Bíró Zsófia: A ​macska mondja meg!
(Mit egyél és mit ne)


Bíró Zsófia, második kötete, A macska mondja meg! azonnal felkeltette az érdeklődésem, amikor hírt kaptam az érkezéséről. Témája a tudatos táplálkozás, melyet a gyerekek számára is érthető, vicces, mesés formában igyekszik átadni, ráadásul rövidsége ellenére igen komplex kis tudásbázissal van dolgunk.

Napjainkban egyre magasabb az igény a tudatos és egészséges táplálkozás iránt, ám ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a minket körülvevő információtengerben. Különböző tippek, trükkök, irányzatok alakultak a témában, de abban mindenki egyetért, a legideálisabb az lenne, ha a lehető legjobb minőségű ételeket adhatnánk a családunknak.

Más azonban az élet kisgyermekkel, aki könyörög a boltban mindenféle színes, illatos, figurás, műétek iránt, hisz a kis pajtásai is azt eszik a környezetében, természetes, hogy akkor neki is az kell. Gyerkőcként még szerintem egyikünket sem érdekelte az, hogy egészséges-e, amit megeszünk, a lényeg annyi volt, hogy legyen finom, édes és jó sok!

-Ki tart otthon gyereket?
A macskák ezen a kérdésen annyira meglepődtek, hogy akadékoskodni is elfelejtettek, csak fölemelték a mellső mancsukat, egy-két kivétellel.
-Mink fölnőttet tartunk otthol, de elég beteges.

Furcsán néztünk azokra az osztálytársainkra, akik valamilyen betegség, vagy érzékenység következtében nem ehettek meg akármit, és a miérteket sem feltétlenül értettük, csak próbáltuk elfogadni, hogy Betti nem ehet csokit, Zsoltika meg kenyeret. Valljuk be, egészen addig nem is érdekli a gyerekfejet az ételek minősége, amíg nincs valamilyen probléma a háttérben.

Bíró Zsófia könyve felhívja a figyelmet arra, milyen problémákat okozhat, hogy egyre rosszabb minőségű, kevés tápanyagot tartalmazó élelmiszereket használunk a konyhában, melynek következtében a csemeték immunrendszere egyre gyengébbé válhat, betegeskedőbbek lehetnek, ha pedig még ételallergiával is küzdenek, még nehezebbé válik a megfelelő táplálásuk.


Illusztráció: Rátkai Kornél


Történetünk főhőse Rettegett Ivánka, a szürke, kóbor macska, aki egy nap megsajnálja barátját, Marcit, mert a fiú nagyon sokszor gyengélkedik. Gyakran beengedi magukhoz a cicát, amikor éppen újra az ágyat nyomja és egész nap egyedül van, ám Ivánka inkább maradna kóbor, mintsem folyton betegnek lássa a lurkót.

Négylábú főhősünk ezért gyűlést hív össze a környék macskáinak, és barátjának, Radarnak a dán dognak, hogy kifundáljanak valamit, amivel tehetnének a folyton különböző nyavalyákkal küzdő “kis gazdikért”.

-És mit csinál egy biomérnök, édes fiam? Bütyköli a ződet?
-Tulajdonképpen igen.

Idővel hozzájuk csapódik a hajléktalan férfi, Peti, aki korábban biomérnökként dolgozott, és igen sok mindenről mesél a szőrgombócoknak.

Az ő jóvoltából mi és a cicák is megismerkedhetünk az intenzív állattartás fogalmával, a túl sok vegyszert alkalmazó mezőgazdaság hátrányaival, hogy miképpen működik az immunrendszerünk és milyen hatással vannak rá ezek a tényezők.

Elmeséli, hogy mikre kell figyelnünk, ha a lehetőségeinkhez mérten legjobb élelmiszereket szeretnénk levenni a boltok polcairól, és azt is, mik azok az összetevők, amiket a legjobb lenne mindenkinek messziről elkerülni, továbbá szót ejtünk a bio élelmiszerekről, és arról is, hogy mitől is bio a bio.

Ha a gyerekek mindent esznek, amit mi, akik egészségesek vagyunk, kivéve az egeret... akkor az egérnek nagyon egészséges dolognak kell lennie!
Gyűjtsünk a gyerekeknek egeret!

A cicák arra az elhatározásra jutnak, hogy közös erővel megpróbálnak tenni valamit a helyes étkeztetés érdekében, ehhez pedig Blanka, a fehér perzsa cica segítségét akarják igénybe venni, akinek a gazdája nem más, mint Multi Mama, a helyi áruházlánc főnöke.

Sok kaland és megrázkódtatás vár a doromboló osztagra, s hogy mennyire járnak sikerrel? Amondó vagyok, hogy érdemes lenne utánajárnod!


Illusztráció: Rátkai Kornél


Rendkívül jó ötletnek tartom, hogy a tudatosságot már kisgyermekkorban elkezdjük tanítani, ez a kötet pedig nagyon jó szolgálatot tesz ebben, hiszen tényleg egy elég széles körű tudásanyagot tartalmaz, illetve a mese végén még egy szószedet is a rendelkezésünkre áll a történet során kiemelt fontosabb fogalmakkal.

Pozitívuma továbbá, hogy nem csak valami száraz tankönyvi anyagot szeretne ránk sózni, hanem egy komplett kis mesét gyárt a téma köré, ami teljes egészében ki van dolgozva az utolsó mellékszereplőig. Nehéz lehet elhinni, hogy 80 oldalba ez mind belefért, de mégis sikerült, és nagyon is jól.

A gyerekeknek könnyedén megtaníthatjuk általa, mivel is veri át őket az élelmiszeripar, mert a helyzet az, hogy bizony csúnyán rá vagyunk szedve mindannyian. Egyikünk sem azért megy a közértbe, hogy az egészségesnek hitt joghurt helyett színezékkel dúsított tejipari melléktermékekből készült valamit egyen, még akkor sem, ha azon hercegnők, vagy éppen szuperhősök vannak.

-Na és, ha nincs eperszezon? Epernek mindig kell lennie. Mindegy, milyen íze van, csak legyen szép nagy. Meg fogják venni. Mindig megveszik. ha szép nagy, akkor megveszik.

Évek óta alkalmazom az egyik kedvenc mondásom, miszerint "A gyerek nem buta, csak kicsi!", így nem is kell félteni őket attól, hogy elmondjuk nekik az igazat bizonyos dolgokról. A legtöbbjüknél nem okoz problémát, ha őszintén beszélünk velük, itt pedig nincs köntörfalazás. Teljesen érthetően mesél el minden csalafintaságot, hogy az aprónép megtanulhassa, mi minden rosszaságot művelnek egyes felnőttek sok-sok pénz fejében.

Jellegét tekintve általános iskola körüli gyerkőcöknek ajánlanám, de mindenképpen szülővel együtt történő olvasással. Sok esetben lehet szükség magyarázatokra, akad egy-két felnőttesebb poén, és valljuk be, van miről beszélni a témával kapcsolatban! Mindemellett közösen tanulhatunk a csemetékkel új és fontos dolgokat, amit biztosan mindkét fél élvezni fog.

Nem mellékesen pedig szót kell ejtenem Rátkai Kornél remek és találó rajzairól is, amivel a könyv lapjait és a leírásokat is itt-ott színesíti. Véleményem szerint jól eltalálta a karaktereket és átböngészve aranyos részletekre bukkanhatunk bennük. Rendkívül szórakoztatóvá tette az olvasást.

Ne vegye zokon, kolléga - vigasztalta Miku -, ugyanúgy van velünk is, mint az emberekkel: azok sem tudják, mi történik körülöttük. Aztán megdöbbennek.

Illusztráció: Rátkai Kornél


Mindezek ellenére többször lett volna kedvem vitába szállni az elhangzottakkal. Nem azért, mert valótlanságot állít, inkább azért, mert felnőttként már teljesen más oldalról is nézem az eseményeket. Sok igazság, sok okosság, még több vicces megnyilvánulás olvasható a lapjain, de részemről szükség lenne még némi árnyalásra. Persze, ez egy mese, s mint ilyen, idealista is. Azt kell mondjam, bár ilyen könnyen működne a valóság is, s akkor egy kicsit jobb hely lenne a világ.

Összességében erősen ajánlom mindenkinek, mert a fő témáján felül is sok tanulságot rejt, ami gyermeknek és szülőnek is egyaránt épülésére szolgálhat, valamint jó szórakozást is nyújt a laza és vicces cicókkal a főszerepben. Azt pedig csak erősen remélni tudom, hogy Zsófi ír még ehhez hasonló könyveket, mert bőven lenne még téma, amit érdemes lenne ilyen értelmes és humoros formában feldolgozni!

Lusta népség, én nem is értem, hogy lettek ezek csúcsragadozók.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!





Kiadó: Boook
Oldalszám: 80
Eredeti cím: -
Illusztrálta: Rátkai Kornél
Megjelenés éve: 2019
ISBN: 9786155417528


Fülszöveg:

Azt ​hitted, a macskák nem látnak tovább a saját tonhalkonzervüknél? Pedig amikor az áruházak polcai kétes eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől roskadoznak, amikor a kisgazdik hasa fáj, a bőrük kiütéses, és nem ehetnek meg akármit, akkor már csak a macskák segíthetnek! Nagy tervvel telik meg a sok macskaagyacska: kerüljön egészséges étel a hasakba! Rettenetes Ivánka és csapata a mancsába veszi a dolgokat. Egy biomérnöknek újra lesz munkája, Ilka néninek házi cicája, a félelmetes Multi Mamának pedig érző szíve.

Bíró Zsófia meseregénye nemcsak macskákkal van tele, hanem számos hasznos táplálkozási tudnivalóval is. Kiderül, mi a glutén, mi történik egy laborban, és jó-e, ami bió. A macska mondja meg! szórakoztatva segíti a tudatosabb, egészségesebb táplálkozást, hogy a gyerekeket később se etethessék meg bármivel.

Összetevők: macskák, gyerekek, palacsinta, szupernagyi, szupermarket, biomérnök, humort szabályozó anyag (E210), fűszerek (szeretet, izgalom)

Allergéninformáció: nagy mennyiségű macskaszőrt, nyomokban hasznos tudnivalókat és mozgalmas eseményeket tartalmaz. A termék tejet, tojást és zellert fel nem használó nyomdában készült.

Minőségét a világ végezetéig megőrzi. Kinyitás után elolvasandó, a könyvespolcon örök időkig tárolható.





Bíró Zsófia kedves, humoros és tanulságos gyerekkönyvében az egészséges táplálkozás és az ezzel kapcsolatos témák nyomába ered. Világos és érthető nyelvezetének köszönhetően a kisebbek is megismerhetik a különböző ételallergiák, a bioélelmiszerek és a fenntartható fejlődés mögött álló fontosabb fogalmakat, imádnivaló szereplőinek és izgalmas cselekményének hála pedig a felnőttek számára is garantáltan szórakoztató. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Boook Kiadó által felajánlott három példány egyikét!




A meseregény nem csak szórakoztató, de nagyon informatív is, számos táplálkozással kapcsolatos fogalom kerül benne tisztázásra, többek között azok is, amiket elrejtettünk a bejegyzéseinkben. A ti feladatotok, hogy a kiemelt betűket helyes sorrendbe téve beírjátok ezeket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



10.15.   Könyv és más
10.17.   Booktastic Boglinc
10.19.   Spirit Bliss Sárga könyves út


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése