Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.)


Egy időben rajongtam a retelling történetekért, ezért Marissa Meyer, Cinder című alkotása sem maradhatott ki a sorból. Kénytelen voltam hamar felülkerekedni kíváncsiságomon, és kideríteni, mi is lehet olyan izgalmas a sci-fi köntösbe öltöztetett Disney hercegnő vonalban, amit pedig kaptam, magasan felülmúlta minden várakozásomat!

Marissa Meyer számomra azért kedves író, mert nem csak rendkívül izgalmasan és fordulatosan ír, de képes volt újramesélt történeteinek teljesen más köntöst adni, mint az eredeti mesék. Felismerhetjük ugyan Hamupipőke, vagy a folytatásban Piroska és Aranyhaj alakját is, s ezen sztorik meghatározó pontjait, ám a köréjük teremtett, részletgazdag világ messze túlmutat a rózsaszín, habos fabulákon. Ugyan évekkel ezelőtt olvastam az első részt, mégis marandandó nyomot hagyott bennem, s nagyon reménykedtem, hogy valaha majd olvashatom magyarul az összes darabját.

Cinder ugyanis nálunk egy picit döcögősen indult, hiszen első magyarországi megjelenése 2012-ben volt az Alexandra kiadónál. A második rész kiadását még megélte náluk a sorozat, de végül sokunknak szomorúan kellett tudomásul vennünk, hogy az elkaszáltak közé kerül be. Vállalkozószelleműek és nagyon kíváncsiak idegen nyelveken láthattak neki a folytatásnak, amit én is sokáig terveztem, hiszen annyira izgalmas történetekről van szó, hogy elképzelni sem tudtam, hogy soha ne járjak a végére, de a halogatásom ezesetben kifizetődőbb volt...

Hatalmas szerencsénkre és örömünkre ugyanis 2018-ban a Könyvmolyképző kiadó szárnyai alá vette a mostoha életű Holdbéli krónikákat, s nem csak az első két részt adta ki újra - ráadásul külföldi mintájú, csodaszép borítókkal -, hanem végre 2020-ban a harmadik részt is elhozták a rajongóknak. S persze ezzel nincs megállás, a negyedik megjelentetése is folyamatban van, így végre a magyar olvasók is beszerezhetik majd a teljes sorozatot, és megismerhetik Marissa Meyer méltán híres és népszerű alkotását teljes egészében.

A kék szenzor felizzott, és erősen bevilágított Nainsi belsejébe.
– Mit gondolsz, vírusos? – csücsörített Cinder.
– Lehet, hogy ő is annyira belezúgott Kai hercegbe, hogy tönkrement a processzora.

Történetünkben Új Peking emberek és kiborgok által benépesített utcáin járunk, több, mint egy évszázaddal a negyedik világégés után. Főhősünk Cinder, a tízenéves kiborg lány, aki kitűnő műszerészként éli csöppet sem egyszerű mindennapjait mostohaanyjánál és annak leányainál. A társadalom nagy része mélységes gyűlölettel van a kiborgok létezése iránt, azokat tűzzel-vassal irtaná - főként tudatlanságból és irigységből fakadóan -, s mily meglepő, hogy említett mostohánk is pont ezen az állásponton van. Megtűri Cindert, akit volt férje fogadott a családhoz, de rettentő mód megnehezíti annak életét, amikor csak teheti.

Cinder persze próbál felszínen maradni a nehéz körülmények között, s mondhatni a munkába temetkezik. Mindenki tudja róla, hogy képes megjavítani bármilyen mechanikus szerkezetet - akár még a saját elromlott alkatrészeit is -, így aztán nem meglepő, amikor kis bódéjánál egyenesen a császár fia, Kai herceg jelenik meg, hogy segítségére legyen egy meghibásodott android helyrehozásában. Az ügy nem tűr halasztást, hiszen nemzetbiztonsági kockázatot jelent a problémás eszköz, ezért Cindernek minden tudását össze kell szednie, és persze nemet sem mondhat. Mégis ki merne ellenkezni a páratlanul jóképű fiúval, aki a korona várományosa?

Persze ne gondoljuk, hogy csak két jövőbeli fiatal kalandos megismerkedéséről lesz majd szó, ugyanis kapunk egy rendkívül izgalmas és elképesztően jól felépített világot, plusz egy igazán utálatos főgonoszt is, Levana személyében, aki a holdbéli uradalom királynője. A holdlakókról mindenki tudja, hogy mágikus képességeik vannak, amivel képesek bárkit befolyásolni, megérzik egymás jelenlétét, és képességüket arra használják, hogy minél nagyobb hatalomra tegyenek szert. S ha a bonyodalom ezek után is kevésnek bizonyulna, a földi társadalmat éppen egy kegyetlen vírus tizedeli, melyre csak a holdlakók immunisak... Főszereplőinknek tehát bőven van problémája, amiken úrrá kell lenniük, de vajon mennyire járnak sikerrel?


Marissa Meyer számomra egy zseni! Bár egyértelműen értésünkre adja, hogy ez a történet bizony egy Hamupipőke átirat, mégsem csak és kizárólag arra koncentrált, hogy ennek megfeleljen. Persze behúzta a gonosz mostohát, a herceget, meg a bált is, hiszen ettől Hamupipőke a Hamupipőke, de ezen felül képes volt egy olyan világot kialakítani, ami nem csak merőben más, mint az eredeti, hanem önállóan is meg tud állni a lábán! Ugyan megszokhattuk, hogy az első részek főként a világépítésre koncentrálnak, izgalomban bőven lesz részünk már itt is.

Számomra a retelling történetek akkor tudnak sokat nyújtani, ha csak alapként használják az eredeti meséket, és képesek teljesen új környezetet és irányt adni nekik. A holdbéli krónikák esetében ez maximálisan helytáll. Remekül ötvözi az ifjúsági storyt egy nagy klasszikussal, s belecsempészi a mágiát és a sci-fi elemeit is, összességében pedig annyira lebilincselő alkotássá alakítja, hogy már-már azt is elfelejtjük, épp egy újramesélést olvasunk. Izgalmas, pörgős, és nem mellesleg van mondanivalója. Nem csak egy bugyuta, romantikus maszlaggá sűrítette, hanem egy elképesztően jó disztópikus regénnyé varázsolta.

Szereplőit képes volt úgy megalkotni, hogy azok hatással legyenek az olvasóra, mindegyikük önálló személyiség legyen, és maximálisan át tudjuk érezni főszereplőink sorsát. Legalábbis az esetemben Cinder tipikusan az az ember volt, akit mérhetetlenül sajnálok, mert még az ág is húzza. Megáldották egy bicskanyitogatóan ellenszenves mostohaanyával, s annak két leányával (melyek közül csak az egyik borzalmas, a másikuk balzsam kiborgunk megtépázott lelkére), a társadalom lenézi, s tucatnyi fájdalmas szituációba kerül, amik során elgondolkodunk, hogy volt képes eddig ép ésszel túlélni? Ráadásul Cinder háttértörténete sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, s óriási fordulatot hoz a nagy titka, amit még ő maga sem tud önmagáról...

– Én megismerem a fajtámat, és biztosan tudom, hogy egy közülük odakint van, e város falai között – mutatott az erkély felé. – Azt akarom, hogy találják meg, és hozzák a színem elé!
– Rendben – mondta Kai. – Mi sem egyszerűbb ennél egy két és fél milliós városban. Mindjárt megkeresem a speciális holdlakókeresőmet, és máris nekilátok.

Cindert igazán sok olyan karakter veszi körül, akik zsigeri undort fognak majd kiváltani az olvasóból, s ezzel én sem voltam másképp. Adrit, Pearlt, Sybilt, és Levanát rituálisan égettem volna el máglyán, mert borzasztóan gyűlöltem őket. Ilyesmit utoljára csak a Harry Potterben szereplő Umbridge miatt éreztem. Mindegyikük kiváltja az emberből a tehetetlen dühöt, és alig várja, hogy csúnya és borzasztó véget érjenek, vagy legalább kibabráljon velük az élet, ami letörli képükről a gúnyos vigyort...

Ugyanakkor nem csak főgonoszokkal van dolga, hiszen ott van a mindenki által imádott Kai herceg, aki bár próbálja tartani magát, időnként képtelen visszafogni érzéseit, és feltör belőle az uralkodókra nem jellemző dacosság és bevállalósság. Nagyon kedveltem a srácot, mert okos és helyén van a szíve. Aztán ott van Cinder mostohatestvére, a kis Peony, aki egy csupaszív lányka, s Cinder akár az életét is odaadná érte. Az én személyes kedvencem azonban Iko, az android, aki rettentően aranyos és szerethető, hiszen szó szerint szerelmes Kai hercegbe, és mindig jókat nevetgéltem a megnyilvánulásain. S itt még nem is tudjuk, hogy a második részben még szórakoztatóbbá válik majd a jelenléte, de erről majd egy másik bejegyzésben...


Összességében amondó vagyok, hogy mindenkinek érdemes lenne vetni rá egy pillantást. Azoknak is, akik nem kimondottan szeretik a sorozatokat, vagy az újramesélt történeteket, mert bár a Cinder a klasszikus Hamupipőke alapokkal rendelkezik, mégis teljes mértékben eltér attól. Nem egy rózsaszín, romantikus storit fog kapni az olvasó, hanem akciódús, pörgős, izgalmas alkotást, amit lehetetlen letenni. Ha bírod a sci-fit, és az ifjúsági regényeket sem veted meg, akkor ez a te könyved! Mindenki más pedig adjon neki egy esélyt, mert annak ellenére, hogy fiataloknak íródott, és egy kicsit kiszámítható is, garantálom, hogy képes lesz megfogni az idősebb olvasóközönséget is!

Hogy mi a helyes, az szubjektív.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 448
Eredeti cím: Cinder

Megjelenés éve: 2018 (eredeti: 2012)
ISBN: 9789634574804


Fülszöveg:

Százhuszonhat évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van...
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.





A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Holdbéli krónikák sorozat harmadik része is, és ennek örömére bloggereink egy szuper hosszú turnéval készültek nektek, ahol mindhárom részt bemutatjuk! Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se. A blogturné végén kisorsolunk olvasóink között egy példányt a Scarlet és egy példányt a Cress című regényből!




Kivételesen egy sorozat három részéről is olvashattok nálunk, ezért a játék is háromféle lesz! Azokon az állomásokon, ahol betűket rejtettünk el, magyarul is megjelent tündérmese-adaptációk címeit keressük. A fan artoknál azt keressük, hogy kit ábrázol az adott kép. Azon az állomáson, ahol idézetet találtok, rá kell jönnötök, hogy a három regényünk közül melyikből idéztünk! A megoldásokat (címeket, neveket) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő részébe.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ezen az állomáson keresd a kiemelt betűket, hogy megtaláld a helyes megoldást.

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

01.25.   Sorok között (Cinder)
01.27.   Sorok között (extra)
01.30.   Readinspo (Cinder)
01.31.   Csak olvass! (Cinder)
02.02.   Booktastic Boglinc (Cinder)
02.04.   Fanni's Library (Cinder+Scarlet)

02.06.   Hagyjatok! Olvasok! (Scarlet)
02.07.   Sorok között (Scarlet)
02.08.   Nem félünk a könyvektől (Scarlet)
02.10.   Booktastic Boglinc (Scarlet)
02.12.   Csak olvass! (Scarlet)
02.14.   Kelly és Lupi olvas (Scarlet)
02.16.   Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

02.18.   Fanni's Library (Cress)
02.20.   Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
02.22.   Booktastic Boglinc (Cress)
02.24.   Csak olvass! (Cress)
02.26.   Hagyjatok! Olvasok! (Cress)
02.28.   Sorok között (Cress)


2 megjegyzés:

  1. Szia, nem kaphatnék egy kis segítséget a megfejtéshez? Már két napja töröm magam rajta és egyszerűen nem jövök rá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Egy olyan fantasy könyv címét keressük, amiből film is készült, és egy név is szerepel benne. Összesen 14 betűt kell hozzá megtalálnod a bejegyzésben.

      Törlés