Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger


Erin Morgenstern, Csillagtalan tenger című könyvével először külföldi bookstagrammereknél találkoztam. A gyönyörű borító azonnal levett a lábamról, és tűkön ülve vártam, melyik magyar kiadó jelenti majd be, hogy nála fog napvilágot látni ez a csoda. Végül az Agave kiadó nem csak ezt, hanem az írónő korábban megjelent, Éjszakai cirkusz című kötetét is újra felkarolta.

Az Éjszakai cirkusz hazánkban hatalmas népszerűségnek örvend, én mégis azok táborát erősítem, akiknek sajnos még nem volt hozzá szerencséje. Ez persze nem tarthatott vissza attól, hogy Erin második regényét kézbe vegyem, és megtudjam, mit rejt ez a csodás óriás, s külföldön miért is szeretik ennyire. Látni akartam, hogy az igényes, szemet gyönyörködtető kiadás, és a megkapó cím mögött tényleg olyan elképesztő világ tárul-e majd elém, mint amit sejtek. (Apró spoiler: Felülmúlta minden várakozásom!)

Kezdhetném azzal, hogy történetünk főhőse Zachary Ezra Rawlins, de könyvünk sem nyit ilyen egyszerűen. Több cselekményszálat indítunk el már rögtön a legelején, s falatnyi történetekkel kezdünk ismerkedni a Csillagtaln tenger környékéről. Tulajdonképpen egy történet a történetben jelenséggel találjuk szembe magunkat, aminek rétegeit bontogatjuk egészen a végkifejletig.

Furcsa érzés szeretni egy könyvet, nem igaz? Amikor olyan becsessé válnak a szavak, hogy az ember úgy érzi, a saját története részévé válnak, mert így is van.

Nevezzük Ezra részét a fő eseményszálnak, amiben a fiatal, médiaszakos srác kalandjait követhetjük. Hősünk videojátékok között tölti ideje nagy részét, de emellett imád olvasni és a barátaival lógni. Egy átlagos napon, amikor a könyvtár polcai között járkál, felfedez egy kicsiny, de nagyon érdekesnek tűnő könyvecskét, az Édes bánatokat. Különlegessége ennek a darabnak, hogy az első két mesét már mi is olvashattuk belőle a könyv legelején, továbbá az is, hogy nem is szerepel a nyilvántartásában, csupán annyit sikerül kideríteni róla, hogy adományként került a köynvtár tulajdonába.

Jah, és még valami! Megdöbbentő módon Ezra szerepel az egyik fejezetben! Nem csak névileg, felüleletesen, vagy hasonlóságképp, hanem egy az egyben, egy vele korábban megtörtént esemény jelenik meg a lapokon, szóról-szóra úgy, ahogy az történt, kiemelve azt is, hogy annak idején még nem állt készen arra, hogy eljusson a Csillagtalan tengerhez.

Ember legyen a talpán, akit ezek után nem kerít hatalmába a kíváncsiság, s ne akarná kideríteni, mégis honnan való ez a mű, kitől származik, és miért is szerepel benne? Miköben mi újabb meséket fedezhetünk fel az Édes Bánatokból, addig Zachary nyomozásba kezd, s a könyvben található szimbólumok, a kard, a kulcs és a méh segítségével eljut egy korábbi irodalmi bálon készült fotóig, ami felkelti az érdeklődését. Gondolkodás nélkül foglal jegyet a hamarosan megismétlődő összejövetelre, hogy aztán szövevényes kalandok sűrűjébe kerülhessen, melyek során kapcsolatba kerül egy titkos társasággal, lopni és menekülni kényszerül, majd egy falra rajzolt ajtó segítségével átkerül egy másik, földalatti világba. Az igazi kalandok pedig csak ekkor kezdődnek majd!

Hogy mi mindent derít ki Ezra, milyen sorsot szánt neki a Történetszobrász, és hogy eljut-e a Csillagtalan tengerhez, azt mind a leendő olvasónak kell majd kideríteni. Ha adhatok egy tanácsot, ne várj vele túl sokat! ;)


A Csillagtalan tenger egy elképesztően izgalmas és fantasztikus olvasmány, melynek megannyi szereplője, történetszála, és idősíkja lassan fonódik csak egésszé. Az olvasó úgy érezheti magát, mintha Ezrával együtt nyomozna, s detektív párosként bukkannának újabb és újabb fontos momentumokra, amik végül segítenek megérteni a körülöttünk zajló eseményeket. Minél többet olvasunk, annál mélyebbre hatolunk a történet rétegeibe, és annál több lesz a rejtély is. Amikor azt gondolnánk, hogy egy újabb nyomra bukkantunk, két újabb talány ugrik a helyébe, mintha sosem lenne vége.

Persze idővel azért eljutunk a végkifejlethez, de addigra már annyi kalandot átéltünk, és annyira izgulunk a főhősünkért, hogy csak faljuk egyik oldalt a másik után... Igazán kínzó volt, amikor a felfokozott hangulatban voltam kénytelen letenni a könyvet, mert legszívesebben nem másztam volna ki ebből a világból. Ezentúl ki fogok nyitni minden elém kerülő ajtót, hogy megtalálhassam ezt a földalatti univerzumot, ami napokkal az olvasás után sem eresztett.

Nem minden történet szólít meg mindenkit, de valahol, valamikor mindenki talál olyat, amelyik megszólítja, ilyen vagy olyan formában.

A regény leginkább cselekményközpontú, amit én ebben az esetben valahogy egyáltalán nem bántam. Nem kifejezetten kidolgozottak a karaktereink, de én kivételesen nem is igényeltem, hiszen a titkok kiderítésével akartam foglalkozni, s úgy gondolom, főképp ez is volt a lényeg.

Zachary útkeresése köré szerveződik minden, hiszen azok után, hogy meglelte magát az Édes bánatok című könyv oldalain, tudni akarja, mit hagyott ki akkor, amikor nem merte kinyitni a festett ajtót a házuk melletti sikátorban. Mire utaltak a sorok, hogy még nem készült fel arra, hogy eljusson a Csillagtalan tengerhez? Mi történik majd ha eljut oda? Mi az ő sorsa ebben a hihetetlennek tűnő, földalatti világban?

Az egész story tele van konkrét és burkolt könyves utalásokkal, valamint jelképekkel és szimbólumokkal, amiknek megannyi jelentése lehet. Ez az a történet, amin ha elgondolkodik az olvasó, rengeteg mindent láthat bele, és tulajdonképpen úgy gondolom, mindenki mást is fog ebből kiolvasni. Nem lesz egy egyetemes igazság, ahogyan mindenki értelmezni vagy elemezni fogja. Pont ezért tartom elképesztően jónak, mert a fantasy történeteket nagy általánosságban mesének tartják, pedig Moskáth Anitától is megtanulhattuk már, hogy a fantasy nem mese!

Ez a kötet is igen mély tud lenni átvitt és szó szerinti értelemben is, s egyben nagyon elgondolkodtató a megannyi rétegével. Olvasás után némi hiányérzetem támadt, s egészen sokáig nem jöttem rá, hogy nem a történet hibája volt, nem a befejezéssel volt bajom, csupán az volt a gond, hogy kiszakítottak ebből a különleges világból.

Nem csak a beltartalom csodálatos, ami olyan, mintha egy óda lenne a könyvekhez, s azok szeretetéhez, hanem a külső is rendkívül igényes. A védőborító szívszorítóan szép, és az aranykulcsokkal borított előzéklap, valamint a fejezeteket elválasztó keret mintázatok is nagyon hangulatossá teszik. Még az oldalszámozás alatt is apró rajzocska mosolyog minden egyes lapon, amit én kimondottan szerettem. Gyanítom, nem lesz olyan olvasó, aki ne tudná mindezeket értékelni, és a szívébe zárni.


Összességében bátran ajánlom, ha szereted az összetettebb regényeket, ha különösen kedveled a több szálon futó, odafigyelést igénylő írásokat, s főként akkor, ha szeretsz misztikus, földalatti birodalmakban kalandozni, rejtélyeket megoldani, s bepillantani a felszín alá.


Mindig van hely egy könyv számára.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Agave
Oldalszám: 544
Eredeti cím: The Starless Sea

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789634197423


Fülszöveg:

A rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger.

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.

Erin Morgenstern új regénye arannyal átszőtt fantázia, ami végig azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent valójában a történetek ereje. A Csillagtalan Tenger egy könyvrajongókhoz írt szerelmes levél. Álomszerű és nyugtalanító, tele érzelmekkel, rejtéllyel és szenvedéllyel.





Erin Morgenstern az Éjszakai cirkusz után egy újabb felejthetetlen regénnyel tér vissza! A Csillagtalan Tengerben világok és idősíkok fonódnak össze, és a pókháló finomságú cselekményfonalat követve mi is részeseivé válhatunk a rejtélyes történetnek. Tartsatok bloggereinkkel, és játszatok velünk, hogy megnyerhessétek a kiadó által felajánlott példányt!




A Csillagtalan Tenger történéseit egy olyan titokzatos könyv indítja el, amelyre főhősünk véletlenül akad rá a könyvtárban. A könyvmolyok fellegvára előtt tisztelegve most olyan idézeteket hoztunk nektek, amelyekben szintén a könyvtárakról esik szó. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok annak a szerzőnek a nevét és könyvnek a címét, ahonnan az idézet származik.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"A könyvtár második otthonommá vált, szombatonként órákat töltöttem ott. Ezek a hosszú délutánok kettős célt szolgáltak: egyrészt a könyvtár ablakot nyitott a tágabb világ felé, amire annyira vágytam, a történelem, a különböző kultúrák és eszmék birodalmába (...)."


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10.03.  Flora the Sweaterist
10.04.  Readinspo
10.06.  Booktastic Boglinc
10.08.  Fanni’s Library
10.10.  Utószó
10.12.  Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése