Guillaume Musso: Regényélet


Guillaume Musso rendkívül gyorsan vált a kedvenc szerzőim egyikévé. Az írók titkos életével azonnal levett a lábamról, azóta pedig egyetlen kötetét sem hagytam ki. A Regényélet pedig még a megszokottnál is csavarosabbra sikerült!

Musso az az ember, akit legszívesebben már azok után kedvenccé avattam volna, hogy az első könyvet elolvastam tőle. Őrültségnek tartottam egyetlen kötet alapján megítélni, de sem a második, sem a harmadik olvasás után nem változott róla a véleményem, így magabiztosan bebetonozta magát a kedvenc szerzőim táborába.

Mindezekért a Regényélet megjelenését úgy vártam már, mint a Messiás eljövetelét, így amikor a kezembe kaparintottam, azonnal belevetettem magam, és pont úgy, mint más regényei esetében, szinte ezt is egy ültő helyemben daráltam be.

A fikciós világ ereje abban rejlik, hogy képes kiemelni minket a való világból, illetve hogy némi gyógyír az erőszakos külvilág okozta sebekre.

Rendkívül csavaros történetünket egy titokzatos írónő oldalán kezdjük, akinek egy végzetes napon eltűnik a kislánya. A rendőrség nyomozásba kezd, ám a jelek nem utalnak emberrablásra, mint ahogyan azt a hölgy állítja. A média azonnal rárabol az esetre, ízeire szedik a történteket, és a szerzőt is, aki értelemszerűen rendkívül rosszul viseli a figyelmüket, miközben gyermeke elvesztésével küzd.

Az őrület határán, a tompítószerek ködén keresztül Flora Conway odáig jut, hogy azt képzelje, az egész élete csupán egy regény, s csak egy író játszik az érzelmei húrjain. Felmegy hát a lakásánk tetőteraszára egy fegyverrel, és megfenyegeti a vélt szerzőt, hogy alakítsa át a sorsát, különben olyat tesz, amit mindketten megbánnának...

Mindeközben a világ másik felén becsatlakozhatunk egy másik sikeres író, Romain Ozorski mellé, aki súlyos magánéleti és alkotói válságban szenved. Felesége kisemmizte, s gyermekét is az óceán túlpartjára tervezi vinni. Romain a regényeiben és az írásban próbál menedéket találni, de kevés sikerrel. Úgy érzi, még a szereplői is összeesküdtek ellene...

Lehetetlen lenne spoilerek nélkül ennél többet írni erről a könyvről, mert mindennek nagy jelentősége van, és könnyű lenne lelőni benne a poén... Derítsétek ki a részleteket!


Mussonak szerintem két kedvenc fogása van: egyfelől a sztori végletekig való csavarása, olyan helyzetek teremtése, amire az olvasó aztán tényleg egyáltalán nem számít, másfelől pedig a regény a regényben motívuma. Jelen esetben is az a helyzet, hogy ő, mint író, ír egy regényt, amiben egy író ír egy regényt, amiben egy író díjat kap a regényeiért. Bizony! :D

A Regényélet nem egy egyszerű regény, oda kell rá figyelni, és lehet, hogy bonyolultnak és nyakatekertnek fog tűnni, de én végtelenül élveztem a szálak bontogatását, a szereplők viselkedésének elemzését, a megjelenő motívumok lélektani vizsgálatát. Remekül bemutatja a média keselyűsködését, annak hatását, hogy nem feltétlenül minden az, aminek látszik, vagy hogy ne legyünk előítéletesek, és főleg ne gondoljuk, hogy egy nőt mindig meg kell mentenünk, mert biztosan csak ő lehet az áldozat.

Ha az ember a nap jó részében egy kitalált világban kalandozik, nem egykönnyen találja meg a visszavezető utat. És szédeleg a két világ közötti határvidéken.

A Regényélet számomra az apróságaival alakított nagyot. Imádtam például a benne megjelenő rajzokat, vagy hogy egy ponton utal a regény szövegében az eredeti borítóra! Érdemes figyelni a legapróbb részletekig, s aki több Musso regényt olvasott, annak ez még nagyobb élményt fog okozni, ugyanis felfedezhetjük majd benne Az írók titkos életéből ismert Fawlest, a Most! ikonikus világítótornyát, vagy éppen az Egy párizsi apartman Lorenzének egy festményét is.

Elsőre talán furcsának tűnhet majd ez a regény, és ha valaki most ismerkedik a szerzővel, nem is ezt ajánlanám ismerkedésre, viszont számomra rengeteget adott. Nagyon élveztem boncolgatni, követni, hogy ki kivel van, hogy kerül a képbe, s a végére szokásosan ismét nagyot robbant. Nem mondom, hogy Mussos volt, mert ez valami egészen más volt, mint az eddigiek, de én kimondottan szerettem.


Összességében Musso ismét az orránál fogva vezeti az olvasót, s úgy csavargatja a történetet, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Meglehet, hogy elfogult vagyok irányába, de én ezt a regényét is imádtam, s bátran ajánlom minden Musso rajongónak. :)


A szenvedés az írók leghatékonyabb üzemanyaga.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Park
Oldalszám: 224
Eredeti cím: La vie est un roman

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2020)
ISBN: 9789633557419


Fülszöveg:

Hat hónappal ezelőtt, 2010. április 12-én hároméves kislányomat, Carrie Conwayt elrabolták, miközben bújócskáztunk a Williamsburgben található lakásomban.
Így kezdődik a nyilvánosságtól elzárkózó írónő, Flora Conway története. Carrie eltűnésére nincs magyarázat. A lakás összes ajtaja és ablaka zárva volt, a régi New York-i bérház biztonságikamera-felvételein behatolásnak semmi nyoma. A rendőrségi nyomozás eredménytelenül zárul.
Mindeközben az Atlanti-óceán túlpartján, egy pusztulásnak indult házban magányosan gyötrődik a megtört szívű író.A rejtély kulcsa nála van. Flora mindent megtesz, hogy megtalálja. Ha az ember a nap jó részében egy kitalált világban kalandozik, nem egykönnyen találja meg a visszavezető utat. És szédeleg a két világ közti határvidéken.





Az ősz kezdetével a Park kiadó egy újabb csodás Musso-kötettel örvendeztet meg bennünket. A Regényélet (La vie est un roman) főszereplője (vagy főszereplői) is írók, akik egy igazán speciális szakmai dilemmával küzdenek meg a történetben. A szerzői háttérmunkába belelátni önmagában is egy élmény a könyvmoly számára, hát még ha ez épp Musso különleges stílusában van tálalva. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a regényről!




A játékunkban olyan könyvekről lesz szó, amelyekben szintén írók a főszereplők. A feladatotok mindössze annyi, hogy az állomásokon megadott fülszövegrészletekből kitaláljátok, melyikre gondoltunk, és a címét bepötyögitek a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“...Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?”

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

09.17.   Booktastic Boglinc
09.19.   Readinspo
09.21.   Szaffi polca
09.23.   Könyv és más
09.25.   Spirit Bliss Sárga könyves út


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése