Judy I. Lin: Sötét, ​édes bájital


Miután a Méreggel átitatott varázslat sokkal jobban tetszett, mint ahogy azt előzetesen gondoltam róla, nem hagytam sok ideig pihenni a folytatást, a Sötét édes bájitalt sem. Már csak azért is kénytelen voltam hamar belefogni, hiszen az első kötet egy igen nagy függővéget csapott az arcomba...

Nagyon régen olvastam már sorozat részeket közel egymáshoz, és ez alkalommal rá kellett jönnöm, mennyire jólesik, ha nem kell éveket várnom arra, hogy megismerjem a folytatást. Így nem esem ki olyan nagy mértékben az események láncolatából, még tudom, hogy ki kivel hányadán áll, nem kell frissítenem az emlékeimet, hogy vajon mi történt, és hol is vagyunk.

A Méreggel átitatott varázsalt az augusztusom egyik remek könyvélménye volt az érdekes mágiarendszerével, a távol-keleti hangulatával, teaszertartásaival, a versengéssel, és az udvari intrikával, de érezhető volt rajta, hogy ezt a részt még főképp a világépítésre és a konfliktus felépítésére szánták. Pörgősebb akciót vártam a folytatástól, amit nem igazán kaptam meg, de ennek ellenére kellő izgalommal tudták teletömni ahhoz, hogy magával ragadjon, és olvasás közben még elméleteket is gyártsak arra vonatkozóan, hogy mi állhat az események hátterében.

A tükörcsarnokban megkérdőjeleztem a filozófus dilemmáját, de hinnem kell, hogy eredendően jók vagyunk. Máskülönben miért folytatnánk a hiábavaló harcot, ha a gonosz elkerülhetetlen?

Történetünk nagyjából ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt, azaz Ning megmentette testvérét a méreg hatása alól, ám annyira kimerítette a folyamat, hogy napokra öntudatlanságba süllyed. Persze az előző rész végén verbuválódott kis csapatnak nincs ideje megvárni, míg jobban lesz, így vele együtt robognak tovább, hogy szövetségeseket szerezzenek Zhen hercegnőnek, és segítsenek visszaszerezni a trónját Kang apjának uralma alól.

A fűszert ezúttal az adja majd, hogy két szemszögre bomlik a történetvezetés, és nem csak Ninget és kis különítményét követhetjük, hanem Kangot is, aki a palotában igyekszik megállni a helyét apja mellett. A sebtében herceggé avanzsált ifjú őrlődéséből meglehetősen sokat kapunk, hisz egyrészt próbál megfelelni édesapjának és a rá rótt feladatoknak, másrészt viszont kételkedni is kezd, hiszen a hatalomátvétel nem éppen erőszakmentes, ugyanakkor az is feltűnik neki, hogy a tanácsosok és támogatók között egyre több furcsaság üti fel a fejét.


Az egyik szálon tehát Ning küzdelmeit követhetjük, ahogy kísérletet tesz arra, hogy megvédje húgát, valamint visszajuttassa Zhent a trónra, s közben elkerülje az ellene intézett merényleteket, hiszen körözés alatt áll. Ning útját rettentően imádtam, sokat használtam a hozzát tartozó térképet is, hogy lássam, merre haladnak, ugyanakkor egy új, izgalmas térbe kapunk bebocsátást, mégpedig a mágiához használt asztráltéren túl egy árnyvilágba. Miután megmentette húgát, élete összefűződött egy ősi gonosszal, aki ebben az árnytérben tud kapcsolatba lépni vele, ráadásul meg is jelölte Ninget, így bármikor ha a mágiáját használja, rögtön felfedi helyzetét. Ezek az árnyvilágos kalandozások elképesztően izgalmasak voltak, szinte tövig rágtam a körmöm alattuk.

A másik oldalon Kang kalandjainak lehetünk tanúi, aki meg akarja állni helyét új minőségében, s közben megvédeni apját mindenféle ármánykodástól. Egy ponton ehhez váratlan segítséget is kap, s egyre jobban kételkedik abban, hogy az apját segítő tanácsadók valóban a segítségére akarnak lenni. Nyomozásai során hatalmas titkokat fed fel, s rádöbben, hogy a palotába is beszivárgott a gonosz, ám apját már túlságosan a bűvkörébe vonta. Kang rengeteget őrlődik, hogy mi helyes, és mi helytelen. Hogyan cselekedjen, s hogyan tegye mindezt észrevétlenül, nehogy magára vonzza azok tekintetét, akik ártani akarnak neki és apja hatalmának.

A két karakter útja egy ponton egymásba kapcsolódik majd, s először együtt fejtik meg, ki vagy éppen mi áll az események hátterében, majd megpróbálják felvenni a harcot, és az egész birodalmat megmenteni a lehető legnagyobb fenyegetéstől...

Mind azt hisszük, mi vagyunk a világegyetem közepe, de elfeledjük, hogy csak apró porszemek vagyunk a csillagok között. Áthaladunk a lehetséges jövők áramlatán, amelyek néha egymásnak csapódnak.

Judy I. Lin ismét egy rendkívül érdekes történetet alkotott, amiben ezúttal is leginkább a politikai cselszövések állnak középpontban. Tovább mélyíti a már megismert világot, a mágiarendszert, a karaktereket, ugyanakkor egy kicsit kifelejti a mellékszereplőit, s ezalkalommal sokkal kevesebbet kapunk azokból, akik főszereplőpárosunkat kísérik útjuk során.

Volt olyan esemény, amiről rögtön tudtam, mire fog kimenni a játék, és volt olyan is, ami egészen sokáig nem világosodott meg előttem, de amikor összeállt a kirakós, a lélegzetem is elállt. Úgy gondolom, az ijfúsági fantasyk között kifejezetten jól sikerült duológiáról beszélhetünk, melynek legnagyobb erőssége a mágiarendszere. Izgalmas, fordulatos, jól érezhető benne a távol-keleti ihletés, és imádtam a teaszertartások bevonását.


Összességében csak azt sajnálom, hogy olyan sokáig állt ez a két kötet a polcomon, mert igazán jó élménnyel gazdagodtam általuk, és sokkal hamarabb bele kellett volna fognom. Aki szereti a fordulatos ifjúsági fantasyket, az szeritnem szeretni fogja!



Ne keverd össze a félelmet a tisztelettel. Mindkettőnek engedelmeskednek, de látni fogod, az egyik milyen könnyen meginog.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Next21
Oldalszám: 350
Eredeti cím: A Venom Dark and Sweet

Megjelenés éve: 2024 (eredeti: 2022)
ISBN: 9786156606471


Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Egy királyság hanyatlása – feltámad az ősi gonosz.

Dáxi királyságba betette a lábát a gonosz – a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan.
Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt.
Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról.

Judy I. Lin a Teák könyve duológia szerzője, amelyet a Méreggel átitatott varázslat és a Sötét, édes bájital című regények alkotnak. Tajvanon született, a szüleivel együtt kiskorában települt át Kanadába. Világéletében imádott olvasni, és képzelt világokat kitalálni. Jelenleg is Kanadában él férjével és két lányával.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése