Park Dzsó-Szuk · Jon Szang-Ho:
Vonat ​Puszánba - Zombiexpressz


Ezelőtt még soha nem olvastam olyan könyvet, amit filmből írtak át, éppen ezért jó alkalomnak tűnt, hogy Park Dzsó-Szuk és Jon Szang-Ho közös munkájával, a Vonat ​Puszánba - Zombiexpressz című könyvével mindezt pótolhassam. Az általános vélekedés szerint a könyv mindig jobb, mint a film, ám az esetek nagy százalékában inkább a könyvet adaptálják és nem fordítva...

Jon Szang-Ho dél-koreai rendező filmje 2016-ban látott napvilágot, és sokan az egyik legjobb zombis mozinak tartják. Olvasás után a filmet is megnéztem, és azt kell mondjam, valóban jól tud hatni az emberre, annak ellenére, hogy csak egy agyatlan élőhalottas sztorinak tűnik.

Történetünk főhőse Szogu, a munkamániás üzletember, aki oly mértékben koncentrál saját "boldogságára", hogy közben még a családjáról is megfeledkezik. Kislánya, Szuan születésnapjára sem sikerül megfelelő meglepetést választania, ellenben a lányka élelmes, s megkéri apját, ajándékként utazzanak el inkább édesanyjához - Szogu volt feleségéhez - Puszánba. Az apa nagyon nehezen akar engedni a lánynak, hiszen rengeteg munkája lenne, de végül úgy dönt, ha a legkorábbi vonattal útnak indul, még időben visszaérhet a munkahelyére is.

Számításában azonban hiba csúszik. A közeli biotechnológiai vállalatnál ugyanis hónapok óta problémák vannak, de a legjobb megoldás szerint lefizették a médiát, hogy az ne tudósítson erről, s megakadályozzák az esetleges tömeghisztériát. Ezzel azonban nem csak elkendőzik a dolgokat, hanem meg is feledkeznek azok megoldásáról. Mindezek okán egy bekövetkező szivárgás végzetes eseménysorozatot indít el. A megfertőződöttek - legyenek állatok, vagy emberek -, szörnyű kínok és görcsök közepette változnak át agresszív gyilkológépekké. Éppen arra a vonatra is felszökik egy megharapott lány, amelyen főhőseink utaznak, így borítékolható, hogy hamarosan elszabadul a pokol.


Az utasok abban reménykednek, hogy a katonai erők bevonásával sikerült megfékezni a hordákba gyűlt zombikat, de sajnos ebben is csalódniuk kell. Egyetlen állomás sem tűnik biztonságosnak ahhoz, hogy leszállhassanak a vonatról, ezért nem marad más megoldás, mint hogy a védettnek tűnő Puszánig közlekedjenek. A mozdonyvezető rendkívüli elhivatottságról tesz tanúbizonyságot, s az életét kockáztatva is végre akarja hajtani a rá bízott feladatot, mégpedig azt, hogy a vonatot eljuttatja a célállomásig, s ha csak egyetlen túlélő is marad a járaton, számára már megérte.

Hogy végül sikerül-e eljutniuk a városig, azt a leendő olvasóknak/nézőknek kell majd kideríteniük. ;)

A könyvet elolvasva és a filmet is megnézve, a kettő között nem igazán tűnik fel nagy különbség, hiszen a szöveg szinte teljes pontossággal követi le a látottakat. Egy picit talán azt is mondanám, hogy száraz lett, mivel nincs a regényeknél megszokott szép körítés, bő leírások hada, egészen egyszerűen tényszerű a felvázolt környezet. Viszont mindemellett a szereplőket sokkal jobban kibontja, amivel érthetőbbek, szerethetőbbek lesznek a karakterek, így a két mű igazából kiegészíti egymást.

Szogu például önzőnek és faragatlannak tűnik, amikor kislányát megdorgálja, hogy az túl kedvesen viselkedik. Pedig, ha jobban belegondolunk - jogosan - félti attól, hogy az emberek kihasználhatják a kedvessége miatt, pláne egy olyan helyzetben, amikor ténylegesen a túlélés a tét.
Sokszor követhetjük végig a szereplők gondolatvilágát, hogy éppen ki és miért hibáztatja magát, miért tartja magát utólag felelősnek - akár a kirobbant járványért is -, s a halál bekövetkeztének megnövekedett esélye miatt a legtöbb szereplő átesik azon a fázison, hogy rádöbbenjen, mik is az igazán fontos dolgok az életben, és mi mindenen szeretnének változtatni, ha ezt élve megússzák.


Érdekes momentum például a történet során, amikor kifejti, mit is éreznek a megharapott egyének, amikor még nem hatalmasodott el rajtuk teljesen a fertőzés, de a tudatuk sem egészen tiszta már az átalakulás előtti pillanatokban. Minden egyes esetben az embereknek látomásaik támadnak az életük egy fontos emlékével kapcsolatban, legyen az egy megszülető gyermek kiváltotta érzelem, vagy egy hátrahagyott, beteg édesanyához való visszajutás kísérlete.

Nagyon érdekes az egyes emberi kapcsolatokat, és a különböző beosztású emberek viselkedését megvizsgálni, mert igen sokat mondd el az ország kultúrájáról. Továbbá könyv formában olvasva azt hiszem képes lehet arra, hogy felnyissa az emberek szemét, hogy rádöbbenjenek, mik is az igazán lényeges pillanatok az életünkben.

Véleményem szerint a két alkotást együtt érdemes kezelni, hiszen míg a filmváltozatban az akciójelenetek a legjobbak, illetve főképp a zombik viselkedésének kidolgozottságán van a hangsúly, addig a könyvben ezek a részek elég gyér leírásokkal bírnak. Ellenben az írott változat sokkal jobban hat az egyénre, mivel jobban kibontott a szereplők háttere, motivációja, ugyanakkor elsikkadnak az izgalmas cselekmények a leírások elnagyoltsága miatt.


Összességében engem nagyon meglepett ez a sztori, mert sok mindenre számítottam vele kapcsolatban, de arra nem, hogy a végkifejletet úgy fogom végigbőgni, mint egy kisgyerek. Kőkemény, véres, cafatolós horrort vártam, helyette pedig egy karakterdrámákkal teli, mélyreható alkotást kaptam. Bár könyv formában bizonyos dolgok tekintetében felszínesnek tartom, mégis bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek.


Akik csak gubbasztva nézelődnek a sarokban, mint a patkányok, ugyan még nem tudják, de meghalnak a túlélésért folytatott harcban.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 222
Eredeti cím: -

Megjelenés éve: 2020
ISBN: 9789632939025


Fülszöveg:

„Apa, ugye mindig velem leszel?”
A környezete által munkamániásnak, vérszívónak titulált alapkezelő, Szogu vonatra száll kislányával, hogy Puszanban találkozzon a volt feleségével. Egy azonosítatlan vírus terjedt el országszerte. Fertőzött emberek özönlik el az utcákat, akik megharapnak mindenkit, akit érnek, és elszabadul a zombijárvány. Szogu próbálja eljuttatni kislányát az egyetlen biztonságos városba, Puszánba.
Könyv egy apa kétségbeesett küzdelméről, akinek minden vágya, hogy megvédje lányát a Szöulból Puszánig tartó vonatút alatt. A kultikussá vált koreai zombihorrorfilm regényesített változata végre magyarul!





A horror műfajának, különösen a zombifilmek rajongóinak már biztosan ismerős a kultikus dél-koreai film, ami Vonat Busanba - Zombi expressz címmel jelent meg 2016-ban. Az Athenaeum Kiadó jóvoltából idén a mozi regényesített verziója is eljutott az olvasókhoz, három bloggerünk most ennek tapasztalatait osztja meg veletek. Tartsatok velünk a vérfagyasztó állomásokon keresztül, és játsszatok a kiadó által felajánlott nyereménypéldányért!




Jelen turnénk során az állomásokon híres zombifilmekből fogtok képeket találni, a ti feladatotok pedig, hogy a film címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



02.26.   Könyv és más
02.29.   Booktastic Boglinc
03.03.   Spirit Bliss


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése