket körülvevő viharfelhő, amiből sokunk alig vagy éppen sehogy nem tud kievickélni segítség nélkül. Megkeseríti mindennapjainkat, befolyásolja kapcsolatainkat, s igazából a saját bőrünket is idegennek érezhetjük miatta. Szerencsére rengeteg jó kötet vár arra, hogy segíthessen szorult helyzetünkön, a Ne agyald túl pedig egy ezek közül.

Manapság rengeteget hallunk a mentális egészségről, s annak fontosságáról. Van, aki legyint, hogy ez csak hiszti, mások szerint a mentális egészségnél semmi sem fontosabb, s abban sincs egyetértés, hogy a pszichés problémák esetén kell-e szakemberhez fordulni, vagy "jól van az úgy, igyál egy pálinkát, meg kapáld fel a kertet az öregapáinknak is segített".

Ezernyi cikk, interjú, podcast, s miegymás készült már a témában, minek hatására a hétköznapi ember kezd ráébredni, hogy talán nem is lenne rossz foglalkozni egy kicsit a tudatával, hiszen mai világunkban olyan sok behatás, annyi információ ér minket minden egyes nap, hogy sokunk agya már nem tud mit kezdeni vele. Ülünk az érzelmi hullámvasúton, próbáljuk túlélni az utazást, de sokszor fogalmunk sincs, mennyi mindennel könnyíthetnénk saját állapotunkon.

A kóros szorongásban szenvedőknek észre kell venniük, hogy nem az őket érintő bizonytalanság mértéke túlzott vagy fenyegető, hanem a bizonytalanságra adott válaszuk aránytalan.

A szorongás és a hozzá kapcsolódó zavarok ma "népbetegségnek" számítanak, éppen ezért tartom fontosnak, hogy beszéljünk ezekről a tabutémákról. Nem tartom gyengeségnek a mentális problémákat, sem pedig dilidokinak a pszichológust, sőt, még a terpáiát is üdvözlöm - amennyiben JÓ szakember kezei közé kerül az ember.

Hosszú évekig vallottam azt a nézetet, hogy nekem a szorongás a személyiségem része, vele vagyok teljes. Ezzel persze szépen elkentem a problémát, s nem hogy jobb nem lett tőle, hanem még inkább rosszabb is. 2022-ben úgy éreztem, ideje kezembe venni a sorsomat, s megtalálnom azokat a módszereket, amikkel végre búcsút mondhatok a szorongásos zavaraimnak, s többé azt sem akarom kijelenteni, hogy hozzám tartozik. Nick Trenton könyve tehát nem véletlenül került hozzám, hanem egy tudatos folyamat részeként.


Nem árulok zsákbamacskát, ez a kötet egyszerűen zseniális! A Ne agyald túl, engedd el segít megérteni, mi minden húzódik a szorongás hátterében, miért alakul ki, s miután ezeket tisztáztuk, azonnal bele is csap a különböző megoldást, segítséget jelentő technikák részletezésébe.

Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, mindünknek más és más nyújt segítséget saját harcában, Nick pedig tengernyi eszközt ad a kezünkbe, amivel szembeszállhatunk a szorongás fojtogató érzésével. 4 nagy fejezetben tárgyalja ezeket, melyeket akár kombinálhatunk is egymással a nagyobb hatásfok érdekében.

Lesznek itt olyan módszerek, melyekhez nem árt majd egy füzet, hogy szépen összerendezhessük a gondolatainkat, de lesz olyan is, amit elegendő a mindennapi sétánk, munkába járásunk alatt gyakorolni. Szót ejt a Kognitív viselkedés terápiáról, a különböző meditációs gyakorlatokról, de a stressztűrés és stresszkezelés módszereiről is.

Ha gépiesen cselekszel és gondolkodsz, olyan hurok fonódhat köréd, amely mindig alaposan megszorongat. Megsértődsz, kiabálni kezdesz, végül pedig elszégyelled magad, ezzel tetézve negatív érzelmeid sorát. Talán pánikkal reagálsz egy új, félelmet keltő helyzetre, vagy megpróbálod elkerülni, miközben arról győzködöd magad, hogy ez neked sok, nem vagy hajlandó megbirkózni vele. Ha jó ideje ezt a viselkedésmintát követed, valószínűleg elhitetted magaddal, hogy hasonló körülmények között a túlagyalás, az elemezgetés és a hosszas tépelődés visz legközelebb a célodhoz.

Rövid, de elképesztően sok információt összesűrítő kötet, ami mentes a felesleges sallangoktól. Nem mesél órákig a saját állapotáról, másokról a környezetében, a szomszéd kutyájáról, vagy amiről éppen hallott, csak és kizárólag a lényegre szorítkozik. Persze némi magyarázatot azért kapunk, hogy jobban megérthessük a működési elveket, vagy az alkalmazás mibenlétét, de semmi sem nyúlik a szükségesnél hosszabbra. Ezáltal tömör írást kapunk, de aggodalomra semmi ok, hiszen minden fejezet végén összegzi az elhangzottakat, és a kötet végén is minden lényeges információt összegyűjt.

2022 számomra az az év volt, amikor mélyen beleástam magam a szorongáskezelés módszereibe, így ennek a könyvnek egy része számomra már nem jelentett újdonságot, viszont még így is kaptam tőle olyan ötleteket, amiket eddig nem próbáltam ki. Hálás vagyok, hogy megszületett ez az írás, s még tovább fejleszthetem a meglévő technikáimat, hogy kezelhető szintre szoríthassam vissza a szorongásomat. Hihetetlenül szerettem, s biztos, hogy nem utoljára forgattam, egyenként fogok végigmenni minden javasolt technikán, hogy megtudjam, mi is az, ami a legtöbbet fog segíteni, mert abban a korábbi tapasztalataimnak köszönhetően egyáltalán nem kételkedem, hogy segíteni fog!


Összességében ez egy zseniális kötet, ami rengeteget tud segíteni minden szorongónak, legyen az enyhébb, vagy akár súlyosabb állapotban. Biztos vagyok benne, hogy ilyen sok lehetőség közül mindenki talál magának legalább egyet, amivel szívesen dolgozik, és ami segít majd előrelépni a szorongáskezelésében. Szívből és bátran ajánlom mindenkinek, aki bármilyen szintű szorongásos állapottal él együtt, ha szeretne tőle megszabadulni.


Ha valami külső jelenség bánt, voltaképpen nem maga a jelenség nyugtalanít, hanem a róla alkotott ítéleted. Márpedig csak tőled függ, hogy ezt megszüntesd.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Good Life Books
Oldalszám: 242
Eredeti cím: Stop Overthinking

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2021)
ISBN: 9786156455031


Fülszöveg:

„A gondolat nem az ellenségünk. Agyunk elképesztően hasznos eszköz, ám amikor túl sokat agyalunk, azzal épp csorbítjuk e csodás eszköz élét.” – Nick Trenton

A TÚLGONDOLÁS A BOLDOGTALANSÁG EGYIK LEGNAGYOBB OKA.
A túlgondolás, vagy ismertebb nevén agyalás, korunk egyik legfertőzőbb járványa, mely számos pszichoszomatikus fizikai tünet forrása. Azonban léteznek jól bevált megoldások és módszerek a stressz és a romboló hatások megszüntetéséhez, ha minőségi és nyugodt életet szeretnénk élni.
Nick Trenton Ne agyald túl! című könyvével segít megtalálni a kiutat a szorongás és a stressz okozta zsákutcából. A szerző részletes, hatékony és bevált technikákat ismertet, melyek segítenek áthuzalozni az agyunkat, irányítani a gondolatainkat, megtalálni a fókuszt, és megváltoztatni a mentális szokásainkat. Trenton legfőbb törekvése az, hogy segítsen kiszabadulnunk a saját magunk által ránk szabott mentális börtönből, újrakeretezni a szemléletmódunkat és megváltoztatni a viselkedésünket, amelyek során könnyedén kiiktathatjuk az aggodalmat, kételkedést, teóriagyártást, más szóval az agyalást az életünkből.
Íme néhány a könyvben vázolt hatékony módszerek közül, a negatív gondolatok dédelgetése és a rágódás ellen:

Stresszkezelés 4 lépésben
Narratív terápia és kivezetés
Autogén tréning
Irányított imagináció és vizualizáció
Progresszív izomlazítás
Kognitív viselkedésterápia
Feszültségmenedzsment

Nincs több önmegsemmisítő beszélgetés, egyre lejjebb és lejjebb húzó ördögi érzelmi spirál. Nincs több kusza és gyötrő gondolatokkal teli, álmatlan éjszaka. SZABADÍTSD FEL A KORLÁTLAN LEHETŐSÉGET MAGADBAN, ÉS KEZDJ EL ÉLNI, ITT ÉS MOST!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése