Stacey Halls: A ​lelenc


Stacey Halls Familiárisok című kötetét nagyon szerettem, ezért egy percig sem volt kérdés, hogy A lelencet is olvasni szeretném majd tőle. Ismét egy csodálatosan szép kötetet tarthatunk a kezünkben, ami ezúttal is érdekes kérdésekkel bombáz az anyaság témakörében.

Stacey Halls kötetei gyönyörű külsővel rendelkeznek, ezáltal pedig nagyon gyorsan képesek megragadni az olvasók figyelmét. Persze nem csak ezzel hódít, hanem érdekes témáival és a csodálatos írásmódjával is. Ezúttal szintúgy az anyaság szerepköre kerül a középpontba, mint a Familiárisok esetében, viszont itt nyoma sem lesz misztikus háttérnek. Most is enyhén sötét hangulatot teremt, benne megannyi dilemmával, ami anyák, feleségek, és gyermekek életét befolyásolja majd a 18. századi Londonban.

Történetünkben egy Bess nevű ifjú hölgy mellé szegődünk, 1747. novemberében, miután leányanyává vált. Fivérével és édesapjával él, meglehetősen szegény körülmények között, így a váratlanul érkezett apróság ellátását már képtelenek vállalni. Bess kénytelen a gyermeket beadni a lelencházba, ám ott helyben megesküszik, hogy idővel összegyűjti a pénzt arra, hogy a gyermeket újra magához vehesse majd.

Minden garasát félreteszi 6 teljes éven keresztül, hogy a kislányát újra karjaiba foghassa, de valami keresztül húzta a számításait, Clara ugyanis már nincs az intézetben, amikor Bess érte megy. Őrült keresésbe kezd hát, hogy felkutassa, mi is állhat a különös eset hátterében, s eközben sokkal jobban megismerhetjük az addigi életét, hogy miképpen esett meg, hogyan és mi mindennel küzd a mindennapjai során...

Végtelenül meglepőnek találtam, hogyan ismétli a történelem önmagát annak ellenére, hogy valaki megtesz minden tőle telhetőt, hogy másképp csinálja.

Bess mellett lesz egy másik központi szereplőnk is, egy másik édesanyánk, Alexandra, aki egy teljesen más társadalmi réteghez tartozik, hiszen jómódú, nagy házban él, s még szolgálókat is tarthat. Alexandra özvegyként él, néhány évvel korábban elveszítette férjét, s emiatt nem csak magába, de a házába is bezárkózott.

Nincs sem ereje, sem idegzete ahhoz, hogy kislányával foglalkozzon, de még a házat is csak heti egyszer hagyják el, amikor templomba mennek, az asszony paranoiája miatt. A gyermek rosszul viseli a bezártságot, anyja állandó, rá kivetített félelmeit, éppen ezért madarat lehetne vele fogatni, amikor megérkezik a családhoz az új pesztra, Bess személyében.

A két nő sorsa tehát egy ponton egymásba fonódik, együtt kezdik tölteni mindennapjaikat, megismerik egymás problémáit, nehézségeit, s némi rivalizálás is elindul közöttük a kisleány, Charlotte szeretetéért. Van azonban a háttérben még valami, ami örökre összeköti kettejük sorsát, de minderre csak jóval később derül majd fény.


Csupán két kötet után is elmondhatjuk, hogy Stacey Halls rendkívül nőközpontúan ír. Nagyon szeret olyan témákkal dolgozni, ami a nőket érinti, bemutatni az ő helyzetüket különböző társadalmi helyzetekben és történelmi korokban. Mindig olyan történeteket eszel ki, melyekben jelentős szerepet kap az anyaság, és a hozzá kapcsolódó nehéz döntések.

Ennél a kötetnél is a csodálatos borító gyönyörű leírásokat rejt, káprázatosan tud hangulatot teremteni, s szinte még az utcákon terjengő illatokat is érezzük, annyira érzékletes a fogalmazása. Tökéletesen tudjuk érezni a bőrünkön mindazt, amit átadni szándékozik, s közben egyszerre bújhatunk két nő bőrébe, akiknek döntései különbözőségén rágódhatunk, melyek egy idő után kénytelenek lesznek egy mederbe sodródni, ha mindketten a legjobbat akarják egy közösen szeretett személynek.

A nőies eszközök bennünk lakoznak: miért nem számít senki arra, hogy nőietlen érzelmeket is tartalmaznak? Miért nem lehetünk mi is dühösek és lekezelők, és miért nem alakíthat át bennünket teljesen a bánat?
Miért kell elfogadnunk a nekünk osztott kártyákat?

Érdekes volt követni mindkét szereplőnk döntéseit és motivációit, ugyanakkor azt kell mondjam, hogy mindketten túlzottan magukra gondoltak csak. Ott állt középen a kis Charlotte, aki két olyan nő véleménykülönbsége között rekedt, akik gondoskodnak róla, szeretik. Egészen kísérteties hasonlóságot mutatott a modern világunk válásaival, amiknek nagy százalékában a gyerek szenvedi meg a helyzetet a szülők viselkedése miatt. Mindkét nőnek rá kellett döbbenie arra, hogy közösen kell olyan elhatározásra jutniuk, ami mindannyiuknak elégedettséggel szolgál.

Szeretnék még megemlíteni egy parányi, kedves utalást, amit az előzéklapon találunk. Elöl, és hátul is más mintát láthatunk, ami enyhe spoiler a történet befejezésére vonatkozóan, de mégis érdemes figyelembe venni, mert szerintem nagyon kedves ilyen kis apróságokat elrejteni az olvasóknak.


Összességében egy kedves, érzelmekkel teli történetet olvashattam, megannyi érdekes erkölcsi kérdéssel az anyaság témakörében. A lelenc remek írás, bár egy egészen kicsit többet vártam tőle, viszont semmiképpen nem vette el a kedvem attól, hogy olvassak még az írónőtől. Kifejezetten várom, hogy a Mrs. Englandet is megjelentessék nálunk, hisz szokásosan csodálatos borítót kapott, és a fülszöveg alapján is nagyon izgalmasnak ígérkezik!. :)


A barátságot márványba vésd, a sérelmeket porba ródd.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 318
Eredeti cím: The Foundling

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2020)
ISBN: 9789635680528


Fülszöveg:

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat. London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért. Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.





Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A nagysikerű Familiárisok után itt a második regénye, A lelenc ami szokás szerint gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként. Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.




A regény egyik központi témája az anyaság, úgyhogy játékunkban minden állomáson egy-egy fülszöveg részletet találtok könyvekből, ahol szintén fontos szerepet kap milyen anyának lenni. Megfejtésül a fülszövegekhez tartozó könyvek szerzőjét és címét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.”

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

09.20.   Olvasónapló
09.22.   Booktastic Boglinc
09.24.   Readinspo
09.26.   Utószó
09.28.   Csak olvass!
09.30.   Kelly és Lupy olvas
10.02.   Könyv és más


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése