5+1 könyv Halloweenre


Ha úgy döntenél, hogy az év legborzongatóbb napján kihagynád a bulikat, a csokigyűjtést, vagy a horrorfilm maratont, s valami kuckósabbra vágynál helyettük, akkor böngészd át a listát, melyben szuper könyveket ajánlok neked Halloweenre.



H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
H. G. Wells története nem mai darab, hiszen eredetileg 1896-ban jelent meg, viszont én csak tavaly találkoztam vele először, a friss, illusztrált kiadás kapcsán, ami elképesztően szép lett. Németh Gyula alkotásaival díszítve ismerhetjük meg hajótörött barátunk kalandjait, aki egy névtelen szigetre kerülve találkozik Dr. Moreau-val. A doki emberré szeretné változtatni az állatokat, ezért megcsonkítja, át- és összeoperálja őket, bizarr lényeket teremtve. Ám egy napon megelégelik kínzásukat... Zseniális horror történet, bámulatos kivitelben.
Itt bővebben is írtam róla.

Az állat lehet vad és ravasz, de igazán hazudni csak az ember tud.



Katherine Arden: Apró terek
A 6. osztályos Olivia Adler egy napon furcsa nővel találkozik, aki egy könyvet akar a folyóba dobni. Mivel szeret olvasni, megmenti a sanyarú sorsra ítélt kötetet, hogy elolvassa. A másnapi osztálykiránduláson rádöbben, hogy mindaz, amit mesének hitt, valóságos volt egykor. Ollie-ra különös kalandok várnak, új barátokkal, rémes madárijesztőkkel, szellemekkel, titokzatos segítőkkel, és megoldhatatlannak tűnő talányokkal. A lánynak kiutat kell találnia egy másik világból, az óra pedig folyamatosan ketyeg...
Itt bővebben is írtam róla.


Amikor felszáll a köd, és a mosolygó férfi éjszaka útnak indul, kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!



Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála
Üdítő olvasmány, főképp azért, mert nem egy tucatsztori. Molly Southbourne története ugyanis igazán borzongató eset. A lány akárhányszor vérét hullatja, abból mindig új élet fakad. Egészen kicsi lányként meg kell már tanulnia, hogy ha mesérül, vérét maradéktalanul fel kell takarítania, lefertőtleníteni, különben rá megszólalásig hasonlító mollyk érkeznek a világba, akik mindig az életére törnek. De lehet-e így élni, a tudattal, hogy sosem hibázhatsz, mindenre figyelned kell, különben súlyos következményei lesznek?
Itt bővebben is írtam róla.


Csak egy rövid ideig tart az életünk.
Addig kell kiélveznünk, amíg még életben vagyunk.



Matt Ruff: Lovecraft földjén
A Lovecraft földjén lényegében egy novellagyűjtemény egy amerikai, fekete család tagjainak életéből. Matt Ruff ráadásul össze is fűzik ezeket a rövid elbeszéléseket, így a család története egy nagy egésszé tud összeállni. A novellák nagy változatosságot mutatnak, hiszen akad köztük sci-fi, horror, és fantasy is. Mindenből van benne egy kicsi, így aztán jól el lehet merülni a hangulatos, borzongató írásokban, miközben arról is képet kapunk, milyen lehetett az '50-es évek rideg rasszizmusában feketeként helytállni.
Itt bővebben is írtam róla.


- Nem számít, mit művelnek velünk, utána mindig úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Legyünk hálásak, amiért még lélegzünk.



Bram Stoker: Drakula
Tiniként nagyon szeretteem a vámpíros történeteket, éppen ezért egyszer mindenképpen útba kellett ejtenem ősatyjukat, Bram Stoker Drakuláját. Mivel ez a történet 1897-ben látott napvilágot, a mai ember számára, aki borzongató, véres horrorokon cseperedett, talán már nem fog annyi rettegést hordozni, mégis érdemes útba ejteni. A hangulatos naplóregény egyik legnagyobb érdekessége számomra az volt, hogy egyáltalán nem Drakula a főszereplő, ő inkább csak a bonyodalom szereplőink életében, akik szeretnék a vérszívót örökre a koporsójába szegezni...
Itt bővebben is írtam róla.

Ha volt valaha arc, amely egyet jelentett a halállal, és amelynek már a pillantása is ölni tudott volna, akkor mi most ezzel az arccal néztünk farkasszemet.



Neil Gaiman: Coraline
Amikor először olvastam ezt a történetet, csak arra vágytam, bárcsak korábban a kezembe került volna, és bárcsak Halloween környékén történt volna mindez. Coraline meséje ugyanis egyszerre ijesztő, tanulságos, furcsa és kedves. A kislány - pont mint kortársai legtöbbje - rendkívül kíváncsi és szeretetéhes természet, szüleinek azonban kevés idejük van rá. A bonyodalmak pedig pont ott indulnak, amikor elhúzzák Coraline előtt a szeretet mézesmadzagját, s ijesztő hajsza veszi kezdetét, hogy a kislány megmenthesse a családját és önmagát is...


Mert amikor félsz és mégis megteszel valamit, az a bátorság.



2 megjegyzés:

  1. H. G. Wells gyönyörűen illusztrált könyvére már azóta fáj a fogam, hogy láttam az oldaladon az ajánlásodat. A Coraline-nal egyetértek, még így felnőtt fejjel is elég hátborzongató, hogy passzoljon ehhez az időszakhoz. A többihez nagyon meghoztad a kedvemet, bár egész évben próbáltam ellenállni az új kötetek csábításának, de most a Lovecraft földjén és a Molly nagyon megfogott. Köszi a posztot, imádtam! :) <3

    VálaszTörlés