Rejtő Jenő: A ​három testőr Afrikában


Sosem szerettem kimondottan a hideg időt, így a zord télből elszöktem egy kicsit Afrikába. Ráadásul egyik kedvenc íróm, Rejtő Jenő oldalán, hogy megtudhassam, ezúttal milyen kalandok várnak légionárius hőseire.

Rejtő Jenő számomra igazi komfortzónás szerző. Annak idején nagyon féltem tőle először olvasni, mert úgy tapasztaltam, őt vagy nagyon szeretni, vagy utálni lehet csak, átmenet pedig nincs közötte. Viszont amikor belefogtam végre a Vesztegzár a Grand Hotelben olvasásába (ITT írtam már róla), azonnal tudtam, hogy én bizony azok táborát fogom erősíteni, akik nagyon szeretik.

Rejtő az, akinek az írásához bármikor fordulhatok, tudom, hogy azt fogom kapni, amire vágyom. Könnyed kikapcsolódást, rengeteg nevetést, magukat minden szorult helyzetből kivágó hősöket, és happy endet. (Emlékeztető magamnak: Ha valamikor újra olvasási válságom lesz, csak elő kell vennem egy Rejtő könyvet!)

Magam is sokat olvastam, többek közt Gil Blast, Genovevát és, mint már említettem, Roccambole szerelmeit, de a fenti tudományos műveken kívül számos alkalommal elolvastam Lohengrin, a hattyúlovag történetét is, ami mai műveltségem alapját képezi. Ez a Francis Barré éppúgy szerethette az irodalmat, mint én. Sok versírót olvasott. Valami Dante (?), Puskin nevű meg Browning. Ez az utóbbi nemcsak író, hanem revolvergyártással is foglalkozik.

A három testőr Afrikában olvasását nagyon vártam. Egyrészt pont azért, mert nagyon vágytam egy olyan könyvre, aminél tudom, hogy mire is számíthatok, másrészt azért, mert kíváncsi voltam, hogyan alakul a sorsa hőseinknek Az elátkozott part után (ITT írtam már róla). Olyan folytatás ez, amibe nyugodtan belekezdhet az is, aki az előzményt nem ismeri, mert bár a karakterek egy része megegyezik, mégis érthető az előző kötet nélkül is. Persze minimális visszautalások előfordulnak, de ettől függetlenül ugyanúgy teljes élményt kaphat az is, akinek akár ez az első regénye a szerzőtől.

Történetünkben ezúttal újra John Fowler, azaz Csülök, Senki Alfonz, és Tuskó Hopkins mellé szegődünk, akik most sem sejtik, hogy milyen őrületes darázsfészekbe nyúlnak, amikor egy hölgy segítségére próbálnak sietni. Yvonne Barré csupán elveszett katona fivérét szeretné megtalálni, ám hőseink nem csak őt, de egy halottnak hitt ezredest is meglelnek, és egy súlyos, állam elleni csalást is lelepleznek.


Három hősünk feladata lenne eljuttatni egy igen fontos jelentést a megfelelő kezekbe, hogy minden csalafintaság lelepleződjön, ám odáig hosszú, rögös út vezet, ráadásul katonák százai üldözik kedvenc légiósainkat, mindenféle valós és koholt vádakkal.

Nem marad ki a meséből ezúttal sem a Török Szultán szórakoztató alakja, sem a még szórakoztatóbb levelei, ellenben azt sosem tudják hőseink biztosan megállapítani, hogy az irritáló illető éppen segítségükre van, vagy hátráltatni próbálja őket, csak éppen a folytonos véletlennek köszönhetően éppen inkább a kezükre játszik, mint ellenük. Ugyan a küldetés rendkívüli veszélyekkel, és sok-sok áldozattal jár majd, mégis érezni fogjuk, hogy megéri a kockázatot.

Őrületes helyzetek és elképesztő kalandok várnak mindazokra, akik belevágnak a regény olvasásába!

– Beszéljen világosan, mert megjárja!
– Uram, ha ez nem világos beszéd, akkor mit fog szólni egy óra múlva? Most hét óra tizenöt van. Nyolc óra húszkor tökrészeg leszek, és minden kérdésre népdalokkal felelek.
– Ezt ilyen pontosan tudja?
– Vasútnál első a pontosság. Hét óra harminckor indul egy teljes üveg, ennek csatlakozása van a nyolchúszas pálmaborhoz. Kilenc óra tízkor befut egy személy. – Miféle személy?
– Egy arab nőszemély. Elágazó italkeveréket hoz kétféle pálinkából. Kilenc negyvenötkor dühöngök. Ezért különös, hogy ebben a nyugodt időszakban nem tart értelmesnek. Ilyenkor még mindenkit felismerek.

Rejtőt olvasni azért remek élmény számomra, mert hosszú évek távlatából is ugyanolyan szórakoztatóak. A három testőr Afrikában több, mint 80 éve látott napvilágot, de még mindig képes sok-sok olvasót megnevettetni, elgondolkodtatni, bajtársiasságot tanítani nekik. Nem szándéka okítani, mégis megteszi, de emellett még szórakoztat is.

Elbeszélőnk a rendkívül hiú Csülök (lényegében az általa megírt visszaemlékezést olvashatjuk), aki mérhetetlen önbizalommal, ám annál szegényebb intelligenciával rendelkezik. Megannyi helyzetben nevethetünk rajta, amikor naiv kedvessége mellett képtelen átlátni a nyilvánvaló összefüggéseket. Persze ne kisebbítsem már érdemeit, hiszen ha ő nem lenne, ez a kötet sem születhetett volna meg. Kár, hogy a kiváló író úr nem folytatta tovább meséit. Vélhetően belerokkant Yvonne iránt érzett tengermély szerelmébe. :D

Ezúttal sem mehetek el szó nélkül Korcsmáros Pál őrületesen jó és találó rajzai mellett, melyekkel a kötetet illusztrálta, s amik még tovább fokozzák az amúgy is feszült hangulatot. Zseniális alkotó, és remek párost alkotnak Rejtővel. Az ablakos, képregényszerű borító külön kedvencem, s csak remélni tudom, hogy van még ott, ahonnan ezek jöttek. :)


Összességében pont olyan szórakoztató történetet kaptam, mint bármelyik másik Rejtő kötet esetében, és nagyon reménykedem, hogy van még olyan, amit a kiadó szeretne megjelentetni ebben a remek, illusztrált formában. Ez a kötet akkor is remek választás, ha csak most ismerkednél az író műveivel, ha pedig olvastad már Az elátkozott partot, akkor pedig kihagyhatatlan számodra!

Az írás nehéz mesterség… sok műveltséget, fáradságot, és tintát igényel.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 240
Illusztrátor: Korcsmáros Pál

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 1940)
ISBN: 9789634796558


Fülszöveg:

Az elátkozott partból megismert együttes – Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz és a Török Szultán – újabb sötét rejtélyek felkutatására indul. Igaz, hogy nem egy úton, hiszen Csülökék, miként a „három testőr”, az izgalmas és halálos veszélyeket ígérő kalandok során lovagi szolgálatot is teljesítenek egy francia lány, Yvonne oldalán, a Török Szultán viszont – úgy tűnik – aljas árulásaival egyre nagyobb veszélyekbe sodorja őket. De Yvonne apja, Duron tábornok megmentése és egy óriási panama leleplezése után kiderül, hogy „aljas” módszereivel a Török Szultán is csak leplezte magát, s az igazság kiderítésében, a veszedelmes kalandok sikeres kimenetelében őneki is jókora része van.





Ki ne ismerné a magyar szórakoztató irodalom egyik ikonikus alakját, Rejtő Jenőt? Humoros történeteit színpadon és filmen is feldolgozták, könyveinek pedig Korcsmáros Pál rajzai segítenek vizualitást adni.
Korábban már megismerkedhettetek nálunk a történet előzményeivel, azaz Az elátkozott parttal, most pedig újra Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz, és a Török Szultán kalandjaiba vethetitek bele magatokat az oldalunkon. Tartsatok velünk!




Mivel történetünkben Afrikában kalandozunk, játékunk is ehhez a földrészhez fog kapcsolódni. Mindössze annyi a dolgotok, hogy az állomáson található kérdésre helyes választ adjatok, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik Afrika legmagasabb pontja?

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

12.14.   Booktastic Boglinc
12.16.   Könyv és más
12.18.   Flora the Sweaterist


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése