Donna Tartt: A titkos történet


Donna Tartt, A titkos történet című regényébe egy moly.hu-s játékon keresztül botlottam bele évekkel ezelőtt. Felkeltette a figyelmem a misztikusnak ható fülszöveg, így biztos voltam benne, hogy egyszer majd szeretném elolvasni. Sokáig váratott magára, de csöppet sem bántam meg, hogy csak mostanában került a kezeim közé.

Jó ideje leszoktam már arról, hogy fülszövegeket olvassak, mert gyakran megesik velem, hogy vagy a legnagyobb poént lövik le benne, vagy annyira túlmarketingelik, hogy végül csalódás ér, hiszen egyáltalán nem arról szól a könyv, mint amit a reklámszöveggel adtak el nekem. A titkos történet egy olyan játék során talált rám, ahol átköltött fülszövegek alapján kellett felkutatni a könyveket, én pedig ezen a ponton beleszerettem ebbe az írásba.

Ráadásképtt az is kiderült, hogy Moskát Anita egyik kedvence is, akinek az ízlésére nagyon adok, hiszen bármelyik könyvet vettem eddig a kezembe azok közül, amiket ő ajánlott, kivétel nélkül mindet kedveltem. Egyértelmű volt hát, hogy ezt a csodás borítójú könyvet mihamarabb útba kell ejtenem, s éppen tökéletes időben vettem magamhoz az idei tél levezetéseként. (Igen, itt kérek elnézést azért, amiért hónapokkal később írok csak bejegyzést róla, de le kellett ülepedjen. :D)

Ugyan ez volt az első olvasmányom az írónőtől, de biztosan nem az utolsó, hiszen pazarul összerakott történetet és izgalmas cselekményszálat kaptam. Nem az a fajta, ami akciódús, inkább hangulatolvasmány, de az apránként épülő történet folyamatosan fenntartotta a feszültséget, s alig vártam, hogy kerek egésszé álljon össze minden mozaikdarabka.

Borzasztó dolog, amikor gyermekkorunkban megtudjuk, hogy az egész világtól különállunk, hogy senki és semmi nem fáj együtt megégetett nyelvünkkel, lehorzsolt térdünkkel, hogy kínjaink és fájdalmaink csakis a mieink.
Még borzasztóbb, amikor cseperedvén megtudjuk, hogy senki sem ért meg bennünket igazán, akárhogy szeressen is.

Történetünk öt furcsa, mondhatni kívülálló fiatalról szól, akik klasszika filológiát tanulnak az egyetemen és van közöttük szemüveges, albínó és ikerpár is. Egyetlen tanáruk van csak, aki családias légkörben oktatja ezt az aprócska csoportot, és csak egy fiúnak sikerül közéjük bekerülni, az elbeszélőnknek, Richardnak, aki felnőttként visszaemlékezve osztja meg velünk fiatalkorának e furcsa szakaszát. Nem nagy titok, ha leleplezem, az egész történet egy társuk meggyilkolása körül forog, ezt ugyanis a könyv első oldalain rögtön az arcunkba is vágják. Nem maga a bűntény lesz tehát a fő eseményszálunk, hanem mindaz, ami kiváltja ezt a cselekményt.

Megismerhetjük az indokokat és a folyamatot, ami odáig vezet, hogy a hat fős társaság egyikét, előre megfontolt szándékkal megölik, valamint a kötet második felében azt is, hogy mi minden várt a csapatra a gyilkosság után. Megterhelő lehet egy ilyen titokkal élni, épp ezért az egész kötet hangulata olyan, mint egy beismerővallomás, ami megszabadít a lelkiismeretet gyötrelmeitől.


Mivel már az első oldalakon képbe kerülünk, hogy Bunny életét fogja veszíteni, olvasás során folyamatosan azt figyeltem, mit is vét majd ez a fiú, amiért ekkora árat kell fizetnie. Bár kezdetben szimpatikusnak tűnik, elég gyorsan kiderülnek csalafintaságai, hogy miképpen ver át és húz le anyagilag mindenkit, akivel csak megteheti. Elég gyorsan ellenszenvessé válik, ugyanakkor érezzük, hogy ennyiért azért nem érdemel halált. Szemtanúja lesz azonban egy súlyos esmény részleteinek, amit társai követnek el, s innentől mindkét fél oldaláról megrendül a bizalom...

Richard kissé kívülállóként bemutatja nekünk ezt a majdhogynem elitnek nevezhető kis társaságot, a szorosnak látszó barátságukat, de azt is, hogy mindez csak látszat, ami mögött komoly problémák is húzódnak. A nyomasztó atmoszféra egyre erősebb lesz, ahogy előre haladunk a történetben, s egyre több érdekesség bukkan felszínre. Bár főképp Bunnyt figyeljük, mégis mindannyiuk lelkében ott motoszkál a sötétség, mindüknek vannak hibáik, éppen ezért az olvasó nehezen dönti el, hogy kinek is van éppen igaza, kinek a döntéseivel tud jobban azonosulni.

Mindenkiben van mit szeretni, mindenki hátterében akadnak olyan dolgok ami nehézségekkel tűzdeli sorsukat, de mindannyiukat tudjuk utálni is valamilyen megmozdulásuk miatt. Mesterien emberi lett az összes szereplő, egyikük sem fekete vagy fehér, ahogy maga a történet sem, pedig első pillantásra azt gondolhatnánk... Élveztem elmerülni a szereplők lelkivilágának bugyraiban, boncolgatni a személyiségüket, és várni, mi jöhet még?

Az idő olyasvalami, ami közömbösen dacol a tavasszal és a téllel, a születéssel és a halállal, a jóval és a rosszal. Valami megváltoztathatatlan, örömteli és tökéletesen elpusztíthatatlan.

Egyetlen szívfájdalmam az volt, hogy a felbukkanó idegen kifejezéseket, mondatokat nem jelölték meg fordítással. Értem, hogy szükségesek, autentikusak voltak, de engem megakaszt, ha nem tudom, mit olvasok. Örömmel töltött volna el, ha lábjegyzetezik ezeket a görög és latin megnyilvánulásokat. Ezen túl viszont nem tudok semmit felróni neki. Ambivalens érzéseim voltak, de napokig agyaltam rajta az olvasás után. Nem akart elereszteni, és csodálattal töltött el, ahogy mindezt Tartt megalkotta. Biztos vagyok benne, hogy más könyveit is szeretném majd olvasni.


Összességében szívesen ajánlom mindenkinek, aki szereti a lassan építkező, misztikus regényeket, ahol nagyobb szerepet kap a hangulatkeltés, a lélek bugyraiban vájkálás, mint az akciódús cselekmény. Sötét hangulatú, apránként összeálló történet ez, ami inkább a hosszú téli estékre való, mint a vidám nyári napokba. Számomra páratlan élmény volt, és nem egyhamar fogja békén hagyni az elmémet.


A szeretet nem győz le mindent. És aki azt hiszi igen, az bolond.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Park
Oldalszám: 486
Eredeti cím: The Secret History

Megjelenés éve: 2015 (eredeti: 1992)
ISBN: 9789633554180


Fülszöveg:

Öten voltak – négy fiú meg egy lány. Két fiú szemüveget viselt, a harmadik albínó volt, az ikrek pedig, a fiú meg a lány, akár két flamand angyal. Megközelíthetetlen, titokzatos csoport a kis vermonti egyetemen. Már amit tanultak: az ógörög, az is a kiválasztottság légkörével vonta be őket. Ebbe az arisztokratikus társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia: a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a csoport titkos történetét. A különös ifjak megszállott professzoruk vezetésével nemcsak tanulják, hanem át is élik a hajdani kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat, hol az isten vért követel… Történhet-e bűn? Baleset? Áldozat? Hogyan lesz bűnhődés az árulóra kirótt büntetésből? Hogyan folyik egymásba elfojtott és megélt szerelem, szabadság és lelkifurdalás, álom és valóság, élet és halál? Donna Tartt könyve bűnügyi regény, a lélek rezdüléseit boncolgató finom olvasmány, mulattató és szívbe markoló. Egy fiatal amerikai írónő első regényét tartja kezében az olvasó: Mely máris világsiker.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm az ajánlódat! :) Régóta szemeztem már ezzel a könyvvel, de mindig kétkedtem vele kapcsolatban, hogy olvassam-e vagy sem. Nagyon tetszett az összefoglalód és véleményed, úgyhogy mindenképp szeretném elolvasni.
    Gratulálok az oldaladhoz is! Csak nemrég találtam rád, de nagyon érdekes bejegyzéseid vannak, szívesen térek majd vissza! :)

    Üdv,
    Szatti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy az írásommal segíthettem a döntésedet! Remélem tetszeni fog majd, amikor belekezdesz! :)

      Törlés