Évösszegzés - 2020


Bár mások az efféle bejegyzéseket december 31-ig közzéteszik, én a lajhárokat erősítem, és mindig le vagyok maradva egy kicsit. Na meg aztán ki akarja mindig azt csinálni, amit mások? :D A különcködés jó!

Második alakalommal készítek évösszegző posztot, és bevallom, elég rendesen utána kellett néznem, hogy mi is volt a múlt évben, mert annyira átszőtte a vírus, hogy hirtelen nem is emlékeztem másra, csak hogy egész évben nem tudtam hazautazni a családomhoz. Egy picit fel kellett frissítenem a memóriám, és erre milyen tökéletesek is a különböző platformok emlékező funkciói, ahol vissza tudja pörgetni anyám feledékeny leánya, hogy mi a túró is történt vele egy egész év alatt...

Kicsi Bogi belevetette hát magát az internet rejtett bugyraiba, és rá kellett jöjjön, hogy 2020-ban nem történt vele túl sok minden. Lássunk hát ebből egy erősen redukált kivonatot. (Ha a mesélés helyett a száraz adatok jobban érdekelnek, tekerj a bejegyzés közepére, oda summáztam a fontosabb dolgokat.)

Január elsején teljesértékű tagjává váltam a Blogturné klubnak, ami hatalmas örömmel töltött el, és az év folyamán meglehetősen sok turnés könyvről írtam nektek. :) Még mindig nem igazán fogtam fel, hogy ilyen lehetőség birtokosa lehetek, igazán megtisztelő. :)
Ugyanebben a hónapban elindítottam a blogon egy új menüpontot, mégpedig a könyves helyszínek a valóságbant, amibe szégyen szemre azóta sem volt időm újabb tartalmat hozni, pedig több is várakozik publikálásra. Ígérem, erőt veszek a lustaságomon, és mutatok még pár érdekességet majd nektek. :)

Márciusban beütött a vírus helyzet, a legtöbb bolt üres polcokkal kongott, és bejelentették a könyvfesztivál elmaradását is, amit rendkívül szomorúan vettem tudomásul. Nagyon készültem, több kötet megjelenését is hihetetlenül vártam, és már szerveztem a találkozóimat, de a szabályok értelmében maradhattam a fenekemen. Vigaszként útjára indultak a nagyjából év végéig kitartó, egyre nagyobb könyves akciók, és talán ennek köszönhető, hogy idővel én is megtörtem, és felhagytam a fogadalmammal, miszerint 2020-ban én egyetlen könyvet sem vásárolok. (Végül hivatalosan 71 könyvet szereztem be az év során, de az ajándékokkal, és decemberi vásárlásokkal együtt még 26 további várja otthon, hogy hazajuthassak értük. Ennyit arról, hogy nem veszek semmit...)

Márciusban elindítottam az instagram oldalamon egy új projektet, mégpedig azt, hogy könyvvel tarkított kültéri fotókat kezdtem közzéteni bizonyos időközönkként, ezzel is feldobva a képfolyamom, másrészről pedig kicsit összekötve a számomra oly kedves utazás témakörével is. Szerencsére a legtöbben nagyon pozitívan fogadták ezeket a képeket, én pedig azóta is örömmel prezentálom őket. :)

Májusban megütöttem a Jackpotot, amikor egy könyvcserélős telefonfülkében egy hibátlan, puhaborítós, évfordulós-griffendéles Harry Potterre akadtam. Bár hugrabugosnak vallom magam, azt senki sem várhatja el tőlem, hogy kihagyjak egy ekkora ziccert, ugye? :D

Júniusban kézhez kaptam egy olyan kötetet, amitől a könnyem is kicsordult, ugyanis régóta vágytam rá, egy kedves molyos barátom pedig megörökölte a nagyszüleitől, majd nekem ajándékozta. Jó tudni, hogy mi a története ennek a darabnak, és mindig nagy becsben fogom tartani! (Ezúton is hálás köszönet, Melinda!)

Az októberemet szinte teljes egészében gombavadászattal töltöttem, hogy elkészíthessem nektek a szívem csücske bejegyzést a Cser kiadó gombahatározójáról, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. ^^ (S a fontosabb események ezzel ki is fújtak...)


2020-ban szokás szerint belevágtam Lobo várólista csökkentés kihívásába, amit - mint mindig - ismét elbuktam, de azért minden évben újra megpróbálkozom vele, ahogy idén is teszem. Remélem ezúttal sikerrel járok majd. Továbbá bekapcsolódtam csucsorka magánkönyvtáras kihívásába is, melyben 20%-al kellett növelni az olvasottságot. Persze minél több új könyvet veszel, az olvasatlanok száma annál magasabb, a százalék pedig egyre alacsonyabb lesz, szóval talán nem mondok újdonságot azzal, ha bevallom, ezt is elbuktam... (Azért 8%-ot mégis sikerült tornáznom rajta.) Idén is 20%-os növelés a cél, 47%-ról indulok, és bízom benne, hogy az új vásárlások mellett is sikerről számolhatok majd be az év végén, vagy ahogy tőlem szokás, a jövő év elején.

Bármennyire furcsa, összességében nem áltattam magam, hogy ezek a kihívások sikerülni fognak, ezért csupán két célom volt, mégpedig az, ami mindig, hogy többet olvassak, mint az előző évben, s hogy nem baj, ha ez a szám felkúszik 100 elolvasott kötet fölé. Végül 80 könyvet olvastam el, ami tényleg több, mint az előző évben, szóval boldogan zártam ilyen szempontból 2020-at. Idén sem lesz másképp, szeretnék többet olvasni az előző évnél és csak örülök, ha sikerül 100 könyvet elolvasnom. :)

Blog fronton az előző évben 48 bejegyzés született, ami több, mint duplája a 2019-esnek, a kitűzött cél pedig heti egy bejegyzés volt. Ugyan akadtak hetek, amikor egyetlen bejegyzés sem ment ki, és olyanok is, amikor 5, de a céltól nem sokkal maradtam el, így ezt meglehetősen sikeresnek ítélem. Idén sem ígérem meg, hogy tartani tudok egy rendszert, de igyekezni fogok minél több izgalmas kötetet bemutatni nektek.

Az év során több kiadó is bizalmat szavazott nekem, amiért rendkívül hálás vagyok nekik, valamint egy szívem csücske márkával, a Vates projecttel is együttműködhettem, akik az utcai divat részévé kívánják tenni a magyar irodalmat. A készletük azóta a pólók, pulcsik, vászontáskák és maszkok mellett bővült egy csomó mindennel, például naptárral, és magyar mesefigurás termékekkel is (Kockásfülű nyúl, Gombóc Artúr és még sokan mások). Érdemes bekukkantani hozzájuk, mert nagyon menő termékeket gyártanak.

Összességében, a kialakult helyzet ellenére egész jó évet zártam, rengeteg mini kirándulásra volt lehetőségem Svájcon belül, de azért bízom benne, hogy hamarosan láthatom majd a családomat, és valamilyen könyves eseményen is részt vehetek. :)


Összes beszerzés 2020-ban


Ha pedig mindez nem lett volna elég, vagy a mesélés helyett a száraz adatokra vágysz, akkor görgess lejjebb! Minden vastag betűvel szedett rész (ezt kivéve) egyben link is, így ha bármi bővebben is érdekel, csak kattints rá!

STATISZTIKA MOLY ALAPJÁN:

• Összesen olvasott könyv: 80
(ebből 9 manga, 16 mesekönyv, 1 áthozott 2019-ből)
• Félbehagyott: 0
• Elolvasott oldalak: 17.994
• Leghosszabb elolvasott könyv: Margaret Atwood: Macskaszem / 664 oldal

• 2020-ban szerzett könyvek összesen: 71
• Mindebből el is olvasott: 45

• 10+1 kedvenc könyvem az 2020-ból: Katt ide!
• Kedvenc borítóim:



STATISZTIKA SNITT ALAPJÁN:

• Megnézett filmek: 68
• Kedvenc filmek lettek:
100 dolog (2018-as, de a LEGJOBB!!)
A csempész (Clint Eastwood zseniáis!)
Élősködők (Főképp az Oscar miatt érdekelt, de kimondottan tetszett.)
Palm Springs (Időhurkos, romantikus, vicces. Kikapcsolódásnak ultra jó volt.)
Eleven testek (Régi, de eddig elkerült, pedig nagyon jó.)
Talpig fegyverben (Meglehetősen beteg, de jól látszik, hogy Daniel Radcliffe Harry Potteren túl is képes jót alakítani.)
• Kedvenc animációs film: nem volt kiemelkedő

• Megnézett sorozat epizódok: 436
• Kedvenc sorozatok lettek:
Tiny world (Brutálisan gyönyörű felvételek a Föld apró teremtményeiről. Természetrajongóknak csak ajánlani tudom!)
Vaják (Imádtam! Nehezen bírtam ki, hogy csak napi 1 részt nézzek meg, de már tűkön ülve várom a folytatást. Hatására a teljes könyvsorozatot megrendeltem, amit minél hamarabb szeretnék elolvasni.)
Lucifer (Zseniális, szórakoztató, új megvilágításba helyezi az ördög személyiségét, és hát Tom Ellis, khm... marha jó! :D)
Segítség! Itthon vagyok! (Ultra vicces, magyar minisorozat a karantén időszakról. Szakadtam rajta! Sokat elmondhat róla, hogy a Mi kis falunk alkotóinak műve.)
Sex Education (Remek sorozat, ami nem csak szórakoztató, de tényleg képes lehet tanítani. Muszáj megnézni, ha eddig nem tetted!)


STATISZTIKA GREMLIN ALAPJÁN:

• Hozzám került társasjátékok: 0
• Hozzám került konzol játékok: 4 (ebből kijátszva: 1, 3 folyamatban)


Búcsúzóul egy fotó a könyvespolcom jelenlegi állapotáról, mert miért ne? :P

2 megjegyzés:

  1. BÚÉK (itt is), jó volt olvasni az összegzésed, tartogatott jó dolgokat is az éved. Nagyon tetszenek az utazós, személyesebb képeid - bejegyzéseid is, remélem viszed tovább ezt az irányt! :)
    Szuper olvasmányokat kívánok az idei évre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, azért egy picit cenzúrázott változat került ide, mert a családi veszteségek taglalását már túl személyesnek éreztem volna, de tény, hogy voltak jó pillanatok is. :)
      Mindenképpen szeretném tovább vinni az utazós vonalat, remélem több időm lesz majd rá ebben az évben!
      Viszont kívánok neked minden jót! :)

      Törlés