Randall Munroe: Hogyan…


Nem olvastam még Randall Munroe-tól, így a Hogyan... című könyve éppen ideálisnak tűnt a felfedezéséhez. Első pillantásra egy rendkívül haszontalan és humoros könyvnek tűnik, ám belemélyedve ennél jóval többet nyújt. Megannyi hasznos információ rejlik a lapok között, én pedig igyekszem segíteni ezek meglelésében.

Olvasás közben úgy éreztem magam, mintha belecsöppentem volna a Big Bang Theory című sorozat egyik epizódjába, hiszen a Hogyan... egyszerre tudományos és humoros alkotás. Ha annak idején így tanítottak volna fizikát az iskolában, mint ahogy ez a könyv foglalkozik a különböző témakörök körbejárásával, ma biztosan teljesen másképp viseltetnék ezen tudományág felé.

Engem legalábbis mindig érdekelt a fizika, de unalmasnak és száraznak tartottam, így nem remekeltem benne. Szüleim hamar érzékelték, hogy valami nem okés, hiszen a fizikával foglalkozó műsorokon szinte ámulattal csüngtem, a jegyeim viszont nem tükrözték érdeklődésemet. Beszerezték hát Öveges professzor Játékos fizikai kísérletek című könyvét, amivel szintén jó szórakozást nyújtottak, de az elmélettel még így sem sikerült megbarátkoznom.


Ellenben, ha olyan módszerrel próbálkoztak volna az oktatásom során, mint ahogy azt Munroe teszi, szerintem sokkal több ragadt volna rám. Írónk egyrészt humorral operál, másrészt pedig azzal kelti fel az érdeklődést, hogy totálisa irreális szituációkat kezd megoldani fizikai képletek segítségével. Nagy részük teljesen haszontalan, mivel sosem fog bekövetkezni, nem fogunk ilyen szituációkba kerülni, vagy nem fogunk nekikezdeni az elkészítésükbe, azonban időnként mindenki elgondolkodik egy-egy őrült felvetésen, hogy mi lenne ha? Hogyan alakulna a helyzet, ha a fejemből átültetnénk a történéseket a valóságba?

Mindezt teljesen tudományos, mégis érthető formára alakítva, s főképp azért fog titeket érdekelni az abszurd felvetések megoldása, mert garantálom, hogy ezekhez még csak hasonló sem jutott eszetekbe, de ha már elétek kerülnek, akkor bizony tudni akarjátok majd ezek levezetését is. Közben pedig jókat fogtok nevetni!


Ha pedig nevetés, meg kell említenem, hogy még saját magamon is jót nevettem, mert amíg nem láttam nagy méretben a borítót, teljes mértékben meg voltam győződve, hogy egy turbolya növény rajza van a képen. Nem értettem, hogy jön ide, de gondoltam majd a könyvből kiderül. A megdöbbenés - és a hatalmas nevetés - akkor jött, amikor a könyv lapjain megleltem az érintett grafikát, és rájöttem, hogy valójában egy drónokra kötött pasas sétáltatja a kutyáját a rajzon, s nincs itt semmiféle turbolya...

Megannyi természeti jelenség kerül terítékre az egyes fejezetek során, mint például felhajtó erő, felületi feszültség, termodinamika, tektonikus mozgások, légellenállás, súrlódás és még sok más, melyeket a humoros szemlélet világosabbá tesz számunkra, valamint közelebb hozza a természettudományokat is.

A Gyűrűk ura harmadik részének csúcspontján, A király visszatér csatajelenetében lovak száguldanak át egy végtelennek tűnő orkseregen, sorban legázolva ezeket, ahogy áttörnek közöttük. Vajon tényleg képes erre egy ló lassítás nélkül?
Ezt a kérdést igazából meg is tudjuk válaszolni, méghozzá a légellenállás egyenletének segítségével – kivéve, hogy most a levegő helyett orkokról van szó.

Ráadásul abban is megerősítést ad, hogy egyszerűen nincsenek rossz ötletek. Legalábbis a fizika szempontjából. Mindent lehet tudományos alapon szemlélni, és minden - akár őrültnek tűnő - ötlet levezethető tudományos megközelítéssel.

Például eszetekbe jutott már, hogy milyen módszerekkel termelhetnétek energiát, ha a telefonotokat akarnátok feltölteni, de nincs a közelben konnektor? Vagy hogy milyen lehetőségeitek lennének, ha medencés bulit akarnátok tartani, de nem is lenne medencétek? Esetleg az, hogy mennyi időbe telne, ha gyalog szeretnétek elköltözni a jelenlegi lakhelyetekről az új lakásotokba?


Talán mindegyik eset olyan, amire csak legyintenétek, hogy "De mégis ki a fenét érdekelnek ezek, hiszen senki nem akarna ilyeneket csinálni...", de én azt mondom, ne ítéljetek ilyen elhamarkodottan. Egyrészt azért ne, mert megannyi dologról tanulhattok a különböző esetek felderítése közben is, mint például az ellenállás, helyzeti energia, különböző megújuló energiaforrások, vagy éppen megtudhatjátok, hogy mennyi időbe telne feltölteni egy medencét vízzel. Másodsorban pedig remekül szórakozhattok, mert minden kérdésre több, elképesztően őrült és vicces választ kaphattok.

Mondok egy példát! Vegyük a már említett medencés buli esetét. Nincs medencéd, tehát építened kell egyet. Ezt megteheted úgy is, hogy ásol egy gödröt a földbe, vagy úgy is, hogy földfelszíni víztárolót építesz. Tanulsz közben víznyomásról, felületi feszültségről, vagy éppen arról hogy miképpen tudod kiszámolni, mennyi vízre van szükséged a medencéd méretéhez, ennek a víznek pedig milyen falvastagságú anyag felel meg a megtartásához.


De ha mindez száraznak tűnik, akkor fel kell hívjam a figyelmed, hogy itt nem ér véget az elméleti sík, ugyanis fel is kell tölteni azt a medencét. Ennek során például több megoldást is kínál, mint a szomszéd medencéjének lecsapolása egy csövön keresztül, minek során elmagyarázza, mekkora szög az ideális arra, hogy még át tudjon folyni a víz a te medencédbe, de megvizsgálja azt az eshetőséget is, ha magad szeretnéd feltölteni a medencédet, mondjuk palackozott ásványvízzel.

Kiszámolja, hogy a víz megrendelése milyen összegbe kerülne, az egyesével kibontott üvegek mennyi időt vennének el az életedből, míg mindnek a tartalma a medencébe kerül, de nem rest tovább vinni a gondolatot, hogy azokat az üvegeket mivel lehetne hatékonyabban felbontani. Például keresztüllőni őket, vagy karddal kettévágni, hogy egyszerre többől folyjon víz... S, ha az őrültségből még ezek alapján sem lenne elég, rengeteg hidegháborús kísérletet is felhoz, melyek során például az is kiderült, hogy az atomfegyvereknek leginkább ellenálló ital a sör...

Szükség esetén ez a könyv energiaforrásként szolgálhat. Az oldalak összesen 8 megajoule kémiai energiát tartalmaznak, azt, amelyet még levélállapotukban gyűjtöttek be a naptól.
A növények levegőből épülnek fel. A fában található szén a levegőben lévő szén-dioxidból (CO2) származik, ami a fotoszintézis által reakcióba lép a vízzel (H2O), ez a könyv tehát levegőből, vízből és napfényből áll. Ha elégetjük a lapokat, a szén újra szén-dioxiddá és vízzé alakul, és felszabadul belőle a foglyul ejtett napfény. Amikor fa, olaj vagy papír ég, a tűz melege nem más, mint a napfény melege.
Nyolc megajoule energia nagyjából egy csésze benzin energiamennyiségének felel meg. Ha a kocsink fogyasztása mondjuk 90 kilométeres sebesség mellett 3,7 liter benzin 50 kilométerenként az autópályán, a tankot pedig átalakítjuk úgy, hogy benzin helyett könyvmeghajtású legyen, a motor percenként 30 000 szót égetne el, ami több tucatszorosa az ember által tipikusan használt szómennyiségnek.

Rengeteg érdekességet említ, ami az adott témában csak eszébe jut, s így lesz ez a könyv eszméletlenül komplex. Adottak a száraz, tudományos számítások, amiket feldobhatunk egy kis bolondozással, az eredmény mégis használható, mert a fizika számára nincsenek rossz ötletek, csak elméletet egyszerűen bizonyító, könnyen levezethető képletek. Ezen felül pedig bedob rengeteg valós eseményt, kísérletet, ami az adott szakasz megértését tovább mélyíti.

Például soha életemben nem hallottam még a lávatücsökről, ami a kihűlőfélben lévő vulkáni olvadékból táplálkozik. Rá is kerestem, és Google barátom megerősített, hogy ilyen tényleg létezik!!! Ha pedig szeretsz nyomozósat játszani, azt is megtanulhatod a könyv segítségével, hogy melyek azok az árulkodó jelek, amikből következtethetsz egy adott személy életkorára... De van itt szó még zenéről, magasugrásról, fogócskázásról, síelésről, fotózásról, politikai karrier beindításáról, karácsonyfákról, fociról, de még az űrből a Földre történő postázásról is! Plusz egy csomó könyves utalás is elbújt benne!


Lehet, hogy hirtelen lényegtelen információknak tűnnek ezek a dolgok, de én mindig hihetetlenül lelkes vagyok, ha a minket körülvevő világ érdekességeiről olvashatok, tanulhatok, egyúttal bővíthetem az addigi tudásom. Ha ti is így vagytok ezzel, biztos vagyok benne, hogy találtok majd újdonságokat, érdekességet a Hogyan... oldalain.

Gyanítom, túl lelkes vagyok ahhoz, hogy maximális összeszedettséggel legyek képes írni erről az írásról, de higgyétek el nekem, páratlanul okos darab a maga nemében. Ha csak egy kicsit is érdekel a fizika, ha szereted a humort, vagy ha szeretnéd ezeket ötvözni, mindenképpen adj neki egy esélyt. Akkor is, ha esetleg csemetéd, tesód, bármilyen ismerősöd van, akinek egy kicsit nehezebben megy ennek a természettudományos tárgynak a megértése, mert ha a kezébe nyomod, nagyon sokat fogsz segíteni neki!

Ráadásul a tömérdek mennyiségű egyszerű, de mégis nagyszerű, humoros rajzocska akkor is élmény, ha magát a könyvet el sem akarnád olvasni. Viszont garantálom, hogy elég belelapoznod, és mindenképpen akarni fogod! ITT bele is olvashatsz, ha szeretnél!


Számomra az egyetlen "negatívuma" az, hogy nem lehet csak úgy befalni. Idő kellett hozzá, hogy az egyes részeket feldolgozza az agyam, s képtelen voltam sokat olvasni egyhuzamban, mert akkor nagyon töménynek hatott. Viszont ebből is látszik, hogy páratlanul tartalmas, még úgy is, hogy sok illusztrációt tartalmaz, amivel szellősebbé válik a szövegezés.


Összességében szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a humort, a természettudományokat, vagy ezek ötvözetét, esetleg azoknak, akiknek nem a szíve csücske, de szeretnének egy kicsit közelebb kerülni a témához. Próbáljátok ki, mert tényleg zseniális, s garantáltan feledhetetlen élményben lesz részetek!


A fizikát nem érdekli, ha egy kérdés fura. Csak megadja neked a választ, ítélkezés nélkül.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 344
Eredeti cím: How To

Megjelenés éve: 2020 (Eredeti: 2019)
ISBN: 9789632939438


Fülszöveg:

A világ legszórakoztatóbb és leghaszontalanabb önsegítő könyve a Magyarázókönyv és a Mi lenne, ha? című bestsellerek elképesztő kreativitással megáldott szerzőjétől. Minden feladat megoldására kínálkozik egy jó út, egy rossz út és egy olyan monumentális, komplex, szertelen és célszerűtlen út, ami senkinek sem jutna eszébe – kivéve Munroe-nak.
A bestseller szerzőként és karikaturistaként ismert szerző legújabb könyve számos totálisan unpraktikus tanácsot tartalmaz a repülővel való landoláshoz vagy ahhoz, hogyan kell lyukat ásni, hogyan jósolhatjuk meg az időjárást a Facebook-fotóink pixeleinek analizálásával, és hogy csupán egy fog radioaktivitási szintjéből mi módon derülhet ki, melyik generációhoz tartozunk. Megtudhatjuk végre, hogyan érdemes készíteni szelfit teleszkóp segítségével, és hogy miért javasolt előbb felforralni a folyó vizét, ha át akarunk kelni rajta...
A legegyszerűbb dolgok legkomplikáltabb megoldásával Munroe célja nem csupán az, hogy bonyolítsa az életünket és a sajátját. Akárcsak a Mi lenne, ha? című könyvében, a szerző most is kalandos utazásra hív a lehető legabszurdabb megközelítésmódok izgalmas világába: a Hogyan... okos infografikákkal és vicces rajzokkal illusztrált, üdítő agytorna, amely által jobban megérthetjük a mindennapi tevékenységeink mögött rejlő tudományos és technológiai folyamatokat.





Rendall Munroe legújabb, Hogyan... című könyvében különböző – gyakran abszurd – problémákra keresi a válaszokat, de legpraktikusabb, legkézenfekvőbb megoldások helyett a leggyorsabbakat, legérdekesebbeket és a legabszurdabbakat keresi. Mindeközben Munroe megmutatja a fizika szórakoztató oldalát, és szellemes illusztrációival garantáltan minden olvasóját megmosolyogtatja. A könyvet az Athenaeum kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk, és ha bloggereinkkel tartasz, akkor meg is nyerheted a kötet egy példányát!




Mostani játékunkban Munroe könyvének részleteit kell kiegészítenetek. Minden állomáson egy-egy idézetet olvashattok a Hogyan... című kötetből, azonban egy-egy szó hiányzik a részletekből. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik szó passzol a szövegrészletbe, és ezt beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A Gyűrűk ura harmadik részének csúcspontján, A ... visszatér csatajelenetében lovak száguldanak át egy végtelennek tűnő orkseregen, sorban legázolva ezeket, ahogy áttörnek közöttük. Vajon tényleg képes erre egy ló lassítás nélkül? Ezt a kérdést igazából meg is tudjuk válaszolni, méghozzá a légellenállás egyenletének segítségével – kivéve, hogy most a levegő helyett orkokról van szó.


a Rafflecopter giveaway



03.23.   Booktastic Boglinc
03.25.   Olvasónapló
03.27.   Hagyjatok! Olvasok!
03.29.   Utószó
03.31.   Spirit Bliss


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése