Max Brallier: Az utolsó srácok a Földön (extra)


Mint azt már a korábbi, értékelő bejegyzésemben megírtam, imádtam Max Brallier kötetét, éppen ezért úgy gondoltam, készítek egy érdekességekkel teli kedvcsináló bejegyzést is, ha véletlenül az eddigi írások által még mindig nem döntöttetek volna úgy, hogy azonnal el akarjátok olvasni Az utolsó srácok a Földönt.

Imádok böngészni az instagram fotóóceánjában, hiszen megannyi tehetséges és kreatív alkotót is fellelhetünk. Nincs is olyan könyv, amiről ne találnánk legalább egy fotót a képes közösségi portálon, s ez ebben az esetben sem volt másképp. Rengeteget néztem meg ehhez kapcsolódóan, és összegyűjtöttem nektek néhány érdekes, vicces, vagy éppen csak szép darabot, hogy még közelebb hozhassam hozzátok ennek a remek gyerekkönyvnek az élményét, valamint igyekeztem érdekes információmorzsákkal is kiegészíteni mindezt. Remélem, hogy elnyeri majd a tetszéseteket az ilyen jellegű tartalom is.

No, de kezdjük is a legelején.
Ez a jóképű fiatalember itt a jobb oldalon, nem más, mint a már sokat emlegetett írónk, Max Brallier. (A fotót Ruby Brallier készítette róla!) 1983 szeptember 8-án született Belmontban, s mindezidáig több, mint 30 könyvet írt. A legismertebb pont ez, Az utolsó srácok a Földön, melynek iskoláját a saját középsulijáról mintázta. Filmes szakon végzett az Ithaca főiskolán, de játéktervezőként is dolgozott. Saját webes tinisorozata van, Galactic Hot Dogs néven, melyet 2015-ben regény formában is kiadtak. Első kötete kiadásakor érezte azt, hogy igazán az író szeretne lenni, s valljuk be, mi ennek csak nagyon örülhetünk. Szívügye a fiatal generáció olvasóvá nevelése, így gyakran jár iskolákba könyveket népszerűsíteni is.


Tavaly ősszel a Last kids eddig megjelent köteteivel is turnézott az Államokban, és amellett, hogy dedikált, és vicces zombis fotókat készíthettek magukról az érdeklődők, még egy elképesztően menő Benga mamát is alkottak mindehhez. Benga mama egyébként egy minden jóval felszeret posztapokaliptikus járgány, ami nem egyszer húzza ki szereplőinket a szorult helyzetekből. Akad rajta olvasztott vaj és palackrakéta kilövő, megerősített orrész, ha éppen szörnyeket kéne letarolni, keréklánc szögeken való áthajtáshoz, és még rengeteg müzliszelet is a túléléshez. Tuti mindannyiunknak kéne egy ilyen remek verda!

Amikor felkapcsolja a villanyt, meglátom azt, amitől fel kell szednem az államat a földről (nem szó szerint, olyat a zombik szoktak). Egy ízig-vérig posztapokaliptikus járművel találom szembe magam.
– Fogtam anya kisteherautóját – magyarázza Quint. – És csak nekiálltam hozzátenni dolgokat...
Elismerően füttyentek.
– Most figyelj, Jack!
Elkezdi részletezni a kocsi kütyüit és szerkentyűit. Lenyűgöző, mire képes egy eszes gyerek, amikor senki sem piszkálja, hogy írja meg a leckét, vagy húzzon tiszta zoknit.
– Na, és mi a neve? – simogatom meg a kocsit.
– Benga Mama – feleli Quint. – Izé... a hasonló anyukám után.
Bólintok. Így van. Tényleg elég testes az anyukája.
– Tökéletes név, haver!





A Flickering Myth oldala idén exkluzív interjút is készített az íróval, ahol többek között azt is elmesélte, hogy az írása fő célközönsége saját maga volt, hiszen gyerekként szívesen olvasott volna ilyen történeteket, továbbá azt is, hogy bár a kedvenc közösségi portálja az instagram, mégis utálja mindezeket, és arról sem volt rest mesélni, hogy bizony túl lassú ahhoz, hogy túléljen egy zombiapokalipszist, ráadásul a szemüvegét is mindig elhagyja. :D

A sorozat köteteinek illusztrátora nem mellékesen a zseniális képregényrajzoló, Douglas Holgate, aki munkáival már emelte fényét a HarperCollins, a Pengiun Random House, a Hachette és a Simon & Schuster kiadó könyveinek, valamint az Image, a Dynamite, és az Abrams képregényeinek is.
Korábban jelölt volt a Goodreads Choice Awards-on Best Graphic Novels & Comics kategóriában.
ITT pedig azt is megmutatja, hogyan kell Rovert, a szörnykutyát megrajzolni! ;)


Amerikában már öt kötete jelent meg a sorozatnak, illetve egy Survival Guide is, ami egy játékos foglalkoztató kötet lett a már megszokott, Jack féle humorral. Tele pakolták mindenféle csalafinta feladattal, amik felidézik a főhősünk által kitalált posztapokaliptikus küldetéseket is. Színezhetünk benne, Quint nyomába lépve megrajzolhatjuk a saját, szörnyirtó találmányainkat, de például időkapszula készítésére is bátorítja a gyerekeket. Röviden remek időtöltést nyújthat a már Last kids rajongó csemetéknek, miközben a kreativitásukat és a fantáziájukat sem hagyják a padláson. (Bízom benne, hogy a többi kötet mellett ezt is lesz majd szerencséje kipróbálni a magyar olvasóknak is.)

Az olvasóközönség életkora igen széles skálán mozog, s ez nem is meglepő. Bár gyerekeknek íródott, a felnőttek is örömüket fogják benne lelni, s nem csak azért, mert szórakoztató, hanem azért is, mert egy picit visszaidéződik majd a gyermekkoruk, amikor mindenféle őrült játékot találtak ki a hátsó kertben, vagy a játszótéren a barátaikkal. Egy kicsit mindannyian megtalálhatjuk magunkat Jackben.




A történet szereplőit nem lehet nem szeretni, s úgy gondoltam ezt meg is próbálom bizonyítani egy rövid kis összefoglalóval, néhány rájuk jellemző információval, idézettel. Persze mindezen kiragadott képek és szövegek csak aprócska morzsái a gigantikus egésznek, amit tényleg kár lenne kihagyni.


Jack Sullivan


Árva, aki megannyi nevelőszülőn van már túl, de ez cseppet sem akadályozza meg abban, hogy ő legyen a hős, aki megmenti a világot. Barátai jelentik számára a családot, a lombház pedig az otthonukat. Plusz van egy menő szörnykutya házi kedvence is és csak halkan súgom meg, hogy szerelmes June-ba!

– Posztapokaliptikus akcióhős? Így hívod magad?
– Miért? – vonok vállat. – Helytálló.
Quint erre a szemét forgatja.
– Hát jobb, mint „Jack Sullivan, a Tuc keksz rajongó srác a lombházból”!



Quint Baker


Quint Jack legjobb barátja és nem mellesleg tudós. A srác nem a nyers erejével hódít az apokalipszis idején, hanem az eszével. Tucatnyi találmánya van, amivel szörnyeket küldhet a másvilágra, legyen szó akár Actimel bombáról, vagy savkapszuláról. Továbbá kategorizálja és tanulmányozza az őket körülvevő lényeket is, melyben nagy segítségére vannak Jack fotó is.

– Végig attól féltem, hogy meghaltál! – kiáltok fel.
– Egy tudós igazából sohasem hal meg – válaszolja Quint.
– A kutatási eredményeiben tovább él.



June del Toro


June egy független, magabiztos csaj, aki hónapokig volt képes egyedül túlélni és megküzdeni a szörnyekkel. Bár Jack nem igazán hajlandó elfogadni, a lányt mégsem kell megmenteni semmiről, hisz elég élelmes ahhoz, hogy egyedül se legyenek gondjai. Ellenben rá kell döbbennie, hogy még az apokalipszis is szórakoztatóbb, ha barátokkal oszthatja meg a napjait.

– Mit csinálsz idefent? Hajnal négy van. June benyúl a kukába, és elővesz egy teniszlabdát. Bekukucskálok a tárolóba. Teniszlabdák százaival van tele. A tetőn ugyanilyen tárolók hevernek üresen.
– Így vezetem le a feszültséget – közli June, és ledob egy teniszlabdát az alattunk lévő zombitömegbe. A teniszlabda hátba találja az egyik zombit: a tesitanárunkat, Mr. Perkist.
– Ez az én játékom – folytatja June. – Tíz pont, ha fejbe találok egy zombit. Öt pont, ha máshol találom el. Húsz pedig, ha előre tippelek, és eltalálom, mi lesz.



Dirk Savage


Dirk tökéletes ellentéte Quintnek. Nagy darab, nem túl okos, de cserébe nagyon erős. A Parker gimi legagresszívebb sráca cím birtokosa, aki főhőseinket is többször zaklatta, vagy akár az uzsonnájukat is elvette, viszont a szörnyes világ még belőle is kihozta a jobbik énjét. Hála neki, a csapat egy igazán robosztus taggal bővülhetett, aki mindig kiveszi a részét a csihi-puhiból!

Közelebb lépünk az asztalhoz, Dirk pedig megáll. Beleszimatol a levegőbe, majd megszólal:
– Jack, te nem használsz dezodort?
– Nem hiszem, hogy már szükségem lenne rá...
– Retek egy szagod van – állapítja meg.


Végezetül pedig már csak két dolgot szeretnék megosztani veletek: az egyik egy brutál jó fanart, amit az instagramon találtam, és Emanuele Ercolani készített:


A másik pedig a könyvhöz készült sorozat trailere (igazság szerint az első kötetből inkább egy filmet készítettek és nem darabolták fel, de az ígéretek szerint a második könyv eseményeit 10 sorozatepizódban követhetjük majd végig. Alig várom!)



Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 240
Eredeti cím: The Last Kids on Earth

Megjelenés éve: 2019 (Eredeti: 2015)
ISBN: 9789634577522


Fülszöveg:

Figyelem! ​Megérkezett. Ő lehetne Greg Heffley legdurvább spanja!

Negyvenkét nappal ezelőtt még átlagos srác voltam, és éltem az eseménytelen életemet. De most TOTÁLIS SZÖRNYES-ZOMBIS KÁOSZ van, és napi rendszerességgel küzdök meg bestiákkal. Őrület, mi? De pontosan tudom, hogyan kell átvészelni a világvégét.

Íme, Jack Sullivan:

későn érő, alulfejlett 13 évesként jellemzi önmagát, aki eddig úgy élte túl a zombiapokalipszist, hogy elrejtőzött a lombházában.

Ám az élete egyetlen éjszaka alatt valóságos videójátékká változott, miután kitalálta magának a saját LEGDURVÁBB APOKALIPTIKUS KÜLDETÉSEKET. Például megtalálni Quint Bakert, a legjobb barátját, aki feltaláló; megtalálni és megmenteni June del Torót, aki titokban a szíve hölgye; legyőzni Blargot, a legnagyobb, legvérszomjasabb szörnyet a városban;

és igen! – zombiölő, szörnygyilkos menő csávóvá válni!

Az Egy ropi naplójának rajongói megveszekedetten fogják imádni, hogy elkísérheti Jacket a posztapokaliptikus akcióhőssé válás útján. A történetet minden oldalon Douglas Holgate totál vicces és borzongató illusztrációi keltik életre. Az utolsó srácok a Földön még a legvonakodóbb olvasókat is magával ragadja. Tökéletes kaland. Egy szóval USAF!

Küldetés indul! Vágj bele az USAF olvasásába és szerezz brutál plecsniket!







A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett a zseniális, a hősies, a szórakoztató, egyszóval a páratlan Jack Sullivan története. Az apokalipszis beköszöntével egy maroknyi gyerekcsoport igyekszik együttes erővel túlélni a megpróbáltatásokat, mindezt vicces és szórakoztató formában. Nagyságát emeli, hogy még a Netflix is sorozatot készített belőle! Tartsatok velünk, hiszen most 3 szerencsés is nyerhet egy példányt a kötetből!





Jack Sullivan egy ízig vérig hős főszereplő, s még “filmszerepet” is kapott. Játékunkban ezúttal hozzá hasonló, hősies férfi/fiú karaktereket keresünk, akik szintén szerepeltek filmben is. Minden állomáson megtalálhatjátok egy ilyen fiú képét, a feladatotok pedig csak annyi, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok ezeknek a fiúknak a nevét. Figyelem, a szereplők neveit keressük, és nem a színészekét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway



02.11.   Booktastic Boglinc
02.13.   Deszy könyvajánlója
02.15.   Könyv és más
02.17.   Spirit Bliss
02.19.   Sorok között
02.21.   Hagyjatok! Olvasok!
02.23.   Könyvvilág
02.25.   Booktastic Boglinc (extra)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése