Maja Lunde: Hónővér


Kifejezetten régóta szemezek Maja Lunde Hónővér című kötetével, de csak mostanában kerítettem sort az elolvasására. A szerző Klímakvartettjének három kötetével már levett korábban a lábamról, így nagyon bíztam benne, hogy a mesekönyve is csodálatos lesz. Nem kellett csalódnom benne.

Négy könyv elolvasása után talán túlzásnak tűnhet azt mondani, hogy Maja Lunde az egyik kedvenc szerzőm, de az az igazság, hogy bármit is fémjelezzenek a nevével, eddig még mindenért odavoltam. Klímakvartettjének eddig megjelent köteteiről egyesével is beszámoltam már a blogomon (Itt, Itt, és Itt), s már alig várom, hogy a befejező részt is megismerhessem. Kétséget kizáróan állíthatom, hogy arról is lesz majd beszámoló, amint elkészül és olvashattam.

[...] különös, hogy ilyesmi megtörténhet, pedig elvileg lehetetlen, mert hát több dolog van földön és égen, mint amire mi ketten magyarázatot tudunk adni, és ennek igazából örülni kell, nem igaz? Hogy a világ tele van megmagyarázhatatlan, fantasztikus dolgokkal, amiket nem értünk, ezért érdemes élni, Noel, nem így gondolod?
Hiszen ettől olyan izgalmas az élet!

Azok után, hogy Lunde korábban a bolygónkat érő különböző negatív hatásokról, valamint a várható végkimeneteléről írt gondolatkísérleteket, meglepett, hogy mennyire otthonosan mozog a mesék birodalmában is. Természetesen, az csak a saját oktondiságom, hogy nem nézem ki egy jó íróból, hogy mindent tud írni, ám most egy életre megtanulhattam.

Maja ugyanis egy szívhez szóló karácsonyi történetet alkotott, amin egyszerre lehet mosolyogni, szomorkodni, akár dühöngeni is, és rettentően csúnyára sírni magunkat. Be merem vallani, hogy én bizony patakzó könnyek között olvastam el egy jó részét, de őszintén jól esett, hiszen olyan szépen feloldotta a történet feszültségét, hogy öröm volt nézni.


Ebben a mesében egy közel 10 éves kisfiú, Noel lesz a narrátorunk, aki éppen szenteste napján született, - talán emiatt is - a kedvenc ünnepe a karácsony, kiváló úszó, ám egy ideje megváltozott családi légkörben kell élnie, ugyanis elveszítették pár évvel idősebb nővérét. Szüleit maga alá temeti a gyász, szinte csak vegetálnak, miközben gondoskodniuk kellene gyermekeikről, Noelről, s kishúgáról, az 5 éves Augusztáról. Noel minden próbálkozása kudarcba fullad arra irányulóan, hogy szüleiben felkeltse egy kicsit a régi, vidám karácsonyaik iránt a vágyat, s egyre elkeseredettebb az idő előrehaladtával, hogy idén bizony más lesz az ünnep, mint eddig.

Bár a fiúcskát követhetjük a történet során, valójában kimondatlanul, s a rajzok segítségével megannyi mással is találkozhatunk. Fő témája a gyász és a gyászfeldolgozás folyamata, de gyönyörűen jelenik meg a depresszióval való küzdelem sötétsége is. Mindez az év legmelegebb és legfényesebb időszakában... Persze Noel nincs teljesen egyedül, éppen a legjobbkor érkezik egy új barát, Hedvig, aki egy karácsonyimádó, élettel teli kislány, vörös hajkoronával, fülig érő mosollyal. Általa Noel megkapja azt a vágyott karácsonyi melegséget, ami hiányzik a saját otthonából, de sok minden mást is tanul a kislánytól, akinek valójában van egy hatalmas titka...

Nem furcsa, hogy bár az ember pontosan tudja, mit jelent a karácsonyi hangulat, mégis nehéz leírni az érzést? A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsit szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a két karját és magához ölelni valakit. A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre. Ha a karácsonyi hangulatnak színe is lenne, meleg sárga lenne, noha a karácsony maga piros. A karácsonyi hangulat ugyanis a bensőnkben világít, mint valami fáklya.

Sokan féltettek ettől a mesétől, s nem egy ember mondta el nekem, hogy semmiképp ne a karácsonyi időszakban olvassam, mert túl szomorú. Ugyan hálás vagyok azért, hogy gondoskodni próbáltak a lelki egyensúlyom meglétéről, mégis úgy érzem, kár lett volna máskorra időzítenem. Egyrészt azért, mert pont karácsonykor, s az azt megelőző néhány napban játszódik, másrészt pedig azért, mert bár sokaknak a karácsony a legboldogabb, legfényesebb és legtöbb meleg érzelemmel átitatott ünnep, azért a világon rengetegen vannak, akik nem így élik/élhetik ezt meg. Egy megható történetet olvasva még hálásabbak lehetünk privilegizált helyzetünkért.

Miért is ne lehetne hát egy karácsonyi mesekönyvben beszámolni a gyászról, a veszteségekről, hogy nem mindenkinek csak szeretetről szól ez az ünnep, hanem fájdalmakról és szomorúságról is? Kifejezetten örülök neki, hogy beszélünk arról, az élet az ünnepek idején is csak élet, s az év minden szakaszában léteznek mentális problémák, életválságok, éhező gyermekek, három lábú kiskutyák. Szép a karácsony, de nem mindenkinek örömmel teli, viszont nem kell bűntudatunk támadjon attól, hogy nekünk éppen jó, csak legyünk megértéssel mások felé.


Persze, senki ne gondolja, hogy bárki ünnepét is szeretném elrontani, csorbítani, vagy vészbanyaként a feje felett állni, hogy ne legyen túl boldog, hiszen mások szenvednek. Azzal még soha nem segítettünk senkin, hogy azt mondtuk, másnak bizony nagyobb baja van nálunk, legyünk hálásak, hogy nekünk jó... Viszont őszintén örülök annak, hogy egy ilyen nehéz témát ilyen szívszorítóan dolgozott fel az írónő. Olvasás során szó szerint gombóc lesz az ember torkában, először csak azért, mert látja, milyen nehéz helyzetben próbálnak túlélni a szülők, s mennyire nehéz emiatt a gyerekeiknek, később pedig a visszanyelt könnyek miatt.

Az már csak bónusz, hogy Lisa Aisato bámultosan szép illusztrációi színesítik, amik szintén erősen tudnak hatni az ember érzékeire, s tökéletes összhangban is vannak a szövegezéssel. Utólag tűnt fel egyébként, hogy éppen 24 fejezet, így akár még adventi naptár jelleggel is lehet foglalkozni vele. Szentestére garantáltan megtelnek a szívek szeretettel és örömmel az utolsó fejezetet olvasva.


Összességében nagyon szép és igényes kivitelezésű kötet, amit szívesen ajánlok minden mesekedvelőnek, főképp azoknak, akik nem félnek egy szomorúbb történettől. Én magam biztos vagyok benne, hogy ezek után az Évszakok tetralógia második kötetét, A nap őrzőjét is hamar be fogom szerezni! Biztos vagyok benne, hogy az is zseniális lesz!


Két jó barát többet ér, mint száz rossz.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Cser kiadó
Oldalszám: 192
Eredeti cím: Snøsøsteren

Megjelenés éve: 2019 és 2022 (eredeti: 2018
ISBN: 9789632785844


Fülszöveg:

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor…

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír a szerző: „Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom.
Szeretettel: Maja Lunde”

Az írónő A méhek története című felnőtteknek szóló, 32 nyelvre lefordított regényével vált ismertté a magyar olvasók körében.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése