Max Brallier: Az utolsó srácok a Földön és a Zombiparádé


Nagyon kedveltem Max Brallier Az utolsó srácok a Földön című regényét, így elképzelhetetlen volt számomra, hogy kihagyjam a folytatást. A Zombiparádé rengeteg kérdésre választ ad, ami az első kötetben megfogalmazódhatott bennünk, ám hőseinknek azzal is szembe kell nézniük, hogy a kezükben van az egész világ sorsa. Vajon képesek lesznek megmenteni?

Mivel jelen bejegyzésben egy második részről beszélünk, az írásom spoilereket tartalmaz az előző kötetre nézve (ha kíváncsi vagy, az első részről készült spoilermentes bejegyzésemet IDE kattinta olvashatod), kérlek ezt vedd figyelembe, ha még nem olvastad a korábbi kötetet!

Az előző kötetben megismerhettük Posztapokaliptikus Akcióhősünket és "lazacsávósági specialistánkat", Jack Sullivant, aki egyedül maradt a semmiből érkező zombi- és szörnyapokalipszisben. Az árva srác Wakefield utcáit róva igyekezett ellátni és szórakoztatni magát különböző kitalált küldetések teljesítésével, azonban a nagyobb céljai között az szerepelt, hogy felkutassa legjobb barátját, valamint megmentse szerelmét, aki vélhetően csapdába esett.

Hé! Hazugnak neveznek? Sok mindent el lehet rólam mondani. Lusta vagyok. Esetlen vagyok. Becsicskulok a brit akcentussal beszélő lányoktól. Úgy teszek, mintha sármos lennék, pedig igazából nem vagyok az. De azt nem lehet elmondani rólam, hogy hazug lennék.

Az első részben még fogalmunk sincs arról, hogyan és miként került a világunkba egy halom óriási, ijesztő, és vérszomjas fenevad, valamint miért szabadult el mellé egy zombivírus is, ellenben hősünk nem ér rá ezen gondolkodni. Csapatot kovácsol, egyrészt June megmentése céljából, másrészt magányának enyhítéséért. Mindeközben meglepő módon a szörnyek között barátságosakat is lel, így lesz társa a szörnykutya, Rover, illetve az is kiderül, hogy azok az emberek is megérdemelnek egy második esélyt, akik korábban csak bosszúságot okoztak nekünk.

Jack 3 ember, és egy szörny baráttal lesz gazdagabb a rész végére, együttes erővel pedig legyőzik a legnagyobb szörnyellenséget, Blargot is. A második kötetben azonban már teljesen más problémákkal kell szembenézniük.


Ebben a részben a srácok elhatározzák, hogy feltérképezik a környék szörnyeit, és készítenek róluk egy bestiáriumot. Felfedezőkörútjaik egyikén találkoznak egy Thrull nevű, barátságos és beszélni is tudó szörnyeteggel, akiről kiderül, hogy egy pizzériában lakik, több társával együtt. Hamarosan azt is elmesélik a gyerekeknek, hogyan kerültek ebbe a világba, és mi az, amitől a legjobban kell tartaniuk.
Mindeközben egyre furcsább lényekkel találják szemben magukat, az addig békésen kóricáló zombik apránként kezdenek felszívódni, és egy különleges, sikoltó hang is a napok kísérőjelenségévé kezd válni.

Jacknek és barátainak nincs más választása, mint kideríteni az okokat, és megelőzni a katasztrófát, ami még a jelenleginél is nagyobbnak ígérkezik. Képbe kerül az igazi főgonosz, aki még Blargjánál is keményebb dió lesz számukra, Jack pedig jelenetről jelenetre fejlődik egyre többet, és lesz egy kicsit felnőtebb bizonyos kérdéseket illetően.

Nagyon kedveltem, hogy ez a rész sem mellőzi a humort, ugyanolyan jókat nevettem rajta, mint az első köteten, viszont Jack és barátai már nem csak lökött kölykök, akik videójátéknak hiszik az életet. Kezdenek felbukkanni komolyabb témák, és Főhősünknek is rá kell döbbennie, hogy nem oldhat meg mindig mindent egyedül, teret kell engednie a barátainak is, meg kell bennük bíznia. Szép és jó, hogy mindig ott akar lenni az események középpontjában, hogy hősként megmenthesse őket, de ha szükséges, neki is rá kell bízni az életét társaira.

Pont emiatt fordul komolyra a helyzet, amikor Jackben végre tudatosul, hogy ez nem csak egy játék, bármelyikük az életével fizethet, amit nem szeretne, hiszen már majdnem olyanok egymásnak, mint egy pótcsalád. Mindenkinek megvan a helye a bandában, és a társas kapcsolat is jó hatással van rájuk, Dirk például, aki korábban mindig Jack és Quint bántalmazója volt az iskolában, most kertészkedik és zöldségeket nevel a lombház alatt. Illetve arra is fény derül, hogy nem minden szörnyeteg gonosz, van közöttük nem is egy, aki egy kis kedvességért cserébe a srácok segítőjévé válik.

Rájöttem, hogy a „könyvírás” nem épp egyenértékű az olyan örökzöld hősi küldetésekkel, mint amikor Frodó elvitte a gyűrűt a Végzet hegyére, de mindegy.
Megtanultam már, hogy ha bármilyen random hétköznapi teendőt küldetésnek nevezel, akkor SOKKAL nagyobb poén az élet.

A második esély adása, és a dolgok mögé nézés, és az előítéletek lebontása hatalmas hangsúlyt kap a kötetben, és remekül adja át, amit a gyerkőcök is könnyen be tudnak majd fogadni.

Említést kell még tegyek a kötet rajzolásáról, ami ezúttal is zseniális lett, hasonlóan szórakoztató, mint az előző kötetben, ráadásul a készülő bestiárium miatt több, kompletten megrajzolt oldalt is kapunk a kötet végén ebből a kis szörnylexikonból. Szuperül van megalkotva szövegezés és rajzolás szempontjából is. Biztos vagyok benne, hogy minden lurkó és felnőtt is élvezni fogja.


Ezt a részt is nagyon kedveltem, tele van humorral, akcióval, rejtélyekkel, s már azt is láthatjuk, hová tart minimum a következő kötet cselekménye. Biztos vagyok benne, hogy a harmadik részt is olvasni akarom, és ha lehetne, már ma belekezdenék, mert annyira izgalmas és szórakoztató.


Úgy érzem magam, mint valami videojátékban a világ legpocsékabb tervezésű védelmi rendszerével. Ez nem egy Uncharted szint. Valami gagyibb.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Eredeti cím: The Last Kids on Earth and the Zombie Parade

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2016)
ISBN: 9789634578048


Fülszöveg:

„Szörnyen humoros! Nagy borzongást és még nagyobb nevetést okoz.” (Jeff Kinney, a New York Times bestseller Egy ropi naplója szerzője)

A zombik eltűnőben vannak. Ez akár jó dolognak is tűnhet, hiszen a zombik megeszik az emberek agyát. Jack Sullivan, a hétköznapi embergyerek viszont gyanút fog. Folyton egy kísérteties sikolyt hall, ami mintha magához hívná a zombikat – de hová, és milyen (feltehetőleg sötét) célból?

Jack három legjobb barátjával (talán már csak ők maradtak egyedüli emberként a földön) és szörnykedvencével, Roverrel együtt kell, hogy a végére járjon ennek. Menet közben sokkal több mindennel találják szemben magukat, mint amire befizettek volna: beleértve egy óriási Gigaférget, egy szörnytörzshellyé vált pizzériát, egy világokat elpusztító ősi gonoszt, meg egy tök menő hangrendszert. Vajon Jack rájön, hogy miért tűnnek el a zombik… mielőtt a barátaira kerülne a sor?

New York Times és USA Today bestseller sorozat, több millió eladott példánnyal!





Már magyarul is megjelent Az utolsó srácok a Földön második része, amiből a Netflix készített tv-sorozatot.
Kövesd velünk a blogturnét, ismerd meg a könyvet, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted egy példányát.




A könyv története szerint már hónapok óta dúl az apokalipszis, a főhőseink pedig lassan kezdik unni a gyorskajákat és a nasikat. Dirk például elkezd kertészkedni.
A mostani játékunk során minden állomáson egy zöldség vagy gyümölcs képét látjátok, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

02.11.   Sorok Között - értékelés
02.13.   Könyv és más
02.15.   Booklastic Boglinc
02.17.   Hagyjatok! Olvasok! - extra állomás
02.19.   Hagyjatok! Olvasok! - értékelés
02.21.   Sorok Között - extra állomás
02.23.   Spirit Bliss


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése